Događaji Magazin

Super tata, izložba fotografija na temu angažovanog očinstva

Super tata, izložba fotografija na temu angažovanog očinstva

Izložba fotografija Super tata, na temu angažovanog, rodno ravnopravnog, nenasilnog i odgovornog očinstva, otvara se 28. oktobra u UK Parobrod. Organizator je Centar E8, a izložba “Super tata počinje u 15 časova. Oim izložbe fotografija na temu očinstva, biće održana i promocija publikacije “Tata, ti si tu: Kvalitativni prikaz očinstva u Srbiji”, autorke Tamare Skrozze.

“Super tata” je projekat koji se bavi temom očinstva i većeg angažovanja očeva odnosno promoviše uključivanje muškaraca kao aktivnih, rodno ravnopravnih, odgovornih i nenasilnih očeva i staratelja, uz promovisanje pozitivnog roditeljstva i pozitivnih uzora.

Ekipa Centra E8 i studentkinje fotografije sa Nove akademije umetnosti prethodnih meseci bili su u potrazi upravo za Super tatama – očevima koji odgovaraju ovom opisu. Zadatak je bio identifikovati ih u svom okruženju i potom kroz fotografiju najbolje prikazati suštinu ovog odnosa – tople i emotivne momente između očeva i dece u njihovoj svakodnevici.

“Tata, ti si tu” je nova publikacija Centra E8 o očinstvu, čija je autorka Tamara Skrozza. U pitanju je kvalitativni prikaz očinstva u Srbiji zasnovan na odgovorima dvadesetdvojice ispitanika – očeva, kao i sedmoro predstavnika i predstavnica organizacija i institucija. Priča o roditeljstvu svakako mora da se odnosi ne samo na mame, nego i na savremene, aktivne i u život dece uključene tate – na njihove probleme, izazove s kojima se suočavaju, mogućnosti za još veći angažman u nekad skoro isključivo “ženskim” poslovima i obavezama. Kako se oni igraju sa decom i kako brinu o njima? Kako pokazuju emocije? Kakvi su bili njihovi očevi? Šta misle o roditeljskom odsustvu radi brige o deci? Šta su i ko su to zapravo “Super tate”?

izlozba-promo

Šta kažu istraživanja?

• Po istraživanjima iz celog sveta, oko 80% muškaraca će postati biološki očevi u nekom trenutku svog života. A gotovo svi muškarci na svetu imaju neku vezu sa decom (očevi, očusi, braća, rodbina, nastavnici, treneri itd.)

• Angažovano očinstvo omogućava ženama i devojkama da postignu svoj pun potencijal. Učešćem u staranju i u kućnim poslovima, muškarci pomažu učešće žena u njihovim radnim odnosima, odnosno napredovanje u karijeri.

• Angažovano očinstvo čini muškarce srećnijim i zdravijim. Oni navode svoj blizak odnos sa detetom ili decom kao najveći izvor dobrobiti i sreće. Oni koji imaju bliske i nenasilne odnose – žive duže, imaju manje mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema, manje su šanse da će koristiti droge, uspešniji su na poslu i generalno srećniji su.

• Globalno gledano, danas žene predstavljaju 40% od ukupno plaćene radne snage, a u isto vreme u pogledu brige o deci i kućnim poslovima, žene nekad rade i po 10 puta više od muškarca.

• Neophodno je prekinuti ciklus nasilja koje se često prenosi sa generacije na generaciju. Muškarci koji su kao deca prisustvovali porodičnom nasilju nad svojom majkom, imaju 2,5 puta veće šanse da i sami kao odrasli budu nasilni prema svojim partnerkama. U isto vreme muškarci koji su nasilni prema ženama, najčešće nasilni su i prema deci.

 

Izvor: UK Parobrod

Povezani tekstovi

Predavanje američkog stručnjaka Daglasa Domana: “Kako razvijati potencijal kod dece”?

Roditelj

Kako vakcine funkcionišu?

Roditelj

Kako da organizujete dečiji rođendan?

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More