ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu Marije Montesori “Otkriće deteta”

| 07/12/2016 | 0 Comments

Dragi roditelji, predstavljamo vam još jednu divnu knjigu iz Montesori kolekcije izdavača ProPolis Books.

Otkriće deteta

Marija Montesori

 

Dr Marija Montesori je posmatrala decu i proučavala njihovo ponašanje na naučnoj osnovi. Ukoliko bi videla neuobičajeno ponašanje dece, govorila je: ,,Neću poverovati sada. Poverovaću ako se desi ponovo”. Proučavala je uslove pod kojima se određeno ponašanje dešavalo, ponavljajući ih u različitim delovima sveta u kojima su se otvarale Dečje kuće. Kada bi otkrila da se pod određenim uslovima na određeni način bez uticaja odraslih deca ponašaju isto, donosila bi zaključke o prirodi deteta.

Fizički razvoj dece je praćen i podstican, podučavanje je izrazito objektivno i odvija se korišćenjem posebnih materijala koje je kreirala sama dr Montesori. Koncept bašte i uopšte života u saglasju sa prirodom vrlo je važan Mariji Montesori. Treba živeti sa životinjama, a ne pored njih. Treba pustiti decu da trče napolju kada pada kiša, da po travi trče bosonoga, da se penju na drveće, da spavaju napolju, uzgajaju i beru ono što će pojesti.montesori-otkrice-deteta-korice-1

Deca vole svrsishodan rad; unutrašnji motiv je dovoljan i učitelji samo treba da obezbede uslove, a ne da budu pokretači; nagrade i kazne nisu potrebne, one samo mogu da utiču da dete radi zbog njih, a ne zbog unutrašnjih pobuda. Istinsko učenje odvija se uz koncentraciju, koja samo traži prave uslove, a uslove će pronaći deca.

Disciplina, koja je u klasičnom školskom sistemu problem, dobila je potpuno drugačiju, kreativnu formu.

Sva pomoć koju nudimo deci mora voditi ka nezavisnosti u ličnom i društvenom životu.

Pomozi mi da to uradim sam/-a jeste ono što svako dete želi da nam kaže. Vrlo je važno da ga poslušamo!

 

Kao i prošli put u saradnji sa izdavačem knjige  “Otkriće deteta”, ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do nedelje 11.12.2016. godine do 16h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Category: Centar za rani razvoj, Roditeljstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.