Ukinut povrat na PDV za bebi opremu, primena zakona odložena

| 29/12/2016 | 4 Comments

Kao što je najavljivano, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) kojim se ukida pravo na povraćaj PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, ali tek nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom kojim će biti predviđena jednokratna isplata naknade za kupovine opreme za bebe.

Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom detaljno je “pretresan” tokom prošle godine, i radna grupa je još u januaru završila svoj rad, ali tokom ove godine zakon nije stigao na red.
Iz vlasti najavljuju da će ukidanje povrata PDva “kompenzovati” većim iznosima roditeljskog dodatka.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, izjavila je ranije da će biti procenjena vrednost povraćaja PDV-a koji su roditelji zahtevali, i da će se na osnovu tog iznosa definisati nova nadoknada koju će porodice dobijati, a koja će biti dostupna svima.

Ona je navela i da zahtev za povraćaj PDV-a nisu podnosili svi roditelji, ali da će novim zakonom ipak svi dobiti tu novčanu naknadu.Novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će roditelji novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

Iz Vlade su naveli da je osnovni cilj izmene ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu. To praktično znači da će umesto povrata PDV, kao mere socijalne politike i mere koja “smanjuje cenu roditeljstva”, akcenat biti stavljen na pomoć svim roditeljima, što je mera pronatalitetne politike.

Izvor Novosti 

 

Tags: , , , ,

Category: Događaji, Magazin

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mirjana says:

  da li to znaci da se ne podnose papiri ni za drugu polovinu prosle godine s obzirom da je ukunut pdv tek sad u 2017-toj

 2. Nenad says:

  Dobio sam dete 1.1.2017 , da li ja sada treba sa sacekam sa podnosenjem zahteva za roditeljski dodatak koji je koliko sam razumeo jos uvek 38 000 din? ili da sacekam jos dok se ne usvoji zakon i poveca na 100 000 .

  • Roditelj says:

   Poštovani Nenade, po važećem zakonu, roditeljski dodatak za prvo dete je 38.000 dinara i možete ga predati do završenih 6 meseci deteta.
   Novi Zakon još nije ušao u skupštinsku proceduru i ne zna se kda će ući, kao ni koji se će iznos roditeljskog dodatka biti, to su samo spekulacije. Srdačan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.