Centar za rani razvoj Deca Roditeljstvo

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu Veliko istraživanje – Podvodni svet, Kejt Nidem

Draga deco i roditelji, u ovim snežnim januarskim danima predstavljamo vam još jednu prelepu, edukativnu knjigu izdavača ProPolis Books.

Veliko istraživanje – Podvodni svet

Kejt Nidem

Pre dvesta miliona godina kopnom su vladali dinosauri, a morima su plivala ogromna stvorenja. Bilo je i onih manjih, od kojih neka i danas postoje. Severni ledeni okean toliko je hladan da su njegove dve trećine prekrivene ledom tokom cele godine. Iako je voda ledena, u njemu vrvi od života.

Mužjaci narvala imaju ogromnu kljovu, bradate foke pomoću uvijenih brkova pronalaze školjke, a arktičke čigre svake godine lete od krajnjeg severa do krajnjeg juga zemaljske kugle. Velike bele ajkule, ribe poletuše i manta raže, i mnoštvo drugih opasnih i bezopasnih vodenih stvorenja žive usred okeana. Kožaste kornjače prelaze dug put zbog razmnožavanja, lepezaste sabljarke su najbrže morske ribe, a plavoprugasti marlini pocrne ili poplave neposredno pre jela.

Najdublji deo okeana – abisal veoma je hladan i mračan. Istraživači u njega odlaze u malim podmornicama i tamo pronalaze vulkane, vrele izvore, duboke rovove i veoma neobična stvorenja: grdobine koje na vrhovima dugih peraja imaju svetiljke, ribe tronošce koje koriste duga peraja kao noge ili džinovske lignje.

Veliki koralni greben u Australiji mamac je za ronioce-istraživače, a džinovski kelp je biljka koja najbrže raste i dom je hiljadama vodenih stvorenja, dok ljudi koriste ovu biljku za proizvodnju sladoleda ili boja. Isprepletano korenje stabala mangrova koje raste u tropskim oblastima, na ušću reka u mora, savršen je dom za mnoga vodena bića, a vulkansko ostrvo Galapagos dom je za mnoge živuljke kojih nema ni na jednom drugom mestu na svetu.

Magična knjiga za sate zabave sa decom, iz koje će i odrasli naučiti mnogo novih činjenica.  

 

Kao i prošli put u saradnji sa izdavačem knjige  ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do nedelje 15.1.2017. godine do 16h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

RODITELJ PLUS=batine MINUS

Roditelj

Učenje matematike na Youtube-u

Roditelj

Kako da kontrolišemo bes kod dece?

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More