Centar za rani razvoj Deca

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu “Devojčica od leda i druge bajke”, Mile Pavićević

Draga deco i roditelji, nadamo se da vam je 2018. godina počela baš onako kako bi trebalo, sa puno osmeha i igre. A kako bi ovaj februar mesec bio još bolji zajedno sa izdavačem knjiga ProPolis Books poklanjamo knjigu:

 

Devojčica od leda i druge bajke

Mila Pavićević

Kada se stereotipi dobro poznatih bajki ukrste sa stereotipima vremena u kom živimo, nastaje pravi eksperiment, izazov za male čitaoce i čitav jedan novi svet koji treba otkriti.

Svet u kom postoji Zemlja Šećerne Vune, Republika Snova i Močvarni Grad, svet u kom Snežana ne živi sa sedam patuljaka,već sa sedam kaktusa, a patuljci sklapaju poslovne dogovore s vilama i vilenjacima. Dobre vile ispunjavaju želje, ali traže i nešto zauzvrat. A jedna loša vila umorila se od besmrtnosti, pa ju je prodala za sitan novac.

Najvažnije je da prinčevi i princeze i dalje postoje. Kao i u svim bajkama. I na kraju svi žive srećno… ali samo do sledeće prilike.

U vreme pisanja ove zbirke bajki Mila Pavićević bila je srednjoškolka i time postala najmlađa dobitnica prestižne nagrade za književnost Evropske unije. Svet koji je stvorila i mnoštvo neobičnih likova poigrava se sa našim poimanjem bajki i očekivanjima od njih.

Dobra vila koja iskreno voli stanovnike jedne zemlje želi da im daruje dug život ispunjen srećom i blagostanjem, ali kako to nije mali poklon, vila – koliko god dobra bila – traži nešto zauzvrat: traži od svakog nešto što mu je bilo najmilije. Svako od čitalaca trebalo bi da se zamisli nad takvom ,,ucenom” i da pokuša da odgovori sam sebi na pitanje šta bi poklonio vili. Patuljak Hans dobio je čitavu jednu zemlju prijatelja punih zahvalnosti jer se odrekao njemu najdražeg i taj princip važi kao životni, samo ako smo spremni da ga prigrlimo: koliko ljubavi daš, toliko je i dobiješ natrag, ni manje ni više.

Autorka se poigravala i sa izborom reči, te tako mali čitaoci imaju priliku da čuju i za plaćeno zdravstveno osiguranje, feministkinje, poštene državnike, a veliki da se slatko nasmeju vrcavosti i duhovitim žaokama buntovne tinejdžerke. Republika Snova ili nešto drugo? Odlična bajka!

U jednom gradu, u jednoj drugoj bajci, neko nije pazio šta želi, a želje mogu i da se ostvare. I tako je sirena bez snova postala čovek, a njena krila dobili su likovi kojima ona nisu pristajala. I šta sad? Ništa, živeti najbolje što možeš s onim što imaš. I paziti ubuduće šta želiš.

Svaki put kad umre klovn, njegov crveni nos pretvori se u zvezdu. Lepa ideja. Kao i njen nastavak: da bezimeni klovn koji uveseljava ptice voli da ih sluša jer u njima čuje dečji smeh. Šta bi više klovn poželeo za sebe, nego dečji smeh? I da mu nos sija kao najsjajnija zvezda u sazvežđu.

A šta se dešava kada u jednoj zemlji nema drugih stanovnika do konja? U toj zemlji reke su protkane nitima srebra, duge dosežu do meseca, a vetra nema. U takvoj zemlji žive konji bez želja. Kakav je to život? U pomoć odraslima, kako to obično biva kad hoće da ih slušaju, priskaču deca. Deca-konji. Jer deca znaju sve tajne sveta, koje se otkrivaju samo onima koji umeju da ih čuju.

Za takvu decu i takve odrasle napisala je Mila ovu neobičnu zbirku bajki. I za nju dobila evropsku nagradu za književnost.

 

 

 

 


U saradnji sa izdavačem knjige  ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do četvrtka 8.2.2018.. godine do 20h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

Bezbedno na internet

Roditelj

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu “Ruzmarina i novogodišnja čarolija”, Sirka Knutila i Taru Kastren

Roditelj

Centar za rani razvoj zvanično nastavio sa radom

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More