Zašto je zabranjeno reklamirati adaptirana mleka?

Šta je to Kodeks marketinga zamena za majčino mleko?

U Ženevi, 1981. godine, nastao je jedan međunarodno primenljiv dokument pod nazivom „Kodeks marketinga zamena za majčino mleko“. On propisuje gde, kada i kako smeju da se reklamiraju i distribuiraju tzv. formule – zamene za majčino mleko. Kada se upoznamo detaljnije sa Kodeksom bolje ćemo razumeti zašto je zabranjeno reklamirati adaptirana mleka.

Osnovni postulati ovog Kodeksa:
 • Vlade i države imaju odgovornost da sve majke dobijaju objektivnu i pravovremenu informaciju o hranjenju odojčadi i male dece.
 • Informativni i obrazovni materijali, bilo pisani, audio ili vizualni, koji se odnose na ishranu odojčadi ili su namenjene trudnicama, majkama odojčadi i male dece, moraju da sadrže informacije o dobrobitima dojenja, ishrani majke i pripremi za dojenje kao i njegovom održavanju, negativnom uticaju na dojenje koje ima hranjenje na flašicu i kada je to potrebno o pravilnoj potrebi formule.
 • Ne sme da se reklamira, niti na bilo koji drugi način opštoj javnosti predstavljaju proizvodi poput adaptiranog mleka, kao i flašica i cucli.
 • Slikama ni tekstom ne sme da se favorizuju zamene za majčino mleko u odnosu na dojenje.
 • U našoj zemlji odredbe Međunarodog kodeksa implementirane su u sledeću pravnu regulativu: Pravilnik o označavanju upakovanih namirnica namenjenih za ishranu odojčadi i male dece (Službeni list SCG 4/2005), Zakon o oglašavanju („Sl. glasnik RS“, br. 6/2016 i 52/2019 – dr. zakon), Zakon o zaštiti potrošača („Sl. glasnik RS“, br. 88/2021)
U našoj zemlji odredbe Kodeksa su ugrađene u dva zakona i jedan pravilnik!

Zašto je važno da zakon štiti dojenje?

Kodeks, naravno, ne brani proizvodnju i korišćenje formula, već samo uređuje kako će se one prodavati i zabranjuje bilo kakvo reklamiranje istih.

Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga: jer jedna mama treba da dobije adekvatne i pravovremene informacije o ishrani svog deteta.

Naša zemlja je potpisnik istog, dakle, postoji u našem zakonu i stoga je obavezujuće poštovati ga.

Kako se krši Kodeks a time i zakon?

Odredbe Kodeksa i zakona se često ne sprovode u praksi. 

Plasiraju se „pozitivne“ vesti o donacijama adaptiranog mleka za institucije, organizacije, škole roditeljstva, i slično. Plasiraju se poruke da je formula iste vrednosti za bebu kao i majčino mleko. Takođe se poručuje da  je to najbolje posle majčinog mleka što nije istina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da je na prvom mestu dojenje, drugom mleko vaše mleko na flašicu, trećem mleko druge žene i tek na poslednjem je formula.

Često su i naše zdravstvene ustanove prepune reklama proizvođača formula koje se nalaze na pultovima za presvlačenje beba, satovima i kalendarima u ordinaciji…

Sa svih zidova, plakata, polica supermarketa i apoteka gledaju na nas slike brendova formula.

Gotovo da ne postoji dečja manifestacija a da sponzori nisu proizvođači adaptiranog mleka.

Podsetimo: Kodeksom je zabranjeno deljenje promomaterijala, uzoraka formula, flašica, cucli i svega što može da obeshrabri mamu u dojenju.

Kako da se pravilno primenjuju odredbe Kodeksa i zakona?
 • U školici za trudnice NE TREBA da dobijete preporuku da kupite kutiju formule „za svaki slučaj“.
 • Na spisku stvari koje su vam potrebne za novorođenče NE TREBA da se nalaze flašice, cucle, silikonske bradavice… Zapravo bilo šta što može remetiti uspostavljanje laktacije, čak ni pumpice..
 • Na predavanju o dojenju na stolu NE TREBA da stoji flajer proizvođača formule. Takođe ne treba da dobijete da pijete iz šolja na kojima je brend koji se bavi proizvodnjom zamena za majčino mleko.
 • Lekar koji pregleda vaše dete NE TREBA da nosi mantil s natpisom proizvođača formule. Terapija ne treba da bude napisana na papiriću koji su dobili od distributera AD mleka.
 • Na izlasku iz porodilišta NE TREBA da dobijete flašice na poklon. Ne treba da dobijete ni savet da dajete formulu „dok beba malo ne ojača“.
 • Knjiga o trudnoći, porođaju i dojenju NE TREBA da sadrži reklamu za flašice i cucle. Naznačeno je na svakoj deklaraciji da mogu štetno uticati na dojenje.
Zašto je zabranjeno reklamirati adaptirana mleka?

Zato što mama za svaki slučaj kupi formulu i najčešće je upotrebi bez konsultacije s pedijatrom. Na ambalaži svake formule jasno piše da se preporučuje SAMO uz preporuku zdravstvenih radnika. 

Zato što mama kojoj se poklone flašicice uz savet da nastavi da daje detetu formulu kod kuće, ima problem s tim kako da kasnije bebu odviknu od flašice i vrati je na dojku. Beba ne bi odbijala dojku da nije uvedena flašica.

Zato što mame kojima se preporuči silikonska bradavica imaju problem jer beba posle neće da sisa bez nje. Upotreba silikonskih bradavica se često savetuje po principu – ne može smetati, međutim ukoliko nije neophodna ne treba je koristiti.

Zato što mame kupuju pumpice čak i kada im nisu potrebne samo zato što se reklamiraju kao sastavni deo dojenja.  

Da bi majke uspešno dojile potrebno je da se Kodeks poštuje.

Dozvolite mamama da doje svoje bebe. Pomozite im. Ili im barem nemojte odmagati.

Related posts

Profi mama, najveća konferencija o roditeljstvu u regionu

Obeležena Svetska nedelja dojenja 2023

Podrška mladima sa invaliditetom

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More