AUTO SEDIŠTA GRUPE 0/0+ – „jaje“ sedište

Pred dolazak nove bebe u porodicu, budući roditelji se suočavaju sa nizom dilema, a jedna od najvažnijih je u čemu novog člana odvesti kući iz porodilišta. Nažalost, kod nas još uvek postoje strahovi vezani za položaj bebine kičme u dečijem auto sedištu, pa roditelji pribegavaju alternativnim, a zapravo veoma opasnim rešenjima, kao što su nosiljka ili držanje bebe u rukama.

Jedini ispravan izbor je auto sedište grupe 0/0+, takozvano “jaje“. Sedište grupe 0 odgovara bebama do 10 kg, dok ono grupe 0+ može da se koristi do 13 kg.

Ova sedišta se uvek postavljaju obrnuto od smera vožnje i mogu se koristiti na zadnjem i prednjem sedištu automobila, mada je zadnje sedište znatno bezbednije. Ukoliko ga ipak postavljate na suvozačevo sedište, obavezno isključite vazdušni jastuk, jer bi on u sudaru mogao da se aktivira i povredi bebu. Ako mogućnost isključivanja vazdušnog jastuka ne postoji, jaje popostavite na zadnje sedište automobila.

Auto sedišta okrenuta obrnuto od smera vožnje pružaju veću zaštitu od onih okrenutih u smer vožnje, pa je najbolje dete zadržati u toj poziciji što je duže moguće. Minimalni uslovi za okretanje u smer vožnje su: 15 meseci, 10 kg i samostalan hod. Dok dete ne ispuni sva tri uslova, treba ga zadržati u smeru obrnutom od smera vožnje.

Imajte u vidu da dete nije preraslo auto sedište grupe 0/0+ kada noge dodirnu naslon klupe automobila. Noge ne igraju nikakvu ulogu u sudaru i bebama ne smeta da budu savijene. Dete je preraslo jaje kada dostigne maksimalnu težinu naznačenu na samom sedištu, u zavisnosti od grupe (10, odnosno 13 kg), ili kada vrh bebine glave dođe do 2 cm ispod vrha sedišta.

Pri postavljanju auto sedišta, uvek pažljivo pročitajte uputstva proizvođača, a posebnu pažnju obratite na položaj ručke za nošenje sedišta, jer se ona na nekim sedištima spušta pri montiranju, a na drugima treba da ostane podignuta.

Sedište uvek vežite prema uputstvu proizvođača, a zatim ga jako utisnite u naslon klupe automobila, istovremeno vraćajući pojas nazad u kućište. Ukoliko ste dovoljno jako zategli sedište, ono se neće pomerati više od 2 cm kada ga prodrmate levo-desno.

Kada se dete vozi u auto sedištu ove grupe, odnosno obrnuto od smera vožnje, trake pojasa koje izlaze kod ramena bebe treba da budu u nivou, ili malo ispod bebinih ramena, pa budite sigurni da ste pojas provukli kroz odgovarajući prorez. Ako trake izlaze iznad bebinih ramena, spustite pojas za jedan prorez niže.

Dete u auto sedište stavljajte bez jakne i debelih džempera, jer je to jedini način da se pojas čvrsto zategne i da ne sklizne sa ramena u slučaju naglog kočenja ili sudara. Ne plašite se – dete se neće prehladiti. Kada je jako hladno, detetu obucite jaknu do auta, sačekajte da se ugreje i onda skinite jaknu, stavite dete u auto sedište i čvrsto vežite. Pojas je dovoljno zategnut ako između detetove ključne kosti i pojasa možete da provučete samo jedan prst, ili ako trake pojasa ne možete da uštinete po dužini.

Ako se i dalje plašite da je detetu hladno, kada završite sa vezivanjem pokrijte dete, ili mu obucite jaknu naopako, tako da leđa jakne budu na stomaku.

Za novorođenče, auto sedište ove grupe se postavlja pod uglom od 45° u odnosu na podlogu , kako bi njegova kičma bila u prirodnom položaju, a pluća otvorena tako da može neometano da diše. Kod nekih automobila, sedište je previše nagnuto, pa ćete taj ugao postići tako što ćete ispod dečijeg sedišta u delu gde su noge postaviti urolani peškirić.

Na tržištu postoje i auto sedišta sa bazom, ali kod njih takođe može da postoji problem sa podešavanjem ugla, pa bi svakako bilo zgodno da auto sedište prvo isprobate u automobilu, jer se može desiti da svakako morate da ga postavite bez baze dok beba ne poraste dovoljno da može da bude pod uglom od 60°.

I za kraj – niko od nas ne računa na nezgode kad  dete stavlja u automobil, ali one se, nažalost, dešavaju, ma koliko se mi trudili da budemo pažljivi u saobraćaju. Uvek vežite svoje dete, čak i do prve prodavnice ili vrtića, jer nikada ne postoje garancije da se na kratkim relacijama ništa neće dogoditi.

Ukoliko vam je potrebna pomoć ili konsultacija oko vašeg auto sedišta možete se obratiti našim savetnicama na mail: https://www.roditelj.org/kontakt/


Slike su preuzete sa sajta:

www.littleangels.ie 
www.babygearlab.com

Related posts

Profi mama, najveća konferencija o roditeljstvu u regionu

Potpisana Platforma za Učenički parlament opštine Zemun

Dijabetes kod dece

1 Comment

Kako odabrati i montirati sedište grupe 0 ili 0+ (takozvano jaje)? – Udruženje RODITELJ 24/07/2021 - 15:15

[…] sedištima iz ove grupe smo pisali i ranije OVDE ali nije zgoreg da podelimo još informacija i saveta kako uopšte da odaberete odgovarajuće […]

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More