Centar za rani razvoj

ŠTA JE CENTAR ZA RANI RAZVOJ?

Rani razvoj je period velikih prilika, zapravo jedinstvenih prilika koje možemo iskoristiti, propustiti ili upropastiti. A treba ih iskoristiti na najbolji mogući način. U prvih 5 godina praktično postavljamo temelje. Možemo postaviti dobre temelje ili loše. Zato moramo biti svesni i kao društvo da su prve godine života deteta najvažnije.

Centri za rani razvoj dece (CRR), prvi ove vrste u Srbiji, otvoreni su 2012. godine kao pilot program Udruženja RODITELJ u Beogradu i Nišu uz podršku kancelarije UNICEF-a u Srbiji, a od 2014. godine otvorena su još dva Centra: u Novom Sadu i Rumi. Program Centara za rani razvoj ima za cilj jačanje roditeljskih kompetencija dece predškolskog uzrasta, posebno dece koja nisu uključena ni u kakav predškolski program (vrtići, školice isl.).

Otvaranje Centra za rani razvoj u Beogradu podržao je 2012 godine i Sekretarijat za dečiju zaštitu i obrazovanje grada Beograd koji nam je 2012. godine dodelio nagradu Zvezde Beograda za značajan doprinos iz oblasti dečije zaštite.

Pored CRR Beograd koje vodi Udruženje RODITELJ realizovali su se programi u CRR Novi Sad u partnerstvu sa Centrom za proizvodnju znanja i veština, CRR Ruma u partnerstvu sa Centrom za inicijative žena RU-MA-Dam i CRR Niš u partnertstvu sa Udruženjem „Drugačiji zajedno“.

Radionice su trenutno zatvorene od marta 2020. godine zbog situacije sa pandemijom Covid-19.

Specifičnost rada Centra za rani razvoj jeste što aktivnosti koje se u centru odvijaju podrazumevaju istovremeno učešće roditelja i deteta, ali i taj što program tematski pokriva i uzrast od samog rođenja: pružamo trudnicama i majkama beba podršku vezanu za dojenje, prve dane kod kuće nakon porođaja, a osim toga imamo i program za roditelje i bebe svih uzrasta.

Centar nije alternativa za vrtiće i igraonice i ne obezbeđuje čuvanje dece bez prisustva roditelja.  Za razliku od vrtića, centri za rani razvoj podrazumevaju zajedničko učešće dece i roditelja i fokusirani su na ulogu roditeljskih kompetencija u ranom razvoju dece. Vrtići se danas doživljavaju pre svega kao servisi za čuvanje dece – Centri za rani razvoj  u prvi plan stavljaju potencijal za rani razvoj deteta u uzrastu do 6 godina, kako kroz stimulisanje detetovih sposobnosti i veština, tako i kroz jačanje roditeljskih veština.

U našim centrima za rani razvoj deci se obezbeđuje mogućnost rane socijalizacije i različitih oblika kognitivne i motoričke stimulacije kroz igru i njihovom uzrastu prilagođene aktivnosti. Istovremeno, njihovim roditeljima na raspolaganju je čitav spektar aktivnosti – savetovanja i predavanja stručnjaka – prilika da razgovaraju specijalnim edukatorima i rehabilitatorima različitih profila, psiholozima, pedagozima, pedijatrima, fizijatrima u cilju dodatnog informisanja o svim temama bitnim za razvoj njihove dece, ali i mogućnost da u okviru radionica za roditelje i savetovališta razmene iskustva i mišljenja i porazgovaraju o dilemama i problemima sa kojima se suočavaju prilikom odgajanja dece.

Centri za rani razvoj su  mesta gde deca koja nisu u vrtićima mogu da dobiju podsticajnu sredinu za razvoj i gde i roditelji da se informišu i nauče nove stvari. Roditeljima u programu posvećujemo posebnu pažnju jer su oni kako modeli ponašanja za svoju decu i tako i najbitniji faktor za pravilan  rast i razvoj.  Program centara ima za cilj da informiše i edukuje roditelje kako bi oni mogli da stvore stimulišuću i podsticajnu atmosferu kod kuće. Podrška roditeljima i porodicama dece sa smetnjama u razvoju je u programu Centara za rani razvoj posebno istaknuta.

Svi programi Centra za rani razvoj su besplatni.

*Rad Centara za rani razvoj 2012. se pokrenuo uz podršku kancelarije UNICEF-a u Srbiji, zahvaljujući delom i finansijskim sredstvima koja su obezbedili kompanija IKEA i Nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji Novak Đoković.

Program i radionice su zatvorene od marta 2020. godine zbog situacije sa pandemijom Covid-19.

Saznajte više o načinu rada i programima koji se sprovode u Centrima za rani razvoj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More