Najčešće greške koje roditelji prave sa dečjim autosedištima

Obuka za pravilnu upotrebu dečijih autosedišta - Škola roditeljstva "Nada Lazić"

Najčešće greške koje roditelji prave sa dečjim autosedištima.

Kada je bezbednost vašeg deteta u pitanju, ne postoji važnija stvar od auto sedišta. To nam je jasno, zar ne? Dakle, kupićete auto sedište, montirati ga, vezati dete i problem je rešen. Uostalom, koliko komplikovano to može da bude?

Zapravo, cela priča uopšte nije tako jednostavna, jer će većina roditelja (po našem iskustvu 70% roditelja) napraviti najmanje jednu od sledećih grešaka.

Kupovina neodgovarajućeg auto sedišta

Auto sedište mora da odgovara vašem automobilu, kao i detetu koje će ga koristiti, njegovoj visini, težini i uzrastu. Kada kupujete auto sedište, prvo dobro proučite koja grupa je odgovarajuća za vaše dete. Zatim idite u prodavnicu i tražite da isprobate sedište u svom automobilu. Insistirajte na tome jer se može desiti da je pojas vašeg automobila prekratak i da uopšte nećete moći da vežete sedište. Takođe, neka sedišta su prilično glomazna i neće moći da stanu u vaš automobil. Ovo se posebno odnosi na sedišta koja se montiraju obrnuto od smera vožnje. Takođe, ponekad je i zadnje sedište automobila pod nagibom koji ne odgovara svakom auto sedištu.

Ukoliko kupujete sedište sa ISOFIX sistemom, vodite računa o tome da sami prstenovi u pregibu klupe i naslona nisu dovoljni. Potrebno je da vaš automobil poseduje i sidrište, koje se nalazi u prtljažniku automobila. Ukoliko nema sidrište, tada kupujete auto sedište sa potpornom nogom, ali onda morate proveriti da li vaš automobil poseduje podne pretince, jer preko njih potporna noga ne može da se montira.

Pogrešna instalacija auto sedišta

Kada kupite auto sedište, obavezno pročitajte uputstvo proizvođača i provucite pojas prateći ih. Kada je pojas provučen pravilnom putanjom, uđite u automobil i gurajte auto sedište ka naslonu zadnje klupe automobila najjače što možete, istovremeno vraćajući pojas u kućište. Da bi sedište bilo jako zategnuto, morate ozbiljno da se preznojite. Kada završite, proverite da li je dobro zategnuto tako što ćete ga uhvatiti negde u sedalnom delu i prodrmati. Ako se ne pomera više od 2cm, dobro je namešteno. Ukoliko koristite sedište sa ISOFIX sistemom, na samom sedištu postoje indikatori koji će biti zelene boje kad sedište pravilno montirate.

Nepravilno vezivanje deteta

Kada ste, konačno, pravilno montirali auto sedište, ubacite dete unutra tako da zadnjica bude duboko u sedištu, a glava, vrat i leđa u ravni, uz naslon sedišta. Vežite dete i zategnite pojas tako da, ukoliko se dete vozi obrnuto od smera vožnje, između njegove ključne kosti i pojasa može da stane samo jedan prst.

Ako se vozi u smeru vožnje, tada jedan prst sme da stane između pojasa i njegove grudne kosti. Alternativno, možete da probate da „uštinete“ pojas po dužini palcem i kažiprstom – ako ne uspete, dovoljno je zategnut.

Takođe, vodite računa o ovome: za smer obrnut od smera vožnje, gornje trake pojasa treba da budu u nivou, ili malo ispod detetovih ramena, a za smer vožnje u nivou ili malo iznad.

Prerano okretanje deteta u smer vožnje

  • Do pre nekoliko godina, uslovi za okretanje u smer vožnje bili su da dete ima godinu dana, 10kg i da samostalno hoda. U međuvremenu se došlo do saznanja da auto sedište okrenuto suprotno od smera vožnje pruža 5 puta veću zaštitu od onog u smeru vožnje. Tako postavljeno štiti glavu i vrat od ozbiljnih povreda, pa su nove preporuke da se dete ne okreće u smer vožnje dok ne ispuni bar ova tri uslova (sva tri):
  • 15 meseci,
  • 10kg i
  • samostalan hod.

 Idealno bi bilo da se vozi i mnogo duže, do 4 godine.

Srećom, na našem tržištu su se pre nekoliko godina pojavila sedišta koja podržavaju ovakav način vožnje, tako da bi bilo dobro da razmislite i o tome, jer ćete time pružiti veću zaštitu vašem detetu.

Mnogi roditelji me pitaju šta se onda dešava sa nogama, da li je deci neudobno. Nije!

Oni su mnogo fleksibilniji od nas i njima ne smeta da im noge budu savijene. Pored toga, ovaj položaj je bolji čak i za njih jer u sudaru teže dolazi do preloma.

Vezivanje deteta u jakni

Ako dete vežete u jakni, nećete uspeti da zategnete pojas dovoljno jako. Možete da napravite mali eksperiment – ubacite dete u jakni u auto sedište i zategnite pojas najjače što možete. Zatim mu skinite jaknu i vežite ga ponovo i videćete koliko će prostora ostati između pojasa i deteta. Pojas mora da ide uz telo i ništa ne sme da ometa njegovu funkciju.

Ako se plašite da je detetu hladno, skinite mu jaknu, vežite ga i zatim mu preko pojasa obucite jaknu naopačke, tako da leđni deo jakne ide preko stomaka. Takođe je važno da ne stavljate nikakve umetke koji nisu originalni deo auto sedišta.  Oni nisu testirani i mogli bi da ometaju funkciju auto sedišta.

Kupovina polovnog auto sedišta

Mnogi roditelji misle da auto sedišta imaju neograničen rok trajanja, pa u nedostatku novca pribegavaju kupovini polovnih sedišta. Postoje dva razloga zbog čega to nije dobro:

  1. Auto sedišta imaju ograničen rok trajanja i proizvođači to naglašavaju u uputstvu. Taj rok je tu s razlogom, jer vremenom plastika i pojasevi propadaju i vrlo je verovatno da sedište neće odigrati svoju ulogu u sudaru.
  2. Kada kupujete polovno auto sedište, vi ne znate da li je ono učesvovalo u sudaru, a posle svakog sudara pri brzini većoj od 10km/h sedište treba promeniti, jer mogu da se stvore mikropukotine koje nisu vidljive golim okom, ali mogu da dovedu do pucanja sedišta. Ukoliko ipak odlučite da kupite ili pozajmite auto sedište, neka to bude od osobe kojoj verujete (da biste bili sigurni da nije učestvovalo u sudaru) i obavezno pre kupovine proverite datum proizvodnje i rok trajanja koji je proizvođač naveo.

Tekt pripremila:

Jelena Bilić, 

Savetnica za autosedišta Udruženja RODITELJ

Još saveta o autosedištima pronađite OVDE

Ukoliko vam treba savet o autosedištu, posetite našu FB grupu.

 

 

Related posts

Profi mama, najveća konferencija o roditeljstvu u regionu

Potpisana Platforma za Učenički parlament opštine Zemun

Dijabetes kod dece

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More