O nama

Udruženje RODITELJ je neprofitna, nestranačka, nevladina organizacija čiji su osnivači roditelji koji su iz ličnih iskustava prepoznali potrebu za sistemskom i efikasnom podrškom roditeljstvu u našoj zemlji. Naša želja da aktivno učestvujemo u oblikovanju detinjstva, ali i budućnosti svojih mališana, dovela je do osnivanja Udruženja građana RODITELJ, organizacije koja se na sveobuhvatan način bavi roditeljstvom.

Inicijativa za osnivanje Udruženja pokrenuta je u januaru 2006. godine na specijalizovanom Internet forumu koji okuplja veliki broj roditelja i budućih roditelja, a kao Udruženje građana registrovani smo od juna 2006. godine.
Naše aktivnosti su usmerene na podršku roditeljima, koju pružamo na različite načine i na različitim nivoima: kroz radionice sa roditeljima i savetovališta, informativne servise, pokrećemo inicijative i organizujemo akcije i događaje koji promovišu ono za šta se zalažemo.

Naši servisi podrške:

Savetovalište za dojenje postoji već 10 godina u kom volontiraju naše članice, obučene savetnice za dojenje. One takođe održavaju i sajt o dojenju, kao i stranice na društvenim mrežama. Možete ih kontaktirati telefonom, mejlom ili preko neke društvene mreže.

Savetovalište za autosedišta je naša grupa na društvenoj mreži Facebook koja ima više od 7.000 članova kako iz Srbije tako i iz svih ex-Yu republika ali i dijspore. Naše članice koje su obučene savetnice za autosedišta vas savetuju o svim bezbedonosnim merama ali i po potrebi će vam besplatno namestiti autosedište u automobilu.

Roditelj Info Centar je servis koji obuhvata pružanje najrazličitijih vrsta informacija o tome kako da ostvarite svoja roditeljska prava, psihološko savetovalište, saveti logopeda, saveti pravnika itd.


Pre svega nastojimo da pružamo kontinuiranu podršku roditeljima u borbi za ostvarivanjem svojih prava i rešavanju mnogobrojnih problema, ali i da ih motivišemo da postanu aktivni građani koji se udružuju i zajedničkim snagama zastupaju prava roditelja dece i porodice i bore se za bolje uslove.

Naša misija je da pomažemo i pružamo informacije i podršku drugim, sadašnjim i budućim roditeljima u Srbiji u svim sferama povezanim sa roditeljstvom. Da zajedničkim snagama radimo na stvaranju boljih uslova za roditeljstvo, dolazak dece na svet i njihovo odrastanje.

Vizija Udruženja je da svi roditelji, budući roditelji i deca ostvaruju svoja prava i u tome imaju punu, iskrenu i efikasnu podršku društva.

Osnovna oblast ostvarivanja ciljeva Udruženja je zaštita roditeljstva. Ciljevi radi kojih se Udruženje osniva ostvaruju se kroz sledeće programske oblasti:

  1. Sistemska zaštita porodice, roditelja i dece kroz kreiranje i zalaganje za primenu lokalnih i nacionalnih politika koje se tiču porodice, roditelja i dece u oblastima rodne ravnopravnosti, prevencije i zaštite o nasilja, zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i obrazovanja kao i zalaganje za primenu najboljih praksi u skladu sa evropskim standardima u svim oblastima sektorima povezanim sa roditeljstvom.
  2. Ljudska prava i rodna ravnopravnost kroz zalaganje za zaštitu materinstva po rodnoj osnovi /diskriminacije žena, posebno majki, trudnica i porodilja u svim segmentima i promociju zaštite dečijih prava.
  3. Bezbednost dece kroz promociju značaja prevencije i zaštite dece od svih vrsta nasilja usmerenih na roditelje i decu kao i promociju bezbednosti dece u saobraćaju kroz Savetovalište za autosedišta.
  4. Zdravstveno prosvećivanje kroz zalaganje za unapređenje mehanizama i dostupnosti zdravstvene zaštite roditelja, dece, trudnica i porodilja, promocija i zaštita dojenja i druge savetodavno informativne servise koje realizujemo sa stručnim saradnicima, zdravstvenim radnicima.
  5. Zalaganje za bolju socijalnu zaštitu i rešavanje problema siromaštva porodice i dece, kao i za zaštitu materinstva, posebno trudnica i porodilja, ali i dece i porodice i osetljivih kategorija, samohranih majki/roditelja, roditelja dece sa invaliditetom i roditelja sa invaliditetom.
  6. Obrazovanje kroz promociju participacije roditelja u školama i zalaganje za razvijanje partnerskog odnosa između roditelja i škola, zalaganje za dostupnost kvalitetnog formalnog i neformalnog obrazovanja za svu decu, promociju učešća dece u kreiranju nacionalnih i lokalnih obrazovnih politika, podršku procesima inkluzivnog obrazovanja i razvoj i realizaciju programa za podršku ranom razvoju dece.

Organizacija i članstvo
Članovi Udruženja koji su angažovani na različitim programima su i roditelji i stručnjaci iz različitih oblasti (psiholozi, pedagozi, učitelji, vaspitači, logopedi, defektolozi, zdravstveni radnici, pravnici, itd) tako da pokrivamo sve roditeljske teme iz oba ugla.

Prvi ogranak Udruženja osnovan je u Beogradu, a tokom svih ovih godina postojanja, bili smo inspiracija mnogim roditeljima širom Srbije koji su želeli da se aktiviraju u svojim sredinama i podstaknu druge roditelje, željni promena i pokretanja dobrih inicijativa ali i prenošenja dobrih praksi iz drugih sredina. Do sada se osnovalo 14 ogranaka Udruženja Roditelj  – što je samo dodatni pokazatelj da su roditelji željni promena a da pri tom ne beže od aktivizma i preuzimanja inicijativa u svoje ruke.

Naše motive i energiju su prepoznali i roditelji iz drugih  gradova u Srbiji i do sada Udruženje RODITELJ deluje kao Mreža udruženja u Beogradu, Novom Sadu, Temerinu, Bačkoj Palanci, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Pirotu, Užicu.

Ko smo mi?

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More