Pomoćna sedišta (busteri) – šta treba da znamo i kako ih pravilno vezujemo

Pomoćna sedišta  – busteri (grupa 2/3) su auto-sedišta koja služe da pozicioniraju pojas automobila, kako bi on išao preko najčvršćih delova tela.
Buster sa naslonom ima i bočnu zaštitu, pa je bolja opcija od buster jastuka i za stariju decu.
Minimalni uslovi za buster sa naslonom su 4 godine i 15 kg. Ipak, bolje je da dete što duže ostane u sedištu koje ima sopstvene pojaseve. Ova sedišta pružaju veću zaštitu u sudaru i manje su šanse da dete izvuče ruke iz pojasa tokom vožnje.
Kod nas na tržištu postoji nekoliko modela sa sopstvenim pojasevima do 25 kg, ali sva za smer vožnje zahtevaju da automobil poseduje sidrene kuke (top tether point), osim jednog modela koji se montira pojasom i potpornom nogom.
Minimum za buster jastuk je 125 cm i 22 kg, mada je bolje da dete do kraja ostane u busteru sa naslonom.
VAŽNO!
Kada vozite prazno sedište (ukoliko ono nije pričvršćeno za vozilo ISOFIX sistemom), obavezno ga vežite, da pri kočenju ne bi poletelo i povredilo putnike u vozilu.
Kod grupe 2/3 ISOFIX sistem najviše služi da zadrži prazno sedište, tj. da ne morate da ga vezujete kad dete nije u njemu, a ne da zadrži dete u sudaru.
Dete i sedište će zadržati pojas, jer ISOFIX ima ograničenje – može da izdrži 33 kg, a tu se računaju zajedno sedište i dete (ako sedište ima npr. 6 kg, dete može da ima maksimum 27 kg da bi ISOFIX izdržao).
Kako se pravilno vezuje dete u busteru?
Kada vezujete dete u busteru, zategnite pojas kao što biste zategli da sedište ima sopstvene pojaseve. Vodite računa da trake pojasa nigde nisu uvrnute.

Slika 1. Nije pravilno vezano.

Jasno je da dete nije pravilno vezano, jer je pojas spao sa ramena i uvrnut je.

Slika 2. Na prvi pogled deluje ok, ali nije.

Zapravo dijagonalni deo pojasa nije provučen ispod ručke sa strane, pa ne ide pravom putanjom, nego praktično ispod ruke.

Bedreni deo pojasa ide previsoko, preko stomaka.

Slika 3. Pravilno vezana.

Pojas ide preko najčvršćih delova tela: preko ramena, grudne kosti i karlice. Dete ne sme da se pomera, izvlači ruke, pada unapred kad zaspi.

Zato je preporuka da se što kasnije prebaci u buster sa naslonom, jer će retko koji četvorogodišnjak biti potpuno miran i dovoljno razuman da ne izvlači ruke iz pojasa.


Autorka teksta: Jelena Bilić, savetnica za autosedišta
Tekst preuzet sa naše Facebook grupe „Savetovalište sa autosedišta Udruženja Roditelj“
Još saveta o autosedištima pronađite OVDE

Related posts

Profi mama, najveća konferencija o roditeljstvu u regionu

Potpisana Platforma za Učenički parlament opštine Zemun

Dijabetes kod dece

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More