Kako odabrati i montirati sedište grupe 0 ili 0+ (takozvano jaje)?

Kako odabrati i montirati sedište grupe 0 ili 0+ (takozvano jaje)?

O sedištima iz ove grupe smo pisali i ranije OVDE ali nije zgoreg da podelimo još informacija i saveta kako uopšte da odaberete odgovarajuće sedište – jaje.

Kako da odlučim 0 ili 0+?

Prvo, uvek je bolje kupiti sedište grupe 0+ jer je ono do 13kg, za razliku od sedišta grupe 0 koje je do 10kg. Duže ćete ga koristiti i duže voziti u suprotnom smeru vožnje što je puno bezbednije.

Uvek tražite u prodavnici da probate sedište u automobilu!

Ono što je veoma važno je da pre kupovine isprobate sedište u automobilu, jer se može desiti da nisu kompatibilni (da je pojas automobila prekratak, da je sedište previše glomazno…) i onda ste u problemu.

Neki prodavci će se možda buniti ali uverite ih da je to neophodno da ne biste posle vraćali sedište.

Na šta još treba da obratim pažnju pri kupovini?

Kada kupujete sedište, uvek obratite pažnju da ima narandžastu (ponekad bude crvena, ali retko) nalepnicu na kojoj piše ECE R44/04 ili R129, jer su to važeće regulative Ekonomske komisije UN za Evropu.

R129 je novija regulativa (stupila na snagu 9. 7. 2013. godine) i po njoj se, za odabir sedišta, gleda i visina deteta, pa možete da vidite koje jaje će dete moći najduže da koristi.

Tri važne stvari na koje treba da se obrati pažnja prilikom montaže jajeta:

Nagib jajeta treba da bude 45 stepeni u odnosu na tlo.
Ukoliko je sedište polegnuto više od toga, beba u sudaru može da isklizne iz pojasa i da cimne glavu unazad i povredi vrat, a ukoliko je previše uspravno, može doći do ometanja disajnih puteva, jer novorođenče nije u stanju da samo podigne glavu i oslobodi ih. Za malo starije bebe, negde od 6 meseci, nagib može biti i 60 stepeni.
Zbog podešavanja nagiba, bolje je da se jaje vezuje pojasem automobila, jer kod ISOFIX sistema nije moguće manipulisati sedištem, pa se može desiti da jaje bude neupotrebljivo za novorođenče i da ste bacili novac na sedište sa ISOFIX sistemom, a nećete moći odmah da ga koristite.
Kako da budete sigurni da je nagib 45 stepeni? 

Ako vam je teško da odredite nagib od 45 stepeni, to možete postići tako što ćete A4 papir saviti da dobijete pravougli trougao (kao na slici) i jednu katetu postaviti paralelno sa tlom, tj. podom automobila, pa prema hipotenuzi podesiti jaje.
Popunite prostor između sedišta automobila i autosedišta ukoliko je potrebno.
Ukoliko između jajeta i sedišta auta ostane rupa, nju možete popuniti urolanim peškirom ili onim trakama za plivanje – ako ih stavljate više, povežite ih lepljivom trakom (kao na slici).
Kako da budete sigurni da ste dobro namestili i što je veoma važno, dobro pričvrstili sedište? 
Detaljno pročitajte uputstva proizvođača i montirajte sedište prateći ih. Zatim uđite u auto, stanite iza sedišta i gurajte ga svom snagom u naslon sedišta automobila, istovremeno vraćajući pojas u kućište, tako da, kad ga zategnete, jaje ne može da mrda više od 2cm levo-desno kada ga prodrmate u sedalnom delu.
I vodite računa kako će stajati ručka za nošenje sedišta, jer svaki proizvođač kaže drugačije, pratite njihova uputstva.

Zadržite dete u jajetu što je duže moguće, jer je svaka sledeća grupa sedišta manje bezbedna od prethodne.

Dete nije preraslo jaje kada noge dodirnu naslon zadnjeg sedišta automobila. Često se roditelji žale da su im savijene noge kad se voze unazad – i nama su, nikome u autu nisu ispružene noge.

Dete je preraslo jaje kad dostigne maksimalnu propisanu kilažu za to sedište, kad vrh glave dođe do vrha naslona sedišta, ili kad pojasevi odu prenisko, do lopatica, a više ne mogu da se podignu.

I ono najvažnije, ovde ukratko, a pisaćemo detaljnije o tome: minimalni, ali stvarno minimalni uslovi za okretanje u smer vožnje su (sva tri):
1. 15 meseci
2. 10 kg
3. samostalan hod.
Nemojte da žurite da ih okrenete u smer vožnje, obrnuti smer je 5 puta sigurniji.
Autorka teksta: Jelena Bilić, savetnica za autosedišta
Tekst preuzet sa naše Facebook grupe “Savetovalište sa autosedišta Udruženja Roditelj”

Related posts

Profi mama, najveća konferencija o roditeljstvu u regionu

Potpisana Platforma za Učenički parlament opštine Zemun

Dijabetes kod dece

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More