Značaj razvijanja pamćenja kod dece sa govorno-jezičkim poteškoćama

Pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korišćenja informacija. Bez pamćenja učenje je onemogućeno, a bez učenja mogućnost za razvoj je kompromitovana. Pamćenjem skladištimo i čuvamo informacije. Ono što smo zapamtili – znamo i umemo. Sposobnost da se prisetimo nekog podatka kopajući po našem sečanju jeste sastavni deo našeg života, učenja i školovanja.

Podsticanje veštine pamćenja i prisećanja možemo vežbati i u najranijem uzrastu. Dete od 2 godine ćemo učiti kratke pesmice koje će isprva dovršavati umesto nas, da bi vremenom zapamćivali dve vezane reči ili ceo stih. Stoga je zgodno da prve dečije pesmice budu otpevane a ne izrecitovane. Melodija će potpomoći pamćenje teksta kao i emocionalno obojeni performans recitovanja. Dete od 3 godine ćemo pitati ukoliko ide u obdanište kako mu se zovu drugari, vaspitačice, šta je jelo u vrtiću toga dana, s čime se igralo. Podsećaćemo ih i na imena baka, deka, ujaka i ostalih poznatih osoba.

Deca koja dolaze na logopedski rehabilitacioni tretman usled nepravilnog izgovora glasova, lakše savladavaju logopedske vežba ukoliko im je pamćenje bolje razvijeno. Dete koje je učilo pesmice i koje olako prepričava bajke lako pamti proste i složene rečenice kroz koje se vežba pravilan izgovor određenog glasa. Deca koja nisu učila „napamet“ tekstove pesama ili priča, imaju poteškoća da reprodukuju i najprostiju formu rečnice. Uglavnom pamte delove rečenice a rečenicu ponavljaju za ispitivačem cepkajući je na manje funkcionalne jedinice.

Odlazak kod logopeda zbog nepravilnog izgovora pojedinih glasova često bude pun pogodak ukoliko se radi o detetu koje nije bilo sklono učenju dečijih pesmica i recitacija, bilo kakvog drugog verbalnog sadržaja. Uvežbavanjem izgovora deca vežbaju i radnu, kratkoročnu memoriju a pamćenjem celih rečenica, recitacija i prepričavanja diskursa trenira se i dugoročna memorija. Obzirom da se rečenice osmišljavaju kako bi se detetu omogućila automatizacija postavljenog glasa, logopedskim vežbama neposredno se utiče i na bogaćenje rečnika, tečnost govora, verbalizaciju mišljenja i pravilnog korišćenja gramatičkih pravila. Logoped u individualnom radu sa detetom omogućuje ekstenziju detetovog razumevanja opisom društvenih relacija i pojava što će se kasnije odraziti na kvalitet učenja i zapamćivanja školskog gradiva.

Nataša Labović

Spec.logopedije

Predsednik Udruženja logopeda Srbije

www.expressiva.rs

Related posts

Dijabetes kod dece

Logopedske vežbe – vežbanje kod kuće

Postpartum i podrška majkama

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More