Press clipping

Besplatni udžbenici

Voditelj 1:
Posle priče o studentima prelazimo na neke mlađe buduće studente, odnosno one koji su negde i bili glavna tema naše priče ovih dana, klince koji su pošli u I razred Osnovnih škola.

Voditelj 2:
Tako je . Akcija podele besplatnih udžbenika Osnovcima u Srbiji naišla je na primedbe dela stručne javnosti, ali i pojedinih roditeljskih udruženja.

Voditelj 1:
E sad to malo zvuči čudno, kako to da se u Srbiji nešto daje džabe, postoje zamerke. Glavna zamerka odnosi se na podelu knjiga na tzv. radne i neradne, što će tvrde oni, uticati na kvalitet učenja, ali ima težinu što je vrlo važno, školskih torba mališana.

Voditelj 2:
Udžbenici se dele kako bi se na kraju školske godine oni u kojima đaci ne pišu, vratili školi za naredne generacije.

Reporter, Tamara Torlak:
U Nacionalnom prosvetnom savetu, koji između ostalog analizira kvalitet rukopisa koji konkurišu za udžbenike, kažu da još od maja apeluju na resorno Ministarstvo. Glavna zamerka je to što se od ove godine đačke knjige dele na tzv. radne i neradne.

Sagovornik, Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta:
Ti udžbenici koji su sada zbog potreba ovog projekta besplatnih udžbenika u stvari prošli našu proceduru, a onda naknadno razdvojeni na tzv. radni i neradni deo zbog potreba projekta, prosto nisu ti isti udžbenici. Ako pogledate standarde kvaliteta.

Reporter, Tamara Torlak:
I u udruženju Roditelja nisu sigurni šta ove promene podratumevaju, za sada jedino znaju da će torbe njihovih mališana biti teže zbog duplih udžbenika.

Sagovornik, Dragana Soćanin, udruženje Roditelja:
Na taj način smatramo da će se mnogo veća pažnja možda skretati i kod kuće i u školi deci na to da ne diraju udžbenik, da se on očuva što je više moguće, a ne na suštinu onoga što dete treba da nauči.

Reporter, Tamara Torlak:
Podela udžbenika na radne i neradne donela je nevolje i izdavačkim kućama.

Sagovornik, Gordana Knežević Orlović, izdavačka kuća “Klett“:
Dobili smo odobrenja, a onda nam je rečeno da tako odobrene udžbenike koji su pre toga rađeni po dve, dve ipo godine treba za mesec, dva dana da izmenimo. Izčupamo deo koji je kao neradni, a da od onog ostatka napravimo radnu svesku. Prvo, to je potpuno drugačiji koncept učenja i to je ono sa čime se ne slažemo. A pogotovo što nije ni zakonom regulisano.

Reporter, Tamara Torlak:
U želji da čujemo stav i onih koji su doneli ovakvu odluku kontaktirali smo i Ministarstvo prosvete. Ali zbog njihove zauzetosti, nažalost nismo mogli da nađemo sagovornika na ovu temu.

Izvor: TV Avala, Otvoreni studio, 02.09.2011. godine

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More