Trudnoća i porodjaj

Dočekajmo bebe prijateljski!

Baby friendly, jel to ono kad je beba stalno s tobom, niko da ti pomogne i pokaže bilo šta, mučiš se a tek si se porodila? Ne bih ja to, hvala” Ovako obično reaguju tek porođene žene ako ih pitate da li će u “bebi frendli“ program ili ne(u onim porodilištima gde imaju „privilegiju“ da biraju). A zašto?

Zbog čega je jedna sjajna inicijativa, program koji je obavezan u mnogim svetskim porodilištima i koji nas vraća na prirodni početak, povezanost majke i deteta od prvog minuta, nešto čega se novopečene mame u Srbiji plaše? Šta to fali našem programu bejbi frendli?

Majčino mleko od početka

Pa to što nije prijateljski nastrojen mamama, još manje bebama. Čast izuzecima, ali uprkos činjenici da je ogromna većina porodilišta u Srbiji uključena u „BFHI“ to jest „Bebi frendli bolnički program“, često se dešava da se u tim ustanovama ne ostvaruju ni osnovni zadaci iz tog programa. To su priznali čak i ljudi iz ministarstva zdravlja, priznavši da u malom broju porodilišta beba dobije prvi podoj u roku od sata od rođenja, što je jedan od najvažnijih postulata iz programa „10 koraka do uspešnog dojenja“.

Teško je reči zbog čega se sjajno zamišljen program vremenom preokrenuo u „kako olakšati malobrojnom medicinskom osoblju“ u našim pretrpanim porodilištima. Počeci „Bebi frendli programa“ u Srbiji, 1995. godine, kada kako svedoči doktor Đurđa Kisin iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, mnoga porodilišta u Srbiji nisu imala ni toplu vodu, bili su teški. Ideja, da se ovim programom utiče na obeshrabrujuće mali procenat mama koje isključivo doje svoju decu, delom je uspela, jer je taj procenat za proteklih deceniju i po drastično porastao. Da li isključivo zahvaljujući bebi frendliju ili su i drugi faktori uticali, nije ni bitno. Tek, taj procenat je još uvek nizak, i borba za dojenje u Srbiji je praktično tek na početku.

Udruženje RODITELj se u tu borbu uključilo od samog osnivanja. Zbog tretmana prema nama u porodilištu, zbog problema s dojenjem, nerazumevanja na svakom koraku Udruženje RODITELJ je i osnovano. Za ove četiri godine trudili smo se da svojim delovanjem pomažemo roditeljima, edukujemo ih, dajemo savete koji će im olakšati roditeljsku ulogu. Već četiri puta smo obeležili Svetsku nedelju dojenja, a svakodnevno dajemo savete za uspostavljanje i održavanje laktacije, pomažemo u edukovanju budućih mama kako da uspešno doje i razbijamo predrasude vezane za ovaj način ishrane.

Udruženje RODITELJ nije pristalica kritika radi kritike. Program koji već više od decenije opstaje u Srbiji, ima mnogo dobrih strana, sjajno je zamišljen i trebalo je mnogo vremena i volje da se implementira u velikom broju porodilišta. Ali, postavlja se pitanje zbog čega je doživljaj bebi frendlija koji imaju stručnjaci i roditelji tako različit?

Kao što je dobro primetila dr Elizabet Paunović, pomoćnica ministra zdravlja, ako imamo 54 od ukupno 58 porodilišta koja sprovode bebi frendli program a samo 10 odsto beba u okviru jednog sata po porođaju uživa u blagodetima majčinog mleka(što je izričlita preporuka Svetske zdravstvene organizacije i prvi postulat bebi frendlija), šta je tu prijateljski prema bebama, a šta prema majkama? Na žalost, država nije sama došla do ovog pitanja, nego su njega postavili inostrani sagovornici na konferencijama posvećenim deci. I naša delegacija se postidela. I rešila da učini nešto. To je dobro, Udruženje RODITELJ će svim svojim snagama i kapacitetima učiniti sve da program „Bebi frendli plus“ pruži više,  pre svega majkama i bebama. Ministarstvo je napravilo prvi korak – formirana je Radna grupa ministarstva, sastavljena od predstavnika UNICEF-a, ministarstva, instituta za javno zdravlje, načelnika porodilišta iz Srbije i predstavnika nevladinih organizacija koje se bave dojenjem i decom.

Udruženje RODITELJ poziva vas mame (kao i druge članove porodice), da date svoje sugestije, predloge, kažete šta je ono što vam je smetalo, kako zamišljate svoj idealan porodjaj? Šta vam je najviše smetalo u porodilištu? Da li ste odmah dobili bebu, stavili je na grudi, da li vam je omogućen kontakt koža na koža? Da li vam je osoblje na valjan način pokazalo principe dojenja? Da li je beba bila sve vreme s vama? Kako bi želeli da izgleda bebi frendli program i šta on po vama treba da znači?

Stavite to na papir, iznenadićete se kad vidite koliko je tih željenih postupaka besplatno! Svoje predloge i pitanja šaljite na mail: https://www.roditelj.org/kontakt/

Udruženje RODITELJ će svojim radom u Radnoj grupi, ali i budućim projektima i aktivnostima učiniti sve da mame, bebe ali i očevi dobiju tretman kakav najradosniji događaj zaslužuje!

Rezultati

Prema podacima Batuta, najvažniji rezultati ’’Bebi frendli programa“ u Srbiji postignuti do sada obuhvataju:

  • implementaciju BFHI programa u 54 od 58 porodilišta u Srbiji. Ukupno, 49 porodilišta je dobilo sertifikat da su “baby-friendly” (78% porođaja u zemlji).

  • Uslovi za posete članova porodice su uspostavljeni u 70% porodilišta (ranije to nije bilo dozvoljeno)

  • Očevima je dozvoljeno da prisustvuju porođaju u 10% porodilišta

  • Škole roditeljstva su uspostavljene u 60% domova zdravlja

  • Međunarodni kodeks marketinga zamena za majčino mleko (u daljem tekstu Kodeks) je imlementiran u zakone koji su usvojeni u Skupštini Srbije 2005. godine

  • Stopa isključivog dojenja se povećala: sa 3.6% u 1996. godini, 11% u 2000. do 22% u 2005. Godini

Iako su ovi rezultati za poštovanje i zahtevali su veliko angažovanje zdravstvenih radnika, smatramo da može da se radi mnogo bolje, pre svega kada je u pitanju ljubaznost, topla reč i ljudska briga prema ženama i bebama. One to zaslužuju!

Još malo o viđenju Bejbi frendlija u Srbiji pročitajte na našem blogu na B92.

Angelina Radulović, Udruženje RODITELJ

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More