Press clipping

Država protiv dece

Roditeiji ogorčeni odlukom da se rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak skrati na tri meseca

BEOGRAD – Najnovijim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom država je skratila rok za podnošenje zahteva za roditeijski dodatak sa godinu dana na samo tri meseca. Time je, optužuju roditelji, država svesno mnoge od njih ostavila bez para, a novac ućarila za sebe. Zato je reagovalo i Udruženje “Roditelj”, koje je uputilo zahtev Ministarstvu za rad i socijalna pitanja da hitno produži ovaj rok na pola godine.

– Za ovakav postupak države ne postoji nijedan opravdan razlog. Oni su to ciljano radili kako bi mnogi roditelji ostali bez novca, koje bi drzava zadržala za sebe – kaže u izjavi za Press D. S., predsednik Udruženja ,,Roditelj”. Ona ističe i da su, nažalost, mnogi roditelji za ovakvu izmenu saznali onda kad je već bilo kasno, odnosno kad je već proslo tri meseca od rođenja bebe.

N. Lj., jedan od osnivača Udruženja, kaže da roditelji imaju mnogo problema da skupe sva dokumenta. Desava se da ih nadležni jednostavno vrte ukrug.

– Beba jedne od članica našeg udruženja je mesec dana ležala u bolnici i roditelji nikako nisu mogli da joj izvade izvod iz maticne knjige rođenih dok joj MUP ne da matični broj. MUP taj broj nije hteo da da dok beba ne izađe iz bolnice. I tako ukrug. To je primer kroz šta sve roditelji treba da prođu samo da izvade jedan dokument, a treba ih još osam. Tu su uverenje o državljanstvu majke, uverenje Centra za socijaini rad da majka brine o tom detetu, odnosno da nije smestana u socijainu ustanovu, hraniteljsku porodicu ili data na usvajanje itd, itd… I na kraju, moraju da otvore tekući račun u Poštanskoj ili Nacionalnoj štedionici, ili Komercijalnoj banci – nabraja N. Lj.

Ona dodaje da bi sve bilo u redu kada bi svaki otac mogao da izade sa posla i ganja svu tu papirologiju, ali to najčešće nije moguće. Osim toga, problem predstavlja i to što mnoge službe rade samo do 12 sati.

– Objasnjavaju nam da za neke stvari ne mora da se ide licno, ali da li sve majke u Srbiji imaju kome da ostave dete? Šta ako su samohrane majke? Potrebni su i izvodi iz knjige rođenih roditelja ukoliko su prijavljeni na različitoj adresi. Baš me interesuje kako će, na primer, da ih pribave oni koji su rođeni u Bosni, Hrvatskoj ili na Kosovu – pita N. Lj.

Ministarstvo: Neka traže pomoć babe, dede, komšije

Slavka Lakićević, pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja prokomentarisala je za Press da je ovaj rok, prema njenom mišljenju sasvim dovoljan.

-Roditelji moraju da povećaju stepen odgovornosti i shvate da moraju što pre da podnesu zahtev za roditeljski dodatak kako bi dete od prvog dana imalo pomoć države. Taj novac nije namenjen roditeljima već deci, a nama se najčešće dešava da se za roditeljski dodatak jave u 11. mesecu od rođenja deteta, njemu su te pare bile potrebne odmah, kad su najveći troškovi. Ako roditelji ne mogu da stignu da vade papire, mogu da pošalju komšiju, babu, dedu – izričita je Lakićevićeva.

Predala 1. marta, još nema para

N. Lj., jedna od osnivača Udruženja “Roditelj” ogorčena je zbog ,,brige” države prema deci. Država kao hoće da brine o našoj deci od samog rođenja pa zato mi moramo da skupimo sva dokumenta. Ja sam zahtev predala 1. marta, od tad još nisam dobila ni rešenje, a kamoli novac koji je, kako kažu, bebi neophodan ,,od prvog dana“- prokomentarisala je Lj. odgovor Ministarstva.

Roditeljski dodatak isplaćuju dve godine

Roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 20.000 dinara i roditelji taj novac dobijaju odjednom. Za drugo dete dodatak je 76.980 dinara i deli se na 24 rate, tako da je svaka rata 3.207 dinara. Država je za treće dete izdvojila 138.560 dinara, s tim što to takođe isplaćuje pune dve godine. Mesečna rata je 5.773dinara. Dodatak za četvrto dete je najveći i iznosi 184.740 dinara. I njega roditelji primaju “razvučeno”, punih dve godine. Svakog meseca dobijaju po 7.697 dinara.

D. STANIMIROVIĆ

Press, Subota 6. maj 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More