Image default
I roditelji se pitaju Izdvajamo Obrazovanje

Kako 10 minuta vežbanja u učionicama pomaže deci (…ali i roditeljima) ?

Imali smo prilike da poslednjih godina slušamo mnogo o školama svuda po svetu. Na primer, kako je inicijativa jedne mame iz Španije uspela da ukine domaće zadatke, ili kako deca u školama u Finskoj duže borave a manje uče, a više nauče… Kako u Tokiju svaka škola ima bazen na krovu…. Kako je odavno prevaziđeno sedenje u učionici da deca gledaju u potiljak jedan drugom, već su okrenuti jIMG_4546edno ka drugom i međusobno se pomažu…. Kako je opšti trend uvođenja zajedničkih prostorija sa “lejzi begovima” za odmaranje učenika i slobodne aktivnosti. Sve u cilju kako bi deca provodila što više vremena u školi na različitim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, kako bi im škola bila omiljeno mesto a ujedno i postizali visoke rezultate.

Skoro smo pisali o učionicama budućnosti gde se sedi malo na podu, malo na stolicama. Ako bolje pogledate, tu nisu potrebna dodatna velika ulaganja.

Inicijativa za unapređenje kvaliteta boravka dece u školama ima dosta, samo ako malo pažljivije oslušnemo. Najčešće dolaze od roditelja, roditeljskih udruženja ili stručnjaka pojedinaca.

Još jedna sjajna inicijativa došla je upravo od stručnjaka za zdravlje i telesni razvoj dece, a prihvaćena u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kao ste svi možda već i neformalno obavešteni i upoznati iz medija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja spremaju pilot program namenjen unapređenju zdravlja učenika. Prva faza pilot programa obuhavata učenike od 1 do 4 razreda. Planirano je da učenici svaki dan odvoje mali deo časa, do 10 min i sa svojim učiteljima i učiteljicama urade niz osnovnih vežbi neophodnih za zdrav telesni razvoj.

Dakle ništa što podrazumeva bazene ili druga skupa ulaganja. Jednostavne vežbe koje se rade pored klupa u učionici.

Imali smo priliku da vidimo iz medija kako to izgeda u već nekim školama, i videli da postoji velika zainteresovanost među roditeljima da se ovaj program uvede jer smatraju da ne oduzima puno vremena a ima veoma pozitivan uticaj na razvoj sve dece.

Mi, takođe, smatramo da se ovim desetominutnim programom postiže višestruka dobrobit na duže staze i za decu i za celu porodicu. Deca na ovaj način usvajaju zdravu naviku da neguju svoj telesni razvoj i mimo časova fizičkog vaspitanja, a ove vežbe će lako postati svakodnevna jutarnja rutina u koju može da se uključe i svi članovi porodice.

Ovom prilikom pozivamo sve roditelje i Savete roditelja da ovu informaciju podele sa drugim roditeljima i da prodiskutuju o ovoj temi na sednicama Saveta.

Nastavnici fizičkog vaše škole bili bi uključeni kao mentori učitelja i učiteljica, sa kojima bi prošli osnovne vežbe i bili podrška u toku realizacije ako bude bilo potrebno bilo kakvo prilagođavanje ili dodatni saveti.

 

Ukoliko ste zainteresovani da i vaša škola bude među prvima u programu koji bi trebalo da preraste u nacionalni, pozivamo vas da se javite na mejl: ivana.ceneric@ mpn.gov.rs nakon čega ćete biti obavešteni o uvodnom sastanku sa Ministarstvom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja. 

 

Udruženje RODITELJ je već uputilo pisma i predloge nekim školama i savetima roditelja, a ako želite možete i vi!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More