Image default
Magazin Porodica

Kako da refundirate PDV na bebi opremu?

Novi rok za predaju dokumentacije za povrat PDV na određene kategorije opreme za decu, traje od 1. do 15. februara.  Na žalost nemaju svi roditelji pravo na ovu pogodnost:

Na sajtu Poreske uprave možete pročitati Pravilnik koji reguliše način na koji se PDV može povratiti, a možete i da odštampate i obrazac. Osim obrasca, potrebno je da čuvate i fiskalne račune na opremu koju ste kupili u prethodnom periodu.

Povrqat PDv na bebi opremuFoto

Uslov je takodje i da vaša porodica nema mesečne prihode veće od 80.000 dinara, bez obzira na broj članova porodice, kao i da ove porodice nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV-a koji može biti refundiran. Tokom prve godine života bebe, roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge 30.000 dinara.

Na blogu Mama i tata našli smo i detaljno uputstvo svežih roditelja kako da ostvarite pravo na refundaciju, pa vam prenosimo njihovo iskustvo. Ceo tekst možete da pročitate na blogu “Mama i tata” :

Pa, da krenemo redom ko uopšte može da ostvari pravo na refundaciju PDV-a i koje kriterijume morate ispuniti:

 • da ste punoletni državljanin Republike Srbije
 • da imate prebivalište na teritoriji Republike Srbije
 • da vaše dete nije starije od dve godine
 • da ukupna primanja vaše porodice nisu veća od 981.120 dinara godišnje
 • da ne posedujete nekretninu vredniju od 23.914.800 miliona dinara (oko 200.000 e)
 • da posedujete fiskalni isečak izdat od strane prodavca u skladu sa propisima kojima se uređuju fiskalne kase.

Period kada se predaje zahtev za refundaciju PDV-a je od 01. do 15. februara i od 01. do 15. jula. Sada, dakle, je aktuelan ovaj period u februaru. Dokumentacija koja vam je potrebna je sledeća:

 • fiskalni isečci izdati od strane prodavca hrane i opreme za bebe
 • fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka
 • popunjen formular za refundaciju

Formular koji vam je potreban možete naći online i odštampati ga pa popuniti, link je ovde , a možete i popuniti na licu mesta u poreskoj upravi na vašoj opštini, tj. na opštini na kojoj je vaše prijavjeno prebivalište. Novac koji možete vratiti u prvoj godini života bebe je maksimum 40.880 dinara a u drugoj godini 30.660 dinara.

Stvari na koje se vraća PDV je sledeći:

 • zamena za majčino mleko
 • krevetac
 • kolica
 • stolica za hranjenje
 • autosedište
 • pelene

Pregledna dokumentacija

Svako ko je imao posla sa ljudima koji rade u administraciji zna da je njima jako bitna sređena dokumentacija i da su u stanju da vam kasnije nešto ne odobre upravo zbog te iste dokumenatacije. Ne kažem da li je to pozitivno ili negativno ali je činjenično stanje. Što se tiče poreske uprave to još više važi. Da biste priložili što bolju dokumentaciju savetujem da uradite sledeće. Naravno prvo fotokopirajte sve račune i to u dva primerka jer će vam možda zatrebati vaše fotokopije ako budete odbijeni za refundaciju ili imate bilo koju potrebu da se žalite na odluku poreske uprave. Za svaki primerak fotokopije zaheftajte original račun.

Na drugom papiru treba da ispišete sve brojeve računa. To je broj u donjem levom uglu pod oznakom “BI”, ako lepo pišete možete i rukom ali radi preglednosti brojeva mislim da je bolje iskucati na kompjuteru. Popunite formular i spremni ste za predaju zahteva.

PDV

Blizanci

Mame blizanaca spadaju u poseban deo priče oko refundacije ( što se može reći i za većinu druge dokumenatcije ) iz razloga što su troškovi kupovine za blizance, logično, mnogo veći nego za jedno dete i velika je verovatnoća da postoji mogućnost prelaska limita za jednu godinu u jednom podnošenju zahteva za refundaciju. Prosto rečeno ako predajete sada u februaru i vaši troškovi dostignu refundaciju PDV-a od maksimum cifre za prvu godinu koja je 40. 880 dinara, vi nemate pravo da predate zahtev za refundaciju ponovo u julu. Da biste to izbegli vidite da li neka mama iz vašeg okruženja takođe predaje za refundaciju pa probajte da neke račune prebacite kod nje pod uslovom da ona ne prelazi limit. Takođe pozovite vašu poresku upravu i pitajte na koji način možete predati kada su blizanci u pitanju jer svaka jedinica poreske uprave ima neka svoja pravila. Da li ćete deliti na dva zahteva ili ćete u jednom roku predati za jedno dete, u drugom roku za drugo zavisi od toga šta vam kažu i od toga koja je ukupna vrednost računa.

Posebne kategorije

Ako je dete pod okriljem usvojitelja ili staratelja onda se podnosi pri prvom zahtevu:

 • fotokopiju odluke nadležnog organa o usvojenju,
 • a staratelj bebe – fotokopiju odluke nadležnog organa o stavljanju pod starateljstva.

 

Ostatak teksta pročitajte na blogu “Mama i tata”

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More