Centar za rani razvojStručni tekstovi

Kako razgovarati sa decom o seksu

Razgovori o seksu su tema često neprijatna za većinu roditelja i zaobilaze se neretko u širokom krugu. Retko koji roditelj se može pohvaliti time da je dovoljno spreman za pitanja svog trogodišnjeg deteta o polnim organima, o tome kako se rađaju deca i sl. Deca apsolutno nemaju stida kada su ove teme  u pitanju, za njih je seks potpuna nepoznanica i mogu postaviti pitanje u bilo kom trenutku na bilo kom mestu. Dakle, stid je prisutan kod roditelja, decu pokreće radoznalost. Oni se bude u intelektualnom smislu, primećuju stvari oko sebe, pa će jednom primetiti i sve ono što ima veze sa seksom. Sasvim je prirodno za dete od tri godine da postavlja ovakva pitanja, jer je to upravo i obeležje određene faze psihoseksualnog razvoja.IMG_5498

Zašto je bitno da roditelji ne beže od ovakvih razgovora?

  • Seksualni život i pravilno seksualno funkcionisanje je jako bitan segment života vašeg deteta. Jako je bitno da ono bude oslobođeno stega, frustracija, a to ćete postići ako otvoreno i slobodno razgovarate sa vašim detetom na temu seksa.
  • Bitno je da se tim razgovorima da jedan pozitivan ton. Da se o seksu ne priča kao o nečemu što je prljavo i bezobrazno. Izbegavati termine takve prirode. Detetovom seksualnom životu i funkcionisanju postavljate temelje Vi.
  • Važno je razgovarati sa detetom često i ne prepustiti seksualno obrazovanje u potpunosti drugima, posebno ne deci koja su puna autoritativnih dezinformacija.
  • Stvoriti takvu atmosferu da dete ima slobodu da vas pita. Nekada to neće raditi direktno. Treba im ostaviti prostora da smisle pitanje, da ih ne prekidate u pola rečenice. Izbegavajte odgovore kao što je: „Bože dete, šta tebi sve neće da padne na pamet!“
  • Zapamtite: Nema pravih i tačnih odgovora! Kada se odgovara na pitranja o seksu treba biti iskren, pričati sa smislom, kratko i sažeto. Deca neće odmah razumeti i verovatno će imati još milion pitanja, ali Vi ćete ih upoznati sa konceptom što je jako važno. Izbegavati priče sa cvetom i pčelom, takva analogija deci nije jasna.
  • Jako je bitno i kako dajete odgovor na pitanja. Postavite se kao da je to nešto najnormalnije, jer deca ne osećaju stid što se ovih razgovora i tema tiče. Njima je to kao da pričate o tome koja je hrana zdrava ili kakvo je vreme napolju.

Jelena Matković

psiholog, Niš

Photo credit: Picjumbo

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More