IzdvajamoSaveti logopedaStručni tekstovi

Logopedske vežbe – vežbanje kod kuće

Kako da roditelji vežbaju kod kuće ono što dete radi kod logopeda?

Kako da roditelji vežbaju kod kuće ono što dete radi kod logopeda?

Evo nekoliko ideja kako da logopedske vežbe za vežbanje kod kuće pretvorimo u igru.

Kada dete ide kod logopeda, uvek dobijete logopedske vežbe za vežbanje kod kuće kao domaći zadatak. Roditelji su veliki saveznici u razvoju govora i jezika deteta. Vežbanje kod kuće je ključno jer je važno da dete koristi u svakodnevnim situacijama ono što vežba kod logopeda. Na taj način brže i lakše automatizuje glas koji vežba ili pravilan govor. Međutim, to nije uvek lako, zar ne?

Često se dešava da dete kod logopeda izgovara pravilno glas na kom se radi, ali ne i kod kuće ili u vrtiću. Bilo da ste prisutni tokom tretmana ili da čekate ispred, logoped će vam objasniti šta se radi i kako da nastavite kod kuće.

Međutim, roditelji nas često pitaju: „ali kako ja da vežbam sa njim ovo kad on neće? Ne mogu da ga nateram, neće svesku ni da vidi… A kod logopeda sve lepo zna kaže, sa mnom neće ništa da radi…“

Ako ste se pronašli u ovim rečenicama kao da ste ih baš vi rekli, znajte da niste jedini. U većini ste.

Zašto logopedske vežbe – vežbanje kod kuće nije lako? 

Zato što roditelji ne mogu detetu da budu na isti način autoriteti kao logoped, kao što ne mogu da zamene učitelje, trenere i sl.

Dakle isti princip rada jednostavno ne pali. Pa kako onda da vežbate sa detetom ono što vam je zadato?

Kod kuće ne morate da radite vežbe iz sveske, ako to dete uporno odbija (ako dete ima logopedsku svesku). Primenite te vežbe kroz igru i u različitim situacijama. Dok se šetate, kupate, igrate… Možete da koristite knjige, slagalice, pesmice ili jednostavno razgovor.

Važna napomena: nemojte tokom celog dana da ispravljate dete u govoru. To će stvoriti dodatni pritisak i na vas i na dete. Odaberite JEDNU aktivnost u toku dana kroz koju ćete vežbati.

Evo nekoliko ideja kroz koje aktivnosti možete da radite logopedske vežbe kod kuće:

1Razgledanje slikovnice 

Umesto da postavljate pitanja: Gde je maca? Kako kaže maca? Šta je ovo? Koliko ima cvetića? i slično, postavite to kao igru. Deca se u tim situacijama osećaju kao na propitivanju i sama ta situacija ih odbija da sarađuju. Ali ako shvate to kao igru, biće saradljiviji.

Pokušajte ovako, na primer: Ja ću da pronađem kucu na slici, a ti onda pronađi macu. Ja sam kuca i kažem: „av av“, a ti budi maca, ti kažeš…. Hajde da zajedno izbrojimo cvetiće, ja ću da počnem: jedan, dva, hajde sad ti… Naravno, izvlačićete od deteta ono što vam je potrebno za vežbu.

Ovo isto možete i sa slaganjem slagalice, tražite zajedno delove i pričajte šta je na slici.

Ovo je idealna prilika za logopedske vežbe tj. vežbanje kod kuće sa detetom. Bilo da je to pravilan izgovor glasa, obrasci rečenica, celovitost reči, tempo govora i slično.

2Prepričavanje priče

Dok čitate neku priču, neka dete gleda u knjigu. Idelano je da postoji ilustracija priče, pa čiajte polako da dete može da prati dešavanja i likove priče kroz slike. Čitajte polako, ako je dugačka priča, pravite pauzu. Posle nekog dela priča pitajte dete o tome šta se desilo.

Nemojte samo da postavljate pitanja, nego komentarišite i vi šta vam se svidelo ili nije svidelo. Možete da kažete na primer: „Baš sam se uplašila kad je Crvenkapa krenula sama kroz šumu“ i  „Da li se sećaš šta je mama rekla Crvenkapici? Prokomentarišite i čega se vi sećate pre nego što postavite sledeće pitanje: A šta je onda Crvenkapa uradila?“. Pitajte dete i o osećanjima, na primer recite mu kad se vi uplašite nečega i pitajte dete: „a kad se ti uplašiš?“

3Pevanje pesmica

Pevanje pesmica je idealno za usvajanje glasova koje dete vežba kod logopeda. Takođe je korisno i u vežbanju pravilnog izgovora celih reči. Na primer deca često skraćuju reči, izbaciju veznike i slično pa će logoped pored glasova vežbati i celovitost reči i rečenice.

Kroz pesmice se glasovi lakše automatizuju, i logoped će vam često davati pesmice koje sadrže veliki broj ponavljanja odrešenog glasa. Te pesmice naučite vi, pa ih ponavljajte sa detetom u šetnji ili igri.

Pored tih zadatih pesmica možete da uvedete još neke dečije koje će dete naučiti. Pesmice sa melodijom su odlične i za ritam koji je veoma važan u razvoju govora. Uvedite i pokret koji prati smisao pesmice. Dete uz pokret lakše pamti reči i redosled stihova.

4Igra pogađanja

U svakoj situaciji možete igrati ove igre. Na primer, pogađajte životinje, prvo vi krenite: „Ima četiri noge, jede travu i daje mleko, velika je i kaže muuuu, ko je to?“ Onda kažite detetu da vama opiše neku životinju a vi da pogađate. Pored životinja možete da odaberete bilo šta što je u detetovoj sferi interesovanja.

Naravno, prilagodićete težinu zadatka uzrastu deteta.

Ove igre možete da pretvorite u logopedske vežbe za vežbanje kod kuće onako kako vam je savetovao logoped. I može i treba da se sa detotom igra bilo ko ko provodi vreme sa njim i ko ga čuva. Samo treba da zna šta dete trenutno vežba kod logopeda i na šta da se obrati pažnja kada dete izgovara.

Još ideja za igre koje pomažu razvoju izgovora i govora možete da pronađete ovde: Igre za razvoj govora

Tekst priredila:

Dragana Soćanin
Master defektolog – logoped
Logopedski kabinet, Bežanijska 5, Zemun
064/3292040
Ukoliko imate pitanje za logopeda možete poslati putem naše kontakt forme:

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More