Centar za rani razvojStručni tekstovi

Manipulativna spretnost

Psihomotorika gornjih ekstremiteta ( ruku, šake, prstiju) je vrlo bitna za razvoj psihosocijalnog života djeteta. Ona pokreće misaone procese, učestvuje u ispoljavanju kreativnih potreba, i pored toga svoje aktivnosti uklapa sa govorom i osjećanjima. Takođe, značajna je u svim onim aktivnostima koje karakteriše socijalno polje i socijalni život deteta od najranijeg perioda života.

Kada se osvrnemo na razvoj motorike, onda je bitno napomenuti da na uzrastu od 3 meseca detetove šake su pretežno otvorene i ono predmet može da stavlja u šake i zadržava neko vreme.  Zatim, na uzrastu od 6 mjeseci taj predmet može spretno da prebacuje iz jedne ruke u drugu, dok sa 9 mjeseci već hvata predmet palcem i kažiprstom. Ovaj period života je vrlo značajan jer upravo na ovom uzrastu dete izvodi pokrete koji su osnova za diferenciranje, odnosno zrelost grafomotorike ( to su pokreti palca i kažiprsta bitni za pisanje i oni  su najkompleksniji pokreti koje čovek izvodi).

Ova motorna akcija se javlja vrlo rano i već tada se mogu javiti greške u hvatanju predmeta, a kasnije i pogrešnog držanja olovke. Međutim, potrebno je obratiti pažnju i na lateralizovanost gornjih ektremiteta, odnosno koju ruku dete dominantno koristi. Značajno je da se i tu roditelji pravilno postave. Ukoliko dete dominantno koristi desnu ili pak levu ruku NIKAKO ne treba insistirati da se to promeni jer prevežbavanje može imati posljedice poput: mucanja, otpora prema školi, kolebanja pažnje, tikova. Svi ovi poremećaji se javljaju češće u školskom periodu nego u predškolskom zbog činjenice da proces prevežbavanja najčešće započinje u najnižim razredima osnovne škole.

Za pravilan motorički razvoj preporučujemo različite i zanimljive aktivnosti koje možete obavljati s detetom:

–          nizanje perli na kanap i vunicu ( po principu „igla-konac“),

–           pravljenje nakita od izrezanih slamki ( izrežite različite veličine, koristite slamke drugačijih boja),

–          pravljenje nakita od makarona ( obojite makarone po želji),

–          pravite mozaik pomoću krep papira ( na običnom papiru nacrtajte jednostavan model pa kasnije složeniji, možete i odštampati oblike; izrežite krep papir na sitne komade, pravite kuglice i lepite ih po shemi)

NAPOMENA: nastojte da vaše dete sve navedene predmete hvata sa palcem i kažiprstom i sve prilagodite njegovim potrebama. Što više ideja, to bolje.

Mirjana Simić , student logopedije

Beograd

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More