Izdvajamo

Međunarodni dan porodice

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS ovogodišnji Međunarodni dan porodice, 15. maj obeležava kao Dan roditeljstva i najavljuje kampanju RODITELJ PLUS = batine minus čiji će cilj biti pružanje podrške roditeljima i promocija uspešnih primera u odgajanju dece bez fizičkog kažnjavanja.
U narednih devet meseci, više od 90 organizacija u Srbiji koje se bave decom zajedno sa nekoliko hiljada roditelja će zajednički razvijati resurse za bolje, lepše i lakše roditeljstvo i to kroz niz aktivnosti i razmenu i promovisanje pozitivnih iskustava.

Ovom prilikom najavljujemo da će u subotu, 17. maja organizacije, članice MODS-a, održati javne akcije u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Užicu, Vranju i drugim gradovima i pozivamo medije, roditelje, stručnu javnost da se pridruže.
Fizičko kažnjavanje dece često se obrađuje u veoma negativnom kontekstu zakonske zabrane što nam govori da ova tema pogađa roditelje gde su najosetljiviji, jer država nema uređen sistem podrške koji roditeljima omogućava besplatnu i kvalitetnu edukaciju, pružanje informacija i pravovremenu i lako dostupnu podršku u pravom trenutku.

Upravo zbog toga ovu kampanju najavljujemo i kao apel za sistemskom podrškom roditeljima.

Prema podacima 67 odsto dece u zemlji, starosti od dve do 14 godina, doživi neki oblik nasilnog disciplinovanja u porodici. Ohrabrujuće je da i pored toga trećina ispitanih roditelja ne primenjuje fizičku kaznu, što je dokaz da takav način vaspitanja nije stran našoj kulturi.

U deci je sveta klica,
nova moć se u njih krije.
Bolji svet bi mog’o nići
kad bi znali razviti je.
J.J.Zmaj

Više informacija na Facebook stranici: Roditelj PLUS = batine MINUS

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More