Podrška dojenju

Najbolji saveti o dojenju za nove mame

Rođenje deteta za roditelje predstavlja najradosniji trenutak u životu. Za srećno i uspešno roditeljstvo se treba pripremiti i zato vam savetujemo da:

–         Planirate začeće vaše bebe tako što će oba roditelja pretodno prekontrolišu zdravlje.

–         U toku trudnoće uživajte u svakom danu očekujući porođaj: redovno zajedno idite na kontrole trudnoće kod ginekologa, vodite računa o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, higijeni, odmoru, obavljajte svoje redovne radne obaveze, posetite Školu za roditeljstvo i pohađajte psihofizičku pripremu za porođaj, izaberite porodilište gde će na svet doći vaša beba. Neka budući tata obavezno prisustvuje porođaju i zajedno dočekajte rođenje vašeg deteta.

Najbolji saveti o dojenju za nove mame
Najlepše je na maminim grudima

–         U trudnoći ćete se pripremiti za dojenje i obavestiti o značaju dojenja za rast i razvoj vašeg deteta, zaštitu i unapređenje zdravlja i majke i deteta. Dojena deca su mnogo zdravija, lepša i pametnija. Zaštićena su od mnogih oboljenja (proliva, akutnih oboljenja i upala disajnih organa, srednjeg uha, rane šečerne bolesti, nekih malignih oboljenja, imaju veći stepen inteligencije i mentalne stabilnosti, bolji razvoj mišića lica, vilica i pravilnog rasta zuba, mnogih alergijskih oboljenja i niza drugih bolesti), a majka koja doji  bebu u manjem stepenu oboljeva od malignih oboljenja dojke i jajnika, osteoporoze (manji rizik od loma kostiju i kukova), lakše povrati predporođajnu težinu i zaštičena je u visokom stepenu od naredne trudnoće.

–         Dojenje deteta je najbolji i najotimalniji način ishrane deteta, jer je MAJČINO MLEKO najbolja i nezamenjiva hrana koja sadrži sve neophodne sastojke za rast, razvoj i odbranu mladog i nezrelog odojčeta (nezrela creva, pluća, creva, mozak) i jedino se u majčinom mleku nalaze faktori i hormoni rasta neophodni za sazrevanje bebinog organizma. Ovo je ujedno i ekonomski najprihvatljiviji način ishrane za porodicu.

–         Svaka majka može da bude uspešna dojilja, da ima dovoljne količine uvek kvalitnog i upravo za njenu bebu odgovarajućeg mleka, pa čak da uspešno doji i dvojke. Dojiljama je potrebna podrška i pomoć partnera i ostalih članova porodice.

–         U trudnoći  se dojke pripreme za dojenje redovnim održavanjem higijene tela, laganim masažama sa frotirom, izvlaćenjem bradavica. Nije potrebno dojke mazati kremama. I kada  doji, majka dojilja  redovno održava higijenu tela. Nije potrebno  mazati bradavice kremama. Dovoljno je pred podoj i posle podoja istisnuti pa kapi mleka, premazati bradavicu i tamnu kolut dojke, sasužiti na vazduhu i dojka je spremna za i posle podoja.

–         Preporučuje se isključivo dojenje u prvih šest meseci života odojčeta, bez dodavanja bilo kakve druge tečnosti ili hrane. Posle šestog meseca dojenje se nastavlja uz dodavanje dopunske hrane ( prema prepuruci pedijatra i uključivanjem porodične ishrane), pošto su bebine potrebe u energiji porasle. Savetuje se da se dojenje nastavi najmanje do kraja prve godine starosti, ali i duže, do kraja druge godine, odnosno dok to i dojinja i odojče žele. Jer majčino mleko i dojenje su i ljubav, i hrana i lek.

–         Dojenje započinje odmah iza porođaja, stavljanjem golog novoročenčeta na gole grudi majke, kada u prvih pola sata do dva sata iza porođaja treba obezbediti prvi podoj. Kontakt  majke i bebe «koža na kožu» kod novorođenčeta budi refleks traženja dojke, sisanja i gutanja, a kod majke stvaranje hormona u krvi koji utuiču na normalno stvaranje mleka i izbacivanje mleka iz dojke prilikom dojenja.

–         U prvom podoju i u prvom danu beba dobija male količine prvog mleka koje je gusto, žuto i zove se kolostrum, koji sadrži dovoljno energije i tečnosti za bebine potrebe koja raspolaže određenim zalihama. Kolostrum sadrži zaštitne faktore koji nezreli bebin organizam štiti od uzročnika mnogih oboljenja, predstavlja prvu vakcinaciju bebe, pomaže lakše pražnjenje bebinih creva, eliminaciju stolice i manji stepem fiziološke žutice koja je normalna pojava kod svih beba, u manjem ili većem stepenu.

–         Novorođenče i odojče se isključivo doji tj. hrani majčinim mlekom prvih šest meseci bez potrebe da se dodaje bilo koja druga tečnost ili čajevi, doji se na svaki zahtev  i ne uobročava se (čim beba počne da stavlja ručicu u usta, meškolji se ili plaće to je znak da je žedna ili gladna ili samo traži toplinu majčinog zagrljaja i bliskost) tako da u prvim danima sisa često, i danju i noću i taj ritam mama i novorođenče zajedno usklade. Kako beba raste, povećava količinu obroka i može se uobročiti u vlastitom ritmu, a i «izbaciti» noćne podoje. U prvom mesecu savetuje se što češće dojenje, i danju i noću.

–         Svaki podoj traje od 15-25 minuta, zavisno od prirode i snage bebe. Uvek se potpuno isprazni jedna dojka, pa onda ponudi druga. Sledeći podoj se započinje sa dojkom koja je bila poslednja u prethodnom podoju.

–         Svaki podoj je garancija i stumulans da će se za sledeći podoj stvoriti nova dovoljna količina mleka u dojci. Zato nije bitno da li su grudi male ili velike, one predstavljaju «živi» organ u kome se redovnim podojima stvara dovoljna količina mleka za odojče. Važno je samo da majka dojilja redovno, od trenutka kada se ujutro probudi konzumira najmanje 5 obroka (jede za dvoje, ali ne kao dvoje) i dovoljno tećnosti (onoliko koliko je žedna).

–         Kada beba naglo počinje da raste (kraj drugog ili četvrog meseca, što je individualno), a već se uobročila, majka dojilja može da ima utisak da u grudima nema dovoljno mleka koliko je potrebno njenoj bebi. Tada se preporučuje da odojče češće stavlja na grudi, kako bi se stvorile veće količine mleka i pospešila laktacija. Znači, povećajte broj podoja, potpuno praznite dojke i količina mleka će se povećati.

–         Uspešno dojenje zavisi od pravilne tehnike dojenja, što obuhvata tri elementa: pravilan položaj majke dojilje, pravilno postavljanje bebe za dojenje i pripajanje bebe na dojku.

–         Bez obzira da li beba plače ili ne, ne žurite sa pripremom za dojenje, kako biste ostvarili uspešan podoj.

–        Ukoliko su dojke prepunjene tj. ako je došlo do nadiranja mleka, morate dojku malo isprazniti, kako bi beba u usta uzela i bradavicu sa tamnim kolutom oko bradavice, a ne sam bradavicu u usta. Dojku položite na dlan leve ruke, lagano je podignite, a sa palcem i kažiprstom druge ruke lagano vršite pritisak na rubu gde tamni kolut prelazi na dojci u normalnu kožu. U početku će to biti bolno, kapljice mleka će polako isticati, a nakon više kružnih obilazaka po tamnom rubu i laganom stiskanju dojke između palca i kažiprsta, poteći će mleko u mlazevima. Kada potpuno razmekšate tj. ispraznite vrh dojke ispod tamnog koluta. Tek tada ćete dojku ponuditi odojčetu.

–         Položaj majke dojilje: majka dojilja treba da se udobno namesti. Možete dojiti u ležećem, poluležećem, sedećem i stojećem, položaju. Pošto podoj traje između 15 i 25 minuta, opustite se i zauzmite ugodan položaj, da vas ništa ne žulja i da niste napeti.

–        Položaj odojčeta: bebino telo mora da bude potpuno priljubljeno uz telo majke, ravnih leđa i guze, sa glavom lagano zabačenom unazad.

–       Pripajanje odojčeta na dojku: majka se ne naginje prema odojčetu, već bradavicu dojke usmerava prema bebinom nosu. Kada beba zine i dovoljno otvori usta, kada jezik bebe pređe preko donje bebine vilice i usne, majka glavu bebe lagano gurne prema dojci.

–         Odojče je dobro pripojeno na dojku kada su mu «usta puna dojke», kada je bradavica dojke i veći deo tamnog koluta u bebinim ustima i kada majku dojenje ne boli. Posle kratke prve «neprijatnosti» dok odojče ne povuče prvi mlaz mleka iz dojke, dojenje ne smije da boli. Ukoliko majku boli, beba  donjom vilicom grize dojku, nepravilno je postavljena i da ne bi došlo do oštećenja dojke i pojave naprslina (ragada), beba se «skida sa dojke» tako što majka lagano prstom pritisne bebinu usnu kako bi se oslobodio pritisak koji vlada u bebinim ustima. I celi postupak se ponavlja.

–         Na početku podoja mleko je bistrije, vodenije i plavičaste boje, bogato šečerom. Bebe vole ovo «slatko» mleko i brzo se zasite pa nisu više mnogo gladne. Zato treba istrajati da podoj bude dovoljno dug da beba posisa i «zadnje mleko» iz dubine dojke koje je gušće, belo , bogato mastima i belančevinama od kojih beba napreduje, raste i razvija se. Zato se insistira da podoj dovoljno dugo traje, dojke do kraja isprazne kako

–         Kvalitet mleka uvek odgovara upravo vašoj bebi, kako beba raste i razvija se, tako se i količina i kvalitet prilagođavaju potrebama bebe.

–        Veoma je malo razloga da majke ne može da doji svoju bebu, bilo zbog njenog zdravlja ili zdravlja bebe. Zato, budite uvereni da ste upravo vi uspešna dojilja.

–         Nemojte na brzinu donositi odluku o prekidu dojenja, iz bilo koga razloga. Uvek se pre toga posavetujte sa pedijatrom ili svojim lekarom.

–         Uživajte u ljubavi i bliskosti sa vašom bebom koje donosi čin dojenja, a te trenutke podelite sa svojm partnerom.

Autor teksta je  prim. dr Đurđa Kisin, načelnik Centra za promociju zdravlja, Koordinator Programa promocije, podrške i zaštite dojenja i Baby Frinedly Hospital Initiative u Srbiji

Savetnice Udruženja RODITELJ odgovaraju na Vaša pitanja o dojenju.
Ako imate pitanje ili nedoumicu u vezi dojenja popunite formular za pitanja i jedna od naših savetnica će Vam odgovoriti.
Formular za pitanja

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More