Izdvajamo

Obeležena Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja, obeležena je u Srbiji centralnom manifestacijom na Zemunskom keju u nedelju, 03. avgusta 2014. u organizaciji Udruženja RODITELJ, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda i Gradske opštine Zemun i uz podršku generalnog sponzora Svetske nedelje dojenja ROSA vode.

Kako smo ove godine obeležili Svetsku nedelju dojenja

Manifestacija pod nazivom: „Dojenje – pobednički poen za život!“ održana je ispred Letnja scene, kod restorana Venecija uz prisustvo velikog broja majki sa bebama, trudnica, stručnih saradnika i mama-savetnica. Majke koje doje i trudnice imale priliku da razgovaraju i razmene iskustva i da dobiju savet i podršku od brojnih stručnjaka i vršnjačkih savetnica Udruženja RODITELJ.

Prisutnima su se obratili predtavnici pokrovitelja manifestacije:  ispred Ministarstva zdravlja Republike Srbije, skup je otvorila dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac grupe za razvoj javnog zdravlja pri Ministarstvu i sekretarka Sekretarijata za zdravstvo grada Beograd Mr sc. med. dr Vera Dražić, a skup je pozdravio i član Veća Gradske opštine Zemun gospodin Dragan Matijević.

Savetnice za dojenje Zemunski kej dr Snežana Pantić Aksentijevićdr Jelena Gudelj Rakić dr Vera DražićDragana Soćanin

 

Dr Jelena Gudelj Rakić, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ podsetila je na blagotvoran uticaj dojenja na zdravlje deteta i majke.

“Dojenje je mnogo više od samog čina hranjenja, jer na taj način dete ostvaruje blizak kontakt sa majkom, a stimuliše razvoj svih svojih čula. Dojenje obezbeđuje pravilan rast i razvoj deteta, podstiče razvoj i sazrevanje njegovog odbrambenog sistema. Istovremeno, uspostavlja se emocionalna veze majke sa detetom, smanjuje krvarenje posle porođaja, kao i rizik od postporođajne depresije i anemije. Majke mogu da doje uvek i svuda. Majčino mleko je najzdravija hrana i najnežniji obrok”,

zaključila je dr Jelena Gudelj Rakić, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije  „Dr Milan Jovanović Batut“.

Izabrali smo i najlepše fotografije dojenja, sa konkursa koji smo organizovali povodom Svetske nedelje dojenja.

dr Vida Parezanović, dugogodišnji promoter dojenja Dragan Matijevićdr Slavica Simić Angelina Radulović o fotokonkursu

U okviru ovogodišnje Svetske nedelje dojenja, skrenuta je pažnja na značaj dojenja i majčinog mleka jer je ono najprirodniji i najzdraviji vid ishrane za prevremeno rođene bebe.  Kako bi ovim mališanima obezbedila prekopotrebno humano mleko, voda Rosa već petu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministartsva zdravlja sprovodi kampanju „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“. Pozivamo sve mame koje mogu da doniraju višak mleka.

Do sada su otvorene banke humanog mleka u Beogradu i Novom Sadu, a uskoro će biti otvorena i ona u Kragujevcu, na Klinici za pedijatriju tamošnjeg Kliničkog centra. U ovim bankama se humano mleko sakuplja od mama donora i čuva kako bi se dalo prevremeno rođenim bebama čije majke nisu u mogućnosti da ih doje.

„Kako bi se prevremeno rođene bebe pravilno razvijale neophodno im je majčino mleko jer je najzdravije i najbolje za jačanje njihovog imuniteta. Nakon Beograda i Novog Sada, srećni smo što su ljudi širom zemlje prepoznali značaj kampanje i što ćemo uskoro i bebama iz centralne Srbije omogućiti najprirodniju ishranu i time im pomoći da se što pre oporave i ojačaju. Pored otvaranja banaka humanog mleka, namera nam je i da podignemo svest o značaju dojenja. Zato nas raduje činjenica da se broj mama koje se odlučuju na dojenje i koje postaju dobrovoljni donori stalno uvećava jer je to pokazatelj da smo uspeli u toj nameri“,

rekla je ovom prilikom Milica Stefanović, predstavnica Coca-Cola sistema.

Donor humanog mleka može da bude svaka zdrava žena koja ima više mleka nego što je potrebno njenom detetu da dobro napreduje, a sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama humanog mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

 Zahvaljujući efektima godišnjih kampanja tokom Svetske nedelje dojenja, Udruženje RODITELJ je pokrenulo Savetovalište za dojenje koje funkcioniše kao online i telefonski servis za zainteresovane trudnice i mame iz cele Srbije. Dežurni telefon Savetovališta za dojenje je: 060-32 92 041.

Sve u vezi sa dojenjem, odgovori na pitanja, nedoumice, problemi, više informacija o savetnicama za dojenje, aktivnostima Udruženja RODITELJ mogu se pronaći na specijalizovanom portalu http://dojenje.roditelj.org 

Sponzorstvo: U skladu sa poštovanjem i podržavanjem Međunarodnog Kodeksa marketinga zamena za majčino mleko i etičkim normama WABA, Udruženje RODITELJ ne prihvata sponzorstvo kompanija koje proizvode zamene za majčino mleko, prateću opremu i dopunsku ishranu.
Generalni sponzor centralne manifestacije obeležavanja SND 2014 je:06 Rosa logotipa prijatelji manifestacije ove godine bili su:

Octal pharma

Coki loki pelene

Kikebu šop

Beluga jastuci za dojilje

Dečiji studio Pečurko iz Novog Sada

Multi mam (Octal pharma)Coki loki pelene Kikebu oprema za bebe

OBELEŽAVANJE SVETSKE NEDELJE DOJENJA 2014

DODATNE INFORMACIJE

DOJENJE: POBEDNIČKI POEN ZA ŽIVOT!

Ovogodišnja tema Svetske nedelje dojenja (SND) odgovara na poslednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju na sveobuhvatan način do 2015. godine. Ovogodišnja tema ističe značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

DOJENJE spašava živote dece i štiti zdravlje majki!

Šta stručnjaci preporučuju:

  • Započeti sa dojenjem u roku od jednog sata od rođenja
  • Isključivo dojiti u prvih 6 meseci života
  • Nastaviti sa dojenjem do 2 godine uz adekvatan unos dopunske nemlečne ishrane od 6 meseci starosti.

Zaštita, promocija i podrška dojenju…to je cilj vredan truda!

Zaštita dojenja znači da svakoj majci i njenoj porodici budu dostupne naučno dokazane informacije o dojenju i komplementarnoj ishrani i to preko stručnjaka i obaveznu primenu i praćenje kršenja Međunarodnog Kodeksa o marketingu zamena za majčino mleko i pratećih relevantnih rezolucija Svetske zdravstvene skupštine (SZS). Zaštita dojenja podrazumeva i preuzimanje potrebnih mera i koraka od strane vlada i lokalnih samouprava u donošenju zakonskih okvira koji štite i unapređuju zdravlje majke i deteta podstičući svest o značaju dojenja u savremenom svetu.

Promocija dojenja podrazumeva informisanje i podizanje svesti o značaju dojenja i preuzimanje i pokretanje akcija koje doprinose širenju pravih informacija i ona je ključna za razbijanje predrasuda i promenu loših politika u zajednici, pogrešnih praksi i stavova prema dojenju. Promocija dojenja je i omogućavanje dojenja na javnom mestu, restoranima, tržnim centrima i parkovima, kao i uzimanje učešća u obeležavanju Svetske nedelje dojenja – kako pojedinaca i stručne javnosti, tako i institucija, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i društveno odgovornih kompanija čija se politika poslovanja ne kosi Međunarodnim kodeksom o reklamiranju zamena za majčino mleko.

Podrška dojenju znači obezbeđivanje pristupa informacijama i stručnoj podršci i savetovanju. Takođe podrazumeva i praktičnu i emotivnu podršku majkama da započnu, ovladaju i istraju u dojenju gde god da se nalaze. Savetovanja mogu pružiti stručnjaci, vršnjačke savetnice za dojenje ili grupe podrške. Podrška dojenju igra veliku ulogu u zaštiti majčinstva i treba da bude kontinuirano prisutna i u porodici, i na radnom mestu, kao svuda u zajednici. Odgovarajućim merama podrške dojenju pomažemo zaposlenim majkama da nastave sa dojenjem i olakšavamo im povratak na posao.

Ukratko – svi možemo da budemo podjednako odgovorni i zaslužni podršku koju majke imaju ili nemaju prilikom dojenja.

Кako je dojenje povezano sa Milenijumskim ciljevima razvoja (MCR)?

Milenijumskih ciljeva razvoja ima ukupno 8 i do sada ih je usvojila 191 država članica UN za period do 2015. godine. Promovisanje i podržavanje dojenja značajno doprinosi svakom od ovih ciljeva. Isključivo dojenje i adekvatna dopunska nemlečna ishrana su glavni faktori pravilnog rasta i razvoja dece, potencijalno čuvajući živote 20% dece mlađe od 5 godina.

Cilj 1. Iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi

Dojenje je isplativ način ishrane odojčeta i male dece, dostupan uvek i svuda, pristupačan za svakoga, ne opterećuje kućni budžet.

Cilj 2. Postizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja

Dojenje i odgovarajuća nemlečna ishrana značajno poboljšava mentalni razvoj i uspeh u učenju kod dece.

Cilj 3. Promovisanje jednakosti polova

Dojenje izjednačava svu decu, pružajući svakom detetu jednak i najbolji početak u životu. Dojenje je jedinstveno pravo žena, i društvo treba da promoviše jednakost, ravnopravnost i osnaživanje žena i da je podržava prilikom dojenja u potpunosti.

Cilj 4. Smanjenje smrtnosti kod dece

Smrtnost odojčadi može biti smanjena za oko 13% isključivim dojenjem, a 6 % poboljšanjem dopunske nemlečne ishrane. Oko 50% smrtnosti kod dece mlađe od 5 godina nastaje zbog neuhranjenosti i neodgovarajuće dopunske ishrane kojoj je predhodila loša praksa sa dojenjem.

Cilj 5. Poboljšanje zdravlja majki

Dojenje je povezano sa smanjenjem smrtnosti kod majki nakon porođaja, smanjuje postporođajno krvarenje, nastanak raka jajnika, endometrijuma i osteoporoze.

Cilj 6. Borba protiv HIV/side, malarije, i drugih oboljenja

Isključivo dojenje zajedno sa antiretrovirusnom terapijom može značajno da smanji prenos virusa HIV- a sa majke na dete. Još važnije dojenje snižava stopu smrtnosti kod dece izložene virusu HIV-a i povećava stopu preživaljavanja bez HIV-a.

Cilj 7. Obezebeđenje održivosti životne sredine

Dojenje smanjuje otpad iz industrije mleka, farmaceutski i plastični otpad, kao i upotrebu prirodnih energenata. Dojenje obezbeđuje zdravu životnu sredinu uz osiguravanje principa pravilne ishrane.

Cilj 8. Stvaranje globalnog partnerstva za razvoj

Globalna strategija za ishranu odojčadi i male dece (GSIYCF) jača multisektorsku saradnju i partnerstvo koje može da se nadograđuje kroz podršku dojenju i pravilnoj nemlečnoj ishrani odojčadi.

Pobednički poen- za život je zvanični slogan kojim Svetska alijansa za dojenje (WABA) obeležava dvadesetdrugu Svetsku nedelju dojenja i punih 12 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre dvanaest godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno za povećanje broja dojene dece, naročito isključivo dojene dece u prvih šest meseci života.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More