Aktuelni projektiImunizacijaIzdvajamoZdravlje

Održan okrugli sto o vakcinaciji dece

Imunizacija dece u Srbiji susreće se sa brojnim preprekama, i da bi se obuhvat vakcinacije održao na potrebnom, visokom nivou, država, stručna javnost, mediji i roditelji moraju uložiti zajedničke napore, rečeno je na juče održanom okruglom stolu „Vakcinacija dece u Srbiji”. Skup su organizovali Institut za javno zdravlje Srbije „Dr MilanJovanović Batut” i Udruženje „Roditelj”, kako bi u javnosti pokrenuli diskusiju o problemima vezanim za vakcinaciju dece u Srbiji.

„Imunizacija je i dalje najefektivnija i najefikasnija mera primarne prevencije kojom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti” rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja doc. dr Ferenc Vicko, otvarajući skup. Prim. dr sc. med. Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije, naglasio je da za kolektivni imunitet obuhvat treba da bude najmanje 95 odsto i da se Srbija poslednjih godina susreće sa problemima kada je nabavka vakcina i održavanje kontinuiteta imunizacije u pitanju, a sve češće se u javnosti pojavljuju i glasovi protiv vakcinacije, uprkos jasno izraženom stručnom stavu o potrebi i koristi od imunizacije.
Dr Goranka Lončarević, šef Odeljenja za nadzor nad vakcinama preventabilnim bolestima i imunizaciju Instituta je istakla da je imunizacija najbezbednija medicinska intervencija koja je nakon higijenski i mikrobiološki ispravne vode za piće najviše doprinela čovečanstvu i da je daleko bezbednije primiti vakcinu nego rizikovati mogućnost nastanka infekcije, komplikacija, hospitalizacije i neretko smrtnih ishoda.
Prednosti imunizacije se ne vide, jer su bolesti protiv kojih se vakcinišemo ili iskorenjene ili se veoma retko javljaju, pa ljudi stiču utisak da nisu opasne, naglasili su stručnjaci. Sa promenom vremena u kojem živimo i pojavom interneta i društvenih mreža, taj prostor za komunikaciju je zauzet poluinformacijama ili neistinama, dok se zvanični stručni stavovi nadležnih institucija ne percipiraju, naglasio je prim dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Dr Zoran Simonović iz nacionalnog Instituta Slovenije, preneo je iskustva u odnosu na sprovođenje obavezne i preporučene imunizacije u toj zemlji, naglasivši i pokretanje nacionalne kampanje podizanja svesti i izgradnje pozitivnih stavova o značaju imunizacije, imajući u vidu pad obuhvata u obaveznom programu, ali i nedovoljan u preporučenom programu.

U procesu imunizacije pedijatri su u najbližem kontaktu sa roditeljima, pa sistem treba organizovati tako da lekari imaju dovoljno vremena da roditelje, koje je lako uplašiti, detaljno upoznaju sa vakcinacijom. Potrebno je da roditelji čuju argumentovan stav od autoriteta kojem veruju a to je izabrani lekar, dodala je Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj”.
Stručnjaci su razgovarali i o potrebi kontinuirane komunikacije i koordinacije svih nosilaca imunizacije, načinima poboljšanja obaveštenosti roditelja i medija, kao i o predlogu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i pratećem Pravilniku o imunizaciji, koji će, kada bude usvojen, omogućiti da se otvorena pitanja u vezi sa vakcinacijom dece u Srbiji adekvatno rešavaju.

Više informacija

Decenijama unazad, cilj sistemske imunizacije u Republici Srbiji je dostizanje i održavanje obuhvata od 95 odsto i više vakcinisane dece. Cilj programa obavezne imunizacije u Srbiji je da svako dete (bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika) bude vakcinisano svim predviđenim vakcinama kako bi se postigao visok stepen kolektivnog imuniteta i sprečilo obolevanje i epidemijsko javljanje bolesti koje se mogu spreati vakcinama.
Da bi program imunizacije bio uspešan, neophodno je obezbediti pravovremenu dostupnost svih vakcina predviđenih programom i primenjivati ih uz poštovanje principa bezbedne imunizacione prakse.

Zahvaljujući uspešnoj primeni strategije imunizacije:

  • U Srbiji su iskorenjene velike boginje (poslednji slučaj registrovan 1972. godine).
  • Juna 2002. godine Srbija je kao deo Evropskog regiona SZO proglašena zemljom bez poliomijelitisa (polio free).
  • Status zemlje bez dečije paralize u Srbiji uspešno se održava 12 godina.
  • Prošlo je 16 godina od poslednjeg registrovanog autohtonog slučaja dečje paralize u Evropskom regionu (Turska 1988. god.), i 18 godina od poslednje epidemije dečje paralize registrovane na ovim prostorima.
  • U Srbiji je odstranjena (eliminisana) difterija (poslednji slučaj registrovan je 1980. godine).

Očekuje se da će tokom 2015. godine zemlje Evropskog regiona dostići status eliminacije malih boginja.

Uprkos tome što je kao sastavni deo zdravstvenog sistema oblast imunizacije dece u Srbiji regulisana zakonima poslednjih godina se u vezi sa vakcinacijom dece nailazi na određene teškoće vezano za obuhvat vakcinacije, izmenu zakonske regulative, kompromitovanje imunizacije u stručnoj i opštoj javnosti. Sve češće se mogu čuti antivakcinalne poruke koje za posledicu imaju odbijanje vakcinacije među roditeljima.
Ova pitanja nameću potrebu da struka otvoreno diskutuje na koji način pobošljati imunizacioni sistem kako bi efekat vakcinacije bio što bolji, a deca sačuvana od potencijalno opasnih bolesti. Imunizacija je i dalje najefektivnija i najefikasnija mera primarne prevencije kojom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Svako dete ima pravo da ne oboli od bolesti čije je sprečavanje nastanka odnosno prevencija moguća imunizacijom.
Nažalost, bolesti koje je moguće sprečiti vakcinacijom i dalje odnose oko tri miliona života godišnje u svetu, što je oko pet odsto od ukupnog broja umrle dece uzrasta do pet godina na globalnom nivou. Ako obuhvat vakcinacije opadne ispod 95 odsto, stvaraju se uslovi za obolevanje osetljivih osoba, nastanak epidemija zaraznih bolesti koje sa sobom nose velike rizike za društvo u celini.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More