IzdvajamoPodrška dojenju

Podržite Banku mleka u Kragujevcu

Od februara 2006. godine kada se rodila prva ideja o osnivanju Udruženja Roditelj, koje bi se bavilo silnim problemima koje naše roditeljstvo nosi, jedna od glavnih tema bila je ona s kojom se počinje – kako dojiti? Sve ove godine kroz naše javne manifestacije, Savetovalište, kroz našu saradnju sa zdravstvenim institucijama, sajt i štampane materijale pokušavamo da pomognemo mamama da njihove bebe počnu život na jbolji mogući način – majčino mleko. Naučili smo i učimo druge da je posle majčinog mleka prva najbolja i jedina dostojna zamena – donirano mleko druge mame. Ali, tu dragocenu tečnost ne možete tek tako dobiti, davno je prošlo vreme kada su žene imale „dojilje“ da im pomognu, savremeni svet zahteva da mleko druge mame bude zdravstveno provereno i ispravno.

 Zato smo svim srcem podržali osnivanje prve Banke humanog mleka u Beogradu 2009. godine, koju je pokrenul ROSA. Na svim našim javnim akcijama posvećenim dojenju naši prijatelji iz Instituta za neonatologiju bili su sa nama i pričali mamama o važosti ideje da postanu donorke ukoliko imaju višak mleka. Jer, svaka kap je važna . ROSA voda je u okviru svoje misije da pomogne da humano mleko stigne i do onih beba koje iz bilo kog razloga ne mogu da doje, već tri puta bila i generalni pokrovitelj naše manifestacije „Nedelja dojenja“.

 

Za svaku bebu, majčino mleko je najbolja i za nju pripremljena savršena hrana, prva vakcina. Ali, mnoge od tih beba rađaju se daleko pre termina, sa raznim zdravstvenim problemima i često nisu u mogućnosti da dobijaju mleko svojih mama- Istraživanja su pokazala da kada nema mleka svoje majke, deca hranjena donorskim mlekom imaju bolji neurološki i motorni razvoj od dece hranjene komercijalnom formulom. Formula je tu, ali samo ako mora, kao nužnost kada nema drugog izbora.

Ovo je naročito važno za male junake rođene sa ispodprosečnom težinom – deca rođena sa težinom manjom od 1850 g koja su hranjena donorskim mlekom u uzrastu od 16 godina imaju manji rizik od razvoja povišenog krvnog pritiska i šećerne bolesti u odnosu na decu hranjenu komercijalnim formulama.

 

U čemu je poenta Banke mleka?

 

U ovim bankama, koje za sada postoje u Beogradu i Novom Sadu, a ROSA upravo organizuje akciju prikupljanja novca za treću, u Kragujevcu, mame koje doje mogu da doniraju višak svog mleka. To mleko se na posebno propisan način prikuplja, čuva, po potrebi obogaćuje i daje bebama koje nemaju tu privilegiju da dobijaju mleko svoje mame (bilo da doje ili da ga dobijaju izmuženo). Na ovaj način mališani, od kojih su mnogi u teškom zdravstvenom stanju, dobijaju najbolju moguću zamenu za majčino mleko, čudo prirode koje im može samo pomoći u rastu, razvoju i savladavanju teškoća.

Klinika za pedijatriju Klinickog centra Kragujevac

 

Osnivanje prve Banke mleka pokrenula je ROSA, akcijom koja još traje. Osim Prve banke mleka u Beogradu, ove godine je otvorena i druga u Novom Sadu a trenutno traje akcija i za treću banku humanog mleka u Kragujevcu. Širenjem banaka mleka i van Beograda načinjen je pravi korak, za sve one mame koje bi želele da postanu donori a Beograd im je daleko. A bebe se ne rađaju samo u Beogradu.

 

Ko može da bude donorka mleka?

 

Donorke mogu da budu sve mame koje doje, žele da doniraju višak svog mleka i ispunjavaju određene zdravstvene kriterijume.

 

Pre početka davalaštva majke se testiraju, a onima koje imaju pozitivne testove krvi na HIV, hepatitis B, C ili sifilis nije dozvoljeno da budu donorke. To ne mogu ni žene koje puše, uzimaju psihoaktine supstance, koje su bile primaoci organa ili transfuzije u poslednjih godinu dana i one koje piju dve ili više čaša alkohola dnevno. Testiranje se radi na svaka tri meseca.

 

 

Kako izgleda doniranje majčinog mleka?

 

Cela procedura je komforna za majke, pošto ne moraju nigde da idu, već sve, od testiranja, preko doniranja i slanja mleka se obavlja u toplini njihovog doma. Majke se obuče kako da ispravno prikupljaju mleko, pošto su higijenske procedure dosta strožije nego kada je u pitanju hranjenje sopstvenog deteta. Svoju bebu hranite direktno iz dojke, ovde se koriste flašice, i drugi materijal, i sve procedurese moraju strogo ispoštovati. Od Banke dobijate flašice za čuvanje mleka, tečnost za sterilizaciju, po potrebi pumpicu ako je nemate. Vaše je samo da vaše telo pravi mleko i da vi višak poklanjate nekim drugim bebama 🙂

 

Svi uzorci doniranog mleka prolaze bakteriološko ispitivanje i tek nakon što se utvrdi ispravnost, ono se daje bebama. Kada dobiju dozvolu da mogu da doniraju mleko, mame se u određenim intervalima izmlazaju (posle hranjenja svojih beba), i uz proceduru koju moraju da p

oštuju, zamrzavaju mleko. U određenim intervalima, ekipe Banke mleka dolaze po prikupljeno mleko i odvoze ga u Banku, gde se ono dalje priprema za davanje mališanima.

 

Mame ne treba da strahuju da njihove bebe neće dobiti dovoljno mleka. Dojenje je savršeni prirodni mehanizam i kada se jednom uspostavi , funkcioniše po zakonu ponude i potražnje – što se više mleka posisa/izmuze, više će se i praviti. Ono što je bitno za prikupljanje mleka je redovnost tog postupka i vreme potrebno da mama svakodnevno izmlaza mleko za neku drugu bebu kojoj je ono potrebno, prit

om poštujući sve higijenske procedure.

 

Kako možete da se uključite?

 

Za četiri godine u prvoj srpskoj banci humanog mleka sakupljeno je 16.500 litara mleka, a samo 2012. godine donirano je više od 5.000 litara!

 

Iako se količina doniranog mleka povećava iz godine u godinu, ipak to nije ni blizu dovoljno da podmiri potrebe svih beba smeštenih na institutima i bolnicama. Da ne govorimo o onim bebama koje možda nemaju zdravstveni problem, ali njihove mame ne doje ( a procenat isključivo dojenih beba do šest meseci kod nas je na žalost trenutno tek nešto iznad 11 odsto, znači samo jedna od 10 beba isključivo sisa do 6. meseca).

 

_Klinicki centar KragujevacUkoliko želite i možete da donirate svoje mleko  obratite se Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127  gde ćete dobiti sve neophodne informacije.

 

Drage mame, ako imate viška mleka, javite se Bankama mleka (za sada u Beogradu i Novom Sadu) i poklonite kapi života još nekim bebama.

 

Ako ne možete da pomognete tako što ćete biti donorka, u toku je akcija tokom koje od svake kupljene flašice ROSA vode, deo prihoda ide za prikupljanje sredstava za Banku mleka u Kragujevcu.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More