DecaObrazovanje

Polazak u srednju školu

Sledeća tri meseca ce većini učenika osmog razreda proteći  ćeu znaku  odabira i upisa srednje škole. Odluka je zaista velika i značajna!

Za mnoge je  to i odabir budućeg zanimanja. Zato je važno napraviti dobar izbor. Osim što bi trebalo težiti što boljem školskom uspehu (jer deo bodova za upis u srednju školu čini i zbir proseka na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, koji se pomnoži sa 4), neophodno je i dobro spremiti srpski jezik i matematiku za polaganje kvalifikacionog ispita. To znači blagovremeno nabaviti testove, napraviti plan, prilagoditi tehnike učenja i sl. Isto tako, treba se informisati koje sve srednje škole postoje i koji profili i smerovi u okviru tih škola, kao i koje mogućnosti za dalje školovanje ili zaposlenje nudi svaka od njih.  Za neka zanimanja postoje i zdravstvena ograničenja, pa i to treba uzeti u obzir kada se odlučuje o potencijalnom budućem zanimanju. Ono sto je najvažnije pri izboru srednje  škole je uskladivanje interesovanja i mogucnosti!  Sklonosti i sposobnosti. Svaki učenik koji ima dilemu, trebalo bi da se obrati školskom psihologu, radi profesionalne orijentacije i savetovanja.

Osim sto nude pomoc đacima u procesu donošenja odluke, mogu i da im daju korisne savete o tome kako se pripremiti za polaganje, kako savladati tremu itd.

Neke od najčescih zamki u koje učenik moze da upadne su: „Upisaću školu koju mi kažu roditelji“ Naravno da svaki roditelj želi svom detetu najbolje, ali ono mora samo da donese odluku,  a mama i tata su tu samo da ga posavetuju i podrže), „Upisaću školu u koju ide većina mojih drugova“ (Pravo prijateljstvo se ne prekida odlaskom u razlićite škole. Vremena za druženje ima i posle nastave i vikendima.), „Upisaću skolu za koju ne treba mnogo bodova“ (Nemojte potcenjivati sebe, niti ići linijom manjeg otpora), „Ja sam vukovac i svejedno je u koju ću se školu upisati“ (Nije baš da su ti svi predmeti išli bez poteskoca. Ponekad je bilo i „gledanja kroz prste“. Niko nije talentovan za sve. Pronađi svoje interesovanje), „Upisaću najbližu školu“ (Ova odluka može da bude racionalna, ali samo ako je u skladu s tvojim interesovanjima i mogućnostima. U protivnom, nećeš biti zadovoljan).

Dete kome je teško da odluči koju školu da upiše neka razmisli o sledećem: koje predmete u školi volim i dobro mi idu, u kojoj sam vannastavnoj i vanškolskoj aktivnosti uspešan, kako provodim slobodno vreme, da li bih voleo da pomažem drugima, da stvaram nesto kreativno, ili da baratam s konkretnim podacima….U svakom slučaju, SREĆNO!

Nevena Limić,psiholog

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More