RoditeljstvoSaveti psihologaStručni tekstovi

Postpartum i podrška majkama

Neophodnost podrške u periodu postpartuma

Postpartum je postporođajni period i podrška majkama je tada veoma značajna.

Tokom perioda trudnoće buduće mame veoma često partner i blisko okruženje pitaju kako se oseća i da li joj je nešto potrebno. Međutim sa rođenjem bebe, kao da se ta briga sa trudnice prenese na novopridošlog člana porodice.

Što je i očekivano, želimo da znamo kakvi su prvi bebini dani, kako beba napreduje, da li je darovala već svoj prvi osmeh… Međutim, postporađajni period, kao što ističemo, jeste vulnerabilan period u kojoj je mami potrebna najveća podrška. Zato je važno da u ovom periodu njeno najbliže okruženje bude podržavajuće.

Kako biti podrška majkama u periodu posle porođaja (postpartum)?

U nastavku teksta, predložićemo nekoliko načina na koji možete biti podrška mladoj mami u periodu postpartuma:

  • Pitajte mamu kako se oseća. Saslušajte je sa punom pažnjom i validirajte njena osećanja (“razumem da se osećaš tako i tako”). Dovoljno je samo da je slušate.
  • Pitajte je šta joj joj je potrebno. Tuširanje, pauza od držanja bebe, da prilegne ili odrema, da prošeta po svežem vazduhu; da obavite neki kućni posao, da odete u radnju…
  • Ako neka kućna obaveza ili aktivnost oko nege i brige o bebi treba da se obavi, obavite je. Ovo je veoma važno za negovanje i razumevanje roditeljstva kroz partnerski odnos. Preuzeti obaveze oko bebe (menjanje pelene, preuzimanje noćnog hranjenja, ljuljanje uplakane bebe) ili obavljanje kućnih poslova (posuđe, pranje rublja, pospremanje itd.) pokazuje joj da ste u roditeljstvu zajedno. Čak i obavljanje najmanjeg posla može joj pomoći da se oseća manje pod stresom.
Recite mami da joj baš dobro ide.

Uveravanje da radi dobar  posao može doprineti da se mama oseća bolje, kao i da se poveća njeno samopouzdanje kao roditelja.

  • Nastavite nuditi svoju podršku čak i nakon prvih novorođenih dana majčinstva. Boravak kod kuće s detetom može doprineti da se mama oseća usamljeno („osećaj izolacije“) i važno je da mama zna da nije sama i da ima potrebnu podršku.
  • Podržite je da se poveže s drugim mamama. Pored emocionalne podrške partnera, prijatelja i porodice koji su ključni. Ponekad razgovor s drugim novim mamama koje su u sličnom životnom razdoblju i koje dele slične nedoumice, strepnje i očekivanja može biti veoma blagotvoran i doprineti da se mama oseća bolje.

Takođe, vodite računa da kućne posete mami i bebi ne traju dugo.


Autor teksta:

Ivana Slankamenac pedagog i grupno-analitički psihoterapeut u superviziji, autorka programa podrške “Da mama bude dobro”

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More