BeogradCentar za rani razvojRoditelj info centar

Prve godine su najvažnije – Roditeljski info centar

roditeljski info centar radionice

Grad Beograd i Sekretarijat za dečiju zaštitu i ove godine će podržati Udruženje RODITELJ za sprovođenje aktivnosti koje su usmerene na promovisanje važnosti teme koja se tiče ranog razvoja dece sa fokusom na uspostavljanje intergisanog centra za podršku roditeljima dece u periodu ranog razvoja.

roditeljski info centar radionice

Sekretarijat za dečiju zaštitu podržava od 2010. godine projekat “Roditelj info centar”, koji podrazumeva servise podrške informisanjem i edukacijom roditelja i to pružanjem relevantnih informacija telefonskim putem, putem mejla i na tematskim radionicama. Tokom poslednje dve godine imali smo priliku da održavamo set radionica za roditelje, upravo zahvaljujući podršci Sekretarijata za dečiju zaštitu grada Beograd, i rezultati koji su dobijeni po završetku projekata sami govore u prilog tome da je ta vrsta podrške više nego nephodna današnjim roditeljima. Najviše je korisna upravo onim ugroženim grupama kao što su roditelji dece sa smetenjama u razvoju i samohranim roditeljima, kako majkama tako i očevima. Veliki je broj dece koja ostaje u jaslama od svoje prve godine, roditelji su zaposleni i imaju mogućnosti da u toku dana provedu po tek nekoliko sati sa svojom decom. U međuvremenu raste potreba za podrškom.

U dugogodišnjem iskustvu udruženja RODITELJ vršnjačka podrška se pokazala kao veoma plodonosna za roditelje a održavanje konkretnih radionica za roditelje i grupa podrške kao veoma potrebne. Udruženje RODITELJ, prvo je koje je u Srbiji ponudilo struktuirane usluge vršnjačkog savetovališta ovog tipa, koje se nudi već pet godina u okviru veb sajta udruženja i na radionicama koje se održavaju u prostorijama udruženja na razne teme: dojenje i pripreme za porođaj, grupe podrške samohranim majkama, grupe podrške roditeljima dece sa smetnjama u razvoju itd) i to u okviru programa „Roditelj info centar“ koji je kontinuirani volonterski projekat Udruženja RODITELJ i funkcioniše od 2006. godine.

Vršnjačko savetovanje ne predstavlja zamenu za stručni savet, ali u velikom broju slučajeva može služiti kao podrška dežurnim stručnim službama. Uz dobru koordinaciju sa stručnim službama, slučajevi identifikovani u okviru vršnjačkih savetovališta kao oni kojima je potrebna stručna pomoć mogu dalje biti referirani stručnoj službi. Ovaj vid podrške koristi se širom sveta, i visoko je preporučeni vid podrške od strane brojnih svetskih referentnih institucija i organizacija.

Kao dopunu postojećim aktivnostima, kroz radioničarski rad, ovaj projekat upotpunjuje naročito ciljeve Strategije za podsticaj rađanja koja navodi značaj podrške roditeljima baš u ovom smislu i to kroz:

1. Razvoj mreže savetovališta za roditelje u cilju jednostavnog informisanja u vezi sa dilemama oko nege i podizanja dece

2. Obezbeđivanje uslova za podizanje roditeljske kompetencije putem programa škole roditeljstva,

3. Osnivanje klubova za roditelje u cilju ostvarivanja kontakata i razmena ideja, dobijanja podrške, saveta i slično

4. Obezbeđenje jednostavne, kratke, lako čitljive literature za mlade roditelje u vidu priručnika i brošura o nezi i vaspitanju dece.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More