Press clipping

Samo bezbedan klik

Udruženje “Roditelj” vas savetuje: Kako da vaša deca budu bezbedna dok krstare Internetom. Udruženje se pridružuje kampanji Ministarstva za komunikacije i informatičko društvo – za bezbedno korišćenje Interneta. Ova godina je, inače, proglašena godinom zaštite dece na Internetu

Piše: Nikolina Ljepava
Izvor: Magazin Mama

Da li vaše dete koristi kompjuter? Ako ga još uvek ne koristi, sva je prilika da će to poželeti čim bude malo starije. Tada ga nećete lako ubediti da je ta naprava samo za odrasle…
Koliko vremena u toku dana bi trebalo da pustite dete da provede za kompjuterom? Gde da stavite kompjuter? Kako da steknete uvid u sajtove koje dete posećuje? Kako da mu ograničite pristup sajtovima na koje ne želite da odlazi? Igrice – da ili ne, i u kojoj meri? Sa koliko godina dete može da ima svoj profil na Fejsbuku? Na ova pitanja će, pre ili kasnije, biti potrebno da potražite odgovor (često i ranije nego što ste mislili), čak i ako niste zainteresovani niti upućeni u korišćenje Interneta mnogo više od čitanja mejlova.

Nova generacija «milenijumske dece» raste i sazreva u okruženju Interneta, mobilnih komunikacija, brze razmene informacija i raznih tehnoloških igračaka – koje mi, njihovi roditelji, u njihovim godinama nismo mogli ni da zamislimo. Nije ni čudo što su sve češće situacije da su deca napredniji korisnici Interneta i kompjuterskih programa od roditelja.

Sa druge strane, u trenutku kada svom detetu dozvolite pristup onlajn sadržajima, poželjno je da znate kako da ga uputite i zaštitite, ali da ga ne ograničite u sticanju znanja i veština koje će mu u današnje vreme biti neophodne. Kao i toliko drugih stvari, Internet može da bude i sjajan i loš – u zavisnosti od toga na koji način se koristi.

Na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kada odluči da je vreme da detetu dozvoli korišćenje Interneta?

  1. Ograničite vreme provedeno na kompjuteru tokom dana. Po potrebi, podesite na kompjuteru profil deteta, tako da može da ima pristup samo određen broj sati dnevno. Profile ostalih ukućana zaštitite lozinkom.
  2. Pratite sajtove koje vaše dete posećuje. Pristup sajtovima koje ne želite da posećuje – ograničite korišćenjem Parental control programa. Ukoliko detetu dozvoljavate pristup socijalnim mrežama (Fejsbuk – Facebook i slično) podesite privatnost njegovog profila i pratite njegove i aktivnosti njegovih prijatelja u okviru profila.
  3. Ako je ikako moguće, kompjuter NIKADA ne postavljajte u dečju sobu, već na mesto koje je «prometno», gde svi imaju pristup. Ako imate više kompjutera i mogućnost da «napravite» radnu sobu (deo sobe), u kojoj će svako da sedi pored svog računara, to će u velikoj meri da vam poveća uvid u onlajn aktivnosti vašeg deteta.
  4. Tinejdžeri u komunikaciji dosta koriste sleng i engleske skraćenice, pa vam često njihovi «razgovori» (takozvani četovi – chat) mogu biti nerazumljivi. Stoga se, koliko možete, upoznajte sa popularnim slengom.
  5. Pričajte sa decom o njihovoj aktivnosti na Internetu. Upoznajte ih sa potencijalno ružnim situacijama koje mogu da iskuse i porazgovarajte o najboljim načinima da se reše. Objasnite im šta su kompjuterski virusi i kako se od njih štiti. Pokažite im na primerima šta su «valjani» sajtovi, a šta nisu. Naučite ih da zaštite svoje lične informacije, kao i da se ponašaju odgovorno kada su na Internetu. Na isti način na koji učite decu da ne pričaju sa nepoznatim osobama ili ne stupaju u kontakt sa njima na ulici, naučite ih da to ne rade ni onlajn. Objasnite im da na Internetu ne mora svako da bude onakav kakvim se predstavlja.
  6. Ohrabrite dete (i to radite stalno) da vam prijavi svaku konverzaciju ili kontakt koji mu se učini čudan ili se zbog njega ne oseća dobro. Objasnite mu da to ne treba da briše (zbog potencijalnih dokaza i utvrđivanja izvora poruke – danas je to lako izvodljivo ukoliko postoji opravdan razlog). Imajte u vidu da se deca često plaše da ćete im uskratiti korišćenje računara ukoliko se budu požalila. To je, po nekim istraživanjima koja su rađena u SAD, jedan od najčešćih razloga zašto ne prijavljuju roditeljima uznemiravanje preko «mreže».
  7. I, na kraju – budite istinski zainteresovani za ono što vaše dete radi na Internetu. Nađite vremena da sa njim posetite omiljeni sajt, odigrate neku igricu, porazgovarate o tome. Kreirajte zajednički onlajn prostor, pa će i dete biti otvorenije i spremnije da sa vama podeli svoja iskustva. Pokušajte da stvorite atmosferu poverenja, u kojoj će vaše dete biti dovoljno opušteno da vam postavlja pitanja i razgovara o svojim aktivnostima na Internetu.

Čak i ako ranije niste bili mnogo zainteresovani za sve ovo, prihvatite nove tehnologije kao sastavni deo života vašeg deteta i njegove/njene generacije. Nađite vremena da se sa detetom bolje upoznate i pomognete mu da kompjuter koristi na ispravan i siguran način.

Udruženje Roditelj podržava kampanju za zaštitu dece na Internetu. Serijom edukativnih tekstova na našem sajtu: www.roditelj.org ćemo se potruditi da što bolje informišemo roditelje o ovoj značajnoj temi. Takođe, u okviru našeg projekta Vršnjačkog Savetovališta – «Roditeljski info centar», koji se održava uz podršku firme Aksa bebi planeta, odgovaraćemo na pitanja roditelja, između ostalog i na pitanja vezana za decu i Internet. Čekamo vas svake prve subote od 10 do 14 časova u Aksi na Banovom Brdu.

www.b92.net, 6. septembar 2009.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More