IzdvajamoNovi Sad

Treća šansa za žene starije od 40 godina

NOVI SAD – Novosađani bez dece od juče imaju još jednu šansu za besplatnu vantelesnu oplodnju. Odluku o finansiranju programa usvojilo je Gradsko veće, a od juče je na sajtu grada i zahtev za refundiranje troškova.

Za razliku od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koji plaća vantelesnu oplodnju ženama koje imaju manje od 40 godina, iz gradskog budžeta će se finansirati i pokušaji ostvarivanja majčinstva za dame koje imaju do 44 godine. Za vantelesnu oplodnju ove godine biće izdvojeno deset miliona dinara iz gradskog budžeta, a najverovatnije će u program moći da uđe 100 žena.

Do sada rođeno više od 600 beba
Zahvaljujući programu vantelesne oplodnje u poslednje četiri godine u Novom Sadu je rođeno oko 600 beba. U većini slučajeva, oplodnja je rađena u Betaniji, ali i u privatnoj klinici “Genezis”, jedinoj koja ima licencu Ministarstva zdravlja i ugovor sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje za obavljanje ovog programa.

Članica Gradskog veća za socijalnu politiku profesorka dr Sanja Stojanović kaže da svako ko uđe u program vantelesne oplodnje, može da preuzmu zahtev sa sajta.

– Svaka žena će prvo od svog ginekologa u Domu zdravlja dobiti uput za komisiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja će odlučiti da li parovi mogu da uđu u program. Ukoliko medicinske indikacije kažu da par ne može da dobije dete, oni neće ući u program. Ukoliko postoje šanse za dobijanje deteta, parovi će biti prihvaćeni – objašnjava Stojanovićeva.

Zavod za zdravstveno osiguranje daje dve šanse za dobijanje potomstva i to do navršenih 40 godina žene. Žene koje su do sad dva puta prošle ovaj program i nisu dobile dete, sada imaju i treću šansu, kao i žene koje imaju do 44 godine i iz bilo kojeg razloga nisu dobile dete. Takođe, u program će moći da uđu i parovi koji imaju jedno dete, a ne mogu da dobiju drugo. Osim što parovi treba da preuzmu zahtev, potrebno je da dostave i kopije zdravstvene knjižice i lične karte u kojoj mora da bude prebivalište na teritoriji novosadske opštine.

trudnica, vantelesna oplodnja
Creative Commons License photo credit: SuhelSheikh

– Potrebno je da Klinika za ginekologiju i akušerstvo napravi profakturu troškova na početku lečenja koju će parovi predati Gradskoj upravi zajedno sa zahtevom za nadoknadu troškova koji preuzimaju sa sajta grada. Klinika je u obavezi da na kraju dostavi fakturu sa svim troškovima lečenja i utrošenim lekovima. Ne može unapred da se kaže koliko će koštati lečenje, jer su različiti i uzroci steriliteta, pa samim tim ni troškovi lečenja nisu isti. Nekada je ženama koje imaju više od 40 godina potrebna jača stimulacija koja podrazumeva više lekova – objašnjava dr Stojanović i dodaje da će se program vantelesne oplodnje raditi samo u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Ljubica Petrović
Izvor www.blic.rs


Zahtev za ostvarivanje prava na nadokanud troškova vantelesne oplodnje možete preuzeti ovde (.doc, 47.5 KB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More