Press clipping

TV priča o štetnosti dojenja izazvala zabrinutost stručnjaka

BEOGRAD – Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“, udruženje „Roditelj“ i beogradska kancelarija UNICEF-a izrazili su danas zabrinutost zbog načina na koji je u drugom Dnevniku RTS objavljena vest o štetnosti dojenja, na osnovu istraživanja danskih naučnika, što gledaoce „može ostaviti u nedoumici ili čak dovesti do nepotrebnog širenja panike“.

Te organizacije su reagovale na vest da je tim danskih naučnika utvrdio da se otrovi iz majčinog tela putem mleka prenose na bebu i da je velika opasnost od visoke koncentracije toksina u krvi novorođenčeta ukoliko se nakon četiri meseca nastavi dojenje.

„Dojenje ima izuzetan značaj za zdrav i sveobuhvatan razvoj deteta i za ostvarenje bliskih emocionalnih veza između majke i deteta, a hiljade različitih istraživanja potvrdila su korist od dojenja do šestog meseca života bebe“, naveli su institut „Batut“, udruženje „Roditelj“ i kancelarija UNICEF-a u zajedničkom saopštenju.

Izostala provera verodostojnosti

Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Svetska alijansa za promociju dojenja ubrajaju se u najvažnije svetske autoritete u toj oblasti i zato je važno da mediji, uključujući i javni servis pre nego što objave vest provere verodostojnost informacija u pouzdanim izvorima i da se konsultuju sa organizacijama koje predstavljaju autoritete u specifičnoj oblasti, kaže se u saopštenju.

„Batut“, udruženje „Roditelj“ i Kancelarija UNICEF-a napominju da se istraživanja o dojenju sprovode u svetu već decenijama, ali da se samo rezultati onih koja se pokažu kao validna objavljuju u stručnim časopisima i nađu se u svetskim bazama podataka.

„Dojenje je jedno od najintimnijih i najosetljivijih pitanja s kojima se majke susreću i potrebno je da im šira društvena zajednica pruži punu podršku i zato nema nikakve koristi od širenja informacija o istraživanjima koja još nisu dobila naučnu potvrdu, a za koja se ne zna ni metodologija ni sa kakvom su motivacijom bila napravljena“, navodi se u saopštenju.

Doji tek 15 odsto majki

Kao organizacije koje se, između ostalog, bave promocijom dojenja i brinu za dobrobit dece, Udruženje „Roditelj“, „Batut“ i Kancelarija UNICEF-a ukazuju da „način na koji je informacija bila predstavljena u Dnevniku RTS-a jasno pokazuje da nije bilo prethodne provere i primene pravila verifikacije što gledaoce može ostaviti u nedoumici ili čak dovesti do nepotrebnog širenja panike“.

Te organizacije, takođe, ukazuju da u Srbiji, nažalost, svega 15 odsto majki isključivo doji svoju bebu u prvih šest meseci, po čemu se naša zemlja nalazi znatno ispod evropskog proseka po procentu isključivog dojenja.

Potpisnici pisma apeluju na RTS da, kao odgovoran medij, pruži pouzdane informacije o dojenju i da obezbedi prostor za kvalitetnu javnu raspravu u kojoj će i potpisnici pisma uzeti učešće.

izvor: rtv.rs, blic.co.yu, 26. mart 2009. godine

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More