Izdvajamo

Zakon prevaspitava roditelje

Predlog Zakona o dečjim pravima, koji predviđa da deca do deset godina ne smeju nigde bez starijih dobar je ali teško izvodljiv, saglasni i roditelji i stručnjaci. Po novom zakonu, i srednjoškolsko obrazovanje obavezno.

Ako se usvoji Zakon o dečjim pravima, čiji je predlagač Kancelarija zaštitnika građana, deca mlađa od deset godina neće smeti nigde bez nadzora starijih. Deca uzrasta do 15 godina će posle 23 sata na ulici moći da budu samo u pratnji odraslih. Usvajanjem Zakona, pored osnovnog, i srednjoškolsko obrazovanje bilo bi obavezno.
Izjave Milje Krivokuće, Dragane Soćanin i Tamare Lukšić Orlandić

Odredbu da deca mlađa od 15 godina ne budu sama van kuće u sitnim satima, roditelji odobravaju. To će ih, kažu, bolje zaštititi od droge, alkohola i nasilja. Predlog da oni mlađi od deset godina ne smeju da budu bez nadzora, smatraju daleko zahtevnijim.

Dok se zakonu najviše raduju bake i deke, roditelji koji nemaju ovih mogućnosti razmišljaju o bebisiterkama, koje su, opet, ozbiljna, katkad nepriuštiva stavka, pošto koštaju dve stotine evra mesečno.

Tako se roditelji koji to ne mogu da priušte, odlučuju za kontrolu mobilnim telefonom. Psiholozi tvrde da mobilni telefon može da bude trenutno, ali ne i stalno rešenje.

Psiholog Milja Krivokuća kaže da neka deca jesu spremna da ostanu sama i da kvalitetno provedu vreme, ali i da mnoga mogu sebe dovesti u opasnost. „Mogu da otvore nepoznatoj osobi ili da se igraju sa opasnim predmetima“, ističe Krivokuća.

Pojedini stručnjaci tvrde da bi zakon mogao dovesti do veće nesamostalnosti dece. U Udruženju roditelja kažu da modeli evropskih zakona nisu dovoljni za bezbednost naše dece. Potrebno je, kažu, uraditi i više.

Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“ kaže da ne postoji organizovan prevoz dece od kuće do škole, niti fleksibilno radno vreme koje omogućava roditeljima da ne ostavljaju decu bez nadzora.

„Dokle god sprovodimo i namećemo roditeljima nove zakone i odredbe bez prethodne podrške, mislim da im činimo život još komplikovanijim“, ističe Dragana Soćanin.

Nijedna odredba novog zakona, kažu nadležni, „neće visiti u vazduhu“, a postojeći zakoni moraće da se usklade sa njim.

Predlagači su naročito ponosni na mogućnost da srednje obrazovanje bude obavezno. To bi, tvrde, prekinulo začarani krug neznanja.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić kaže da prvo treba menjati stavove društva, kako bi zemlja imala budućnost.

„Nastavnici, jednostavno, kažu deci, čim se desi neki mali problem, da srednje obrazovanje nije obavezno i da je na njima da li će učiti“, objasnila je Orlandićeva.

Javna rasprava je sredinom decembra, a u njoj će učestvovati i predstavnici drugih institucija.
Mišljenje o Zakonu daće i stručnjaci Saveta Evrope.

Pogledajte prilog na sajtu RTS-a. Izvor: www.rts.rs

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More