DecaRoditeljstvo

Kvalitet ili kvantitet vremena s decom – kako naći pravu meru

Kvalitetno vreme s decom

Brojne studije pokazuju da deca kojoj se posvećuje više pažnje izrastaju u samouverene i sposobne osobe, svesne toga da su voljene. Nama zaposlenim mamama ovakve konstatacije često mogu dodati novu među već nagomilanim frustracijama vezanim za „plivanje“ kroz sve brige i probleme roditeljstva.

Da li će moje dete postati problematično u školi zato što mu sinoć nisam pročitala bajku pred spavanje, da li će ostati emotivno nezrela ako ne crtam barem pola sata s njom svaki dan?

Takva i slična pitanja muče i mene i druge mame koje poznajem. Niko ne želi da ih izgovori naglas ali činjenica je da savremeno društvo mamama nameće mnoge obaveze i očekivanja koja često nisu u stanju da ispune što izaziva osećaj krivice. Prema sebi samoj ali i prema onima koji najviše trpe zbog mnoštva obaveza a to su uglavnom deca.

Hajde da se na trenutak zato udaljimo od tradicionalnih načina posvećivanja detetu i hajde da vidimo kako sve možemo s njim provoditi više kvalitetnog vremena a da to ne uključuje crtanje, bojenje, pričanje priča, odlaske u park. Ono čime treba da se rukovodimo je pokušati da dete uključimo u što više naših svakodnevnih aktivnosti. Na prvi pogled tako nešto deluje teško izvodljivo ali uz malo truda i dobre volje uvidećete da nije tako.

Kvalitetno vreme s decom

Kuvajte zajedno

Bez obzira na to imate li dečaka ili devojčicu, svakom detetu, posebno malom, će biti zabavno da pomaže u kuhinji, dodaje lonce, mesi testo… Kad ručak bude gotov, dajte detetu da savija salvete i ukrasi sto kako ono želi.

Što je dete starije, mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti u kuhinji postaju veće. Osim što pomaže u samoj pripremi, dozvolite detetu da određenim danima samo osmisli šta ćete spremati a onda to spremite zajedno. Na taj način dete će imati osećaj da korisno doprinosi tako važnom ritualu kao što je spremanje porodičnog ručka ili večere. Odredite, ako ga već nemate, i dan za kolače i potrudite se da pravite samo one kolače u čijem pravljenju i dete može da učestvuje ili one koji smešno izgledaju. Neka dan za kolače bude i sladak i zabavan!

Uključite dete u svoj hobi

Ako imate hobi ili neku omiljenu aktivnost razmislite da li je izvodljivo povesti i dete sa sobom. Naravno, ako je omiljena aktivnost pilates posle radnog vremena to će biti nemoguće ali ako se bavite nečim kreativnim svakako upoznajte dete s tim što radite i naučite ga kako da vam pomogne. Ako se bavite izradom nakita ili perlica, angažujte dete da vam pomogne u sortiranju i nizanju, a kako biste te trenutke do kraja iskoristili, zamolite ga i da ih složi po bojama. Moja kćerka dugo nije mogla da nauči boje te ako je to slučaj i kod vas, koristite svaku priliku da se podsetite koja je koja boja.

Isključite TV aparat

Iako svi odavno znamo da i deca i mi provodimo i previše vremena gledajući TV program taj aparat i dalje u većini naših domova radi od ujutru do uveče. Deca mlađa od godinu dana već imaju svoje omiljene crtaće i crtane junake. Ako je vaše dete već naviknuto na gledanje televizije i ako ima ustaljen ritual gledanja crtaća u određeno vreme nemojte mu to uskraćivati kako ne biste stvorili otpor. Krenite da polako smanjujete vreme koje dete provodi u gledanju TV-a i zamenjujte ga nekom kreativnom aktivnošću ili jednostavno izvedite dete napolje.

Smanjite broj svojih obaveza

Ovo nije lako ali sigurno da postoji neka aktivnost u toku vašeg radnog dana ili nedelje gde možete „ukrasti“ malo vremena kako biste bili s detetom i svojom porodicom. Probajte. Umesto svaki dan, kuvajte svaki drugi dan. Proredite velika spremanja – dete će svakako umeti da ceni to što su mu prozori u sobi besprekorno čisti ali će vam biti više zahvalno ako provedete vreme namenjeno pranju prozora u igri s njim.

Ovo su samo neke od ideja koje vam mogu poslužiti kao smernica kako da oplemenite vreme koje provodite s decom. Ne krivite sebe ako provodite s decom malo vremena, već dajte sve od sebe da i to vreme bude ispunjeno kreativnim i zabavnim aktivnostima.

Na kraju, nemojte se opterećivati oko same količine vremena koju provodite kod kuće i sa detetom. Nije strašno i ako nekad provedete s njim makar i pola sata ako ste posle tog vremena i vi i dete srećni i ispunjeni. Svakako je bolje tako nego provesti dan gde svako za sebe nešto radi, ne obraćajući pažnju na ono drugo – vi zatvoreni u kuhinji ili radnoj sobi, dete gledajući crtane filmove ceo dan. Koliko god vremena da ste zajedno ako radite nešto što oboma pričinjava zadovoljstvo to vreme je dragoceno. I uvek se setite naših baka i prabaka, žena sa velikim brojem dece i još većim brojem obaveza. Ako su one uspele da u često nemogućim uslovima kao što su rat, oskudica odgaje dobre ljude uspećete i vi. Sigurno.

Vaše Udruženje RODITELJ

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More