O nama

Roditelj

Udruženje RODITELJ je neprofitna, nestranačka, nevladina organizacija čiji su osnivači roditelji koji su iz ličnih iskustava prepoznali potrebu za sistemskom i efikasnom podrškom roditeljstvu u našoj zemlji. Naša želja da aktivno učestvujemo u oblikovanju detinjstva, ali i budućnosti svojih mališana, dovela je do osnivanja Udruženja građana RODITELJ,  organizacije koja se na sveobuhvatan način bavi isključivo  roditeljstvom i decom.
Inicijativa za osnivanje Udruženja pokrenuta je u januaru 2006. godine na specijalizovanom Internet forumu koji okuplja veliki broj roditelja i budućih roditelja, a kao Udruženje građana registrovani smo od juna 2006. godine.
Naše aktivnosti su usmerene na podršku roditeljima i deci, koju pružamo na različite načine i na različitim nivoima: dajemo pravne savete i inicijative i organizujemo akcije i događaje koje promovišu ono za šta se zalažemo, a najdraža bićEkipaa na svetu su naša večna inspiracija.

Pre svega nastojimo da pružamo kontinuiranu podršku roditeljima u borbi za ostvarivanjem svojih prava i rešavanju mnogobrojnih problema, ali i da ih motivišemo da postanu aktivni građani koji se udružuju i zajedničkim snagama zastupaju prava roditelja dece i porodice i bore se za bolje uslove.

Naša misija je da pomažemo i pružamo informacije i podršku drugim, sadašnjim i budućim roditeljima u Srbiji u svim sferama povezanim sa roditeljstvom. Da zajedničkim snagama radimo na stvaranju boljih uslova za roditeljstvo, dolazak dece na svet i njihovo odrastanje.

Vizija Udruženja je da svi roditelji, budući roditelji i deca ostvaruju svoja prava i u tome imaju punu, iskrenu i efikasnu podršku društva.
Ciljevi Udruženja

  • Javno zastupanje i zalaganje za olakšano i efikasnije ostvarivanje postojećih prava roditelja i dece, kao i formulisanje i institucionalizaciju novih prava
  • Informisanje i edukacija roditelja i budućih roditelja u svim sferama roditeljstva od rođenja deteta do zrelog doba
  • Izgradnja svesti u vezi problema sa kojima se susreću roditelji i budući roditelji u Srbiji
  • Zaštita materinstva i prevencija diskriminacije žena
  • Promovisanje dojenja kao najboljeg i najzdravijeg načina ishrane novorođene dece.
  • Kontinuirana promocija primene najboljih praksi u skladu sa evropskim standardima u oblastima socijalnih i zdravstvenih i obrazovnih politika.

Organizacija i članstvo
Članovi Udruženja koji su angažovani na različitim programima su i roditelji i stručnjaci iz različitih oblasti (psiholozi, pedagozi, učitelji, vaspitači, logopedi, defektolozi, zdravstveni radnici, pravnici, itd) tako da pokrivamo sve roditeljske teme iz oba ugla.

Prvi ogranak Udruženja osnovan je u Beogradu, a tokom svih ovih godina postojanja, bili smo inspiracija mnogim roditeljima širom Srbije koji su želeli da se aktiviraju u svojim sredinama i podstaknu druge roditelje, željni promena i pokretanja dobrih inicijativa ali i prenošenja dobrih praksi iz drugih sredina. Do sada se osnovalo 14 ogranaka Udruženja Roditelj  – što je samo dodatni pokazatelj da su roditelji željni promena a da pri tom ne beže od aktivizma i preuzimanja inicijativa u svoje ruke.

Naše motive i energiju su prepoznali i roditelji iz drugih  gradova u Srbiji i do sada Udruženje RODITELJ deluje kao Mreža udruženja u  Beogradu, Novom Sadu, Adi, Temerinu, Bačkoj Palanci, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Pirotu, Užicu, Čačku, Kragujevcu i Kraljevu a u toku je osnivanje ogranaka u nekoliko drugih gradova.

 

Ko smo mi?

Gordana Plemić - Direktorka udruženjaDragana Soćanin - članica UO, logopedBojana Selaković - članica UO, pravnicaAngelina Radulović - članica UO, novinarkaNikolina Ljepava - članica UO, psihologTatjana Lazor  Obradović - čanica UO, defektologMarija Končar - Koordinator programa za decu i rani razvoj Jelena Bilić - Savetnica za auto-sedištaDragana Vasić - Savetnica za dojenjeMilena Popović - Svetnica za dojenjeIvana Gruzijan - saradnica UdruženjaOlivera Majdič - saradnica Udruženja

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More