Bezbednost dece u saobraćajuSigurnost dece

Besplatan pregled auto-sedišta u Valjevu

Udruženje RODITELJ održaće još jedan u nizu besplatnih pregleda auto-sedišta, u četvrtak 18. aprila od 15 do 17 časova u Valjevu – na parkingu kod Roda megamarketa (Bulevar palih boraca 91-92. br 1, parking je besplatan).

Ovom prilikom roditelji i svi drugi zainteresovani moći će da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je sedište pravilno postavljeno u vozilo i da li je njihovo dete pravilno vezano. Akcija besplatnog pregleda auto-sedišta sprovodi se u okviru Inicijative za bezbednost dece kao putnika u saobraćaju Udruženja RODITELJ.

Pregled će održati edukovani savetnici za auto-sedišta Udruženja RODITELJ koji će odgovarati na pitanja i nedoumice roditelja u vezi sa bezbednim prevozom dece u automobilima.

Iako većina roditelja misli da svoju decu u auto-sedištima vezuje ispravno, iskustva pokazuju da više od 90% dece ipak nije pravilno vezano. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. Samo u 2011. godini, 791 dete je stradalo kao putnik na srpskim putevima, najčešće u vozilima svojih roditelja. Velika većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi njihove povrede bile lakše da su bila pravilno vezana u dečijim auto-sedištima.

Pod uslovom da se pravilno koriste, auto-sedišta štite decu od teških povreda i smrti u saobraćajnim nesrećama, smanjujući rizik za više od 90%, u zavisnosti od vrste auto-sedišta. Čak i pri visokim brzinama i pri višestrukom okretanju automobila deca mogu nepovređena i bez ozbiljnih posledica da prežive udes, ukoliko su ispravno vezana.

Akcijom besplatnog pregleda auto-sedišta, Udruženje RODITELJ, uz pomoć edukovanih volontera, želi da pomogne roditeljima da svojoj deci osiguraju što bezbedniju vožnju i zaštite ih od povreda.

Za sva pitanja molimo da se obratite koordinatorki inicijative za bezbednost dece kao putnika u saobraćaju Udruženja Roditelj, Ivani Mihajlović, na telefon: 064-800-41-82 ili e-mail: ivanamihajlovicc@gmail.com

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More