Press clipping

Inkluzija dece sa smetanjama u razvoju

Spikerka
Školska godina se primiče kraju i sumiraju se rezultati inkluzije, odnosno uključivanja dece sa lakšim smetanjama u razvoju u redovan sistem školovanja. Od prošlog septembra inkluzija je Zakonom obavezna, ali su stavovi o tome i dalje različiti.

Novinar Ivanka Ristovski
Snežana je majka dečaka sa autizmom koji već sedam godina pohađa redovnu osnovnu školu. Od prvog dana, kaže, nije bilo nikakvih problema.

Snežana Lazarević
Učiteljica ga je fantastino prihvatila i on je jako brzo počeo d anapredukue. Ono što je meni zanimljivo to je da nije bilo apsolutno nikakvih otpora ni drugih roditelja, a deca su ga potpuno fantastično prihvatila.

Novinar
Iz Udruženja Roditelj podsećaju međutim, da je veliki broj učenika u odeljenjima gde ima dece sa smetanjama u razvoju i dalje jedan od glavnih problema.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj
Možda samim tim je i sam vaspitno obrazovni rad kao takav ugrožen, ne može se odvijati u normalnim uslovima. A drugi veliki problem je upravo nedostatak tih najavljivanih personalnih asistenata, neka trodnevne obuke koje su neke od učiteljica ili neki od nastavnika prošli, jednostavno su se, nisu pokazali dovoljno dobrim u praksi.

Tamara Lukšić Orlandić, zamenik zaštitnika građana za prava deteta
Deca koja imaju neku vrstu smetnje zahtevaju više pažnje sigurno, ali to ne znači da će ona druga deca biti uskraćena, ovaj, to je sad taj neki sukob. Znači, potrebno je danastavnici budu od početka prostor u sistemu da rastu oni sa inkluzijom.

Novinar
Najuspešniji obrazovni sistemi o nastavnom kadru brinu o samog početka. Stroga selekcija vrši se već prilikom upisa na nastavničke fakultete,a tokom studija se postupno i temeljno savladava umeće primene inkluzije. Taj cilj nije nedostižan i za nas, tvrde nadležni. Za sada je obučeno 17 hiljada nastavnika, a naredne godine planiraju još intenzivnije obuke.

Borislava Maksimović, Ministarstvo prosvete i nauke
Očekujemo da će naši nastavnici kroz te obuke koje nisu samo usmerene na dobijanje specijalzovanih znanja za rad sa decom sa pojedinim vrsta dodatne podrške koja im je potrebna, nego i za inače razvijanje nastavnika i njegove kompetencije kao profesionalca koji ume da radi sa svakim detetom. Mislimo da će upravo to obezbediti sigurnost nastavnika i doneti kvalitetno obrazovanje, bez obzira na broj učenika u odeljenju.

Novinar
Poces inkluzije je dugotrajan i naše škole trenutno liče na veliko gradilište. Kao i na svakom terenu kada su radovi u toku, iako je prividan nered, važno je da se, kažu, radi i gradi nešto veliko i humano. I što je najvažnije, na ovom gradilištu ne važi natpis ‘pređi na drugu stranu’. Važno je da smo svi zajedno na jednom mestu.

Autor Ivanka Ristovski

Izvor Dnevnik 2, RTS, 4.5.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More