Zdravlje

Laringitis

Dolazak jeseni donosi nam veliki broj respiratornih virusa. Jedan od takvih virusa napada grkljan i glasne žice i time nastaje zapaljenje koje se naziva laringitis.

Laringitis je upala grkljana i javlja se u svim dečjim uzrastima. Često se javlja kod male dece koja snažno plaču ili viču tokom igre. Laringitis je lako prepoznatljiv jer se manifestuje neproduktivnim i  promuklim kašljem koji podseća na lavež pasa. Ovaj kašalj je jako nezgodan jer predstavlja jedan začarani krug. Dete kašlje, glasne zice se iritiraju što ponovo tera na kašalj. Može se javiti i povišena temperatura.

Svaka promuklost smatra se blažim oblikom laringitisa dok se teži slučajevi leče inhalacijama, lekovima za smirenje. Vrlo je važno da se na vreme počne sa lečenjem jer usled oticanja može čak doći i do totalne zatvorenosti grla i prestanka disanja. Prostoriju u kojoj dete boravi treba što češće provetravati kako bi se vazduh osvežio. Kućni ljubimci i pušenje samo mogu da pogoršaju stanje deteta. Potrebno je što više odmarati glasne žice, preporučuje se mekan i lagan razgovor. Naravno ovo je veliki problem kad je u pitanju malo dete. Grlo može da se ispira toplim slanim rastvorom (1/2 kafene kašike soli u šolju vode). Preporučuje se unošenje  toplih napitaka kao što su čaj sa medom i limunom.

Ako se bolest uporno ponavlja i vraća onda je  u pitanju alergijska etiologija.  U sobi u kojoj dete spava treba uključiti jonizator/ozonizator i izbaciti tepihe, vunene pokrivače, teške zavese, sve potencijalne „skupljače prašine“.  Grejno telo  suši vazduh pa obavezno staviti posudu sa malo vode na dnu da voda isparava i malo vlaži vazduh. Ovo je veoma dosadna bolest ali dobra vest je da prestaje sa petom ili šestom godinom detetovog života.

Priredila Tamara Radic

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More