DecaObrazovanje

Video igre za decu – da ili ne?

Vole ih mnogi od nas. Vole ih i deca. Sa igranjem započinju sve ranije, neki i sa manje od  četiri godine a što su stariji to im se interesovanje sve više uvećava.

photo credit: Clover_1@ Flickr
photo credit: Clover_1@ Flickr

Video igrice su postale svakodnevni deo života nas i naše dece i sve više i zabava za celu porodicu. Od računara do X-boxa , Nintenda i sve popularnijeg Wii-ja, današnja deca izložena su najšarolikijem spektru video igara od najranijih dana.  Najnoviji podaci kažu da u Srbiji svako peto dete provodi po nekoliko sati dnevno igrajući video igre.

Neki roditelji vični su igranju video igrica, pa i sami provode dobar broj sati zabavljajući se na ovaj način. Drugi pak smatraju iste potpunim gubljenjem vremena, i redovno sasipaju salve kritika na račun potomaka koji po njihovom mišljenju mogu naći mnogo korisnijih načina da provedu vreme.

Pre svega treba znati da nisu sve igrice ni štetne, ni glupe, ni gubljenje vremena. Ima odličnih edukativnih i kreativnih igrica koje mogu da u velikoj meri koriste vašem detetu. Igrice mogu biti korisne za razvoj deteta, korišćene kao obrazovno sredstvo , za upoznavanje sa novim stvarima i kao dopuna onome što se uči u školi. Ono što je ključno je pravilan izbor igrica po sadržaju i po uzrastu i broj sati proveden u igri.

Po istraživanju koje je nedavno radio Eunet oko 44% dece u Srbiji igra takozvane akcione igrice koje u najvećem broju imaju nasilne sadržaje. Istim istraživanjem utvrdjeno je i da veliki broj roditelja uopšte ne zna koje igrice kupuju i igraju njihova deca.

Igranje video igrica je  uobičajena stvar medju školskom decom a posedovanje nekih je postala i stvar prestiža medju decom u razredu. Medjutim, činjenica da je igrica popularna među vršnjacima ne govori ništa o njenoj podobnosti ni po sadržaju ni po uzrasnoj grupi. Pre nego što u kuću unesete igricu uz koju će dete provesti sate i sate uverite se da je ona primerena uzrastu i da nema neadekvatne sadržaje.

Kako izabrati video igricu za decu

Deset saveta koji vam mogu poslužiti prilikom selekcije video igrica za decu:

  • Pregledajte igrice u kućnoj kolekciji i proverite koliko su pogodne za uzrast vašeg deteta (i pripremite se na burne proteste ukoliko se odlučite da neku od postojećih igrica uklonite)
  • Kada vam dete saopšti da želi neku igricu proverite njen rejting na Internetu. Zvanične rejtinge možete naći na sajtu Entertainment Software Rating Board. Osim tog sajta naročito je dobar sajt Common Sense Media na kome možete pronaći rejtinge svih filmova, serija, muzike i video igrica kao i komentare roditelja i dece. (Ukoliko ne znate dobro Engleski, sajt možete prevesti uz korišćenje Google translate servisa, tako što ćete u Google Translate ukucati url adresu sajta. Prevod neće možda biti najidealniji ali će biti sasvim dovoljan da vam posluži kao orijentacija.)
  • Imajući u vidu da su igrice za konzole prilično skupe, pokušajte da iznajmite ili pozajmite od nekoga igricu pre nego što se odlučite na kupovinu.
  • Grafika na omotu će vam već donekle ukazati na sadržaj igrice. Ako su na omotu nacrtane nasilne teme vrlo je verovatno da će i igrica biti takva
  • Ukoliko vaše dete iznajmljuje igrice iz video kluba, dogovorite se sa vlasnikom da vašem detetu ne dozvoljava da iznajmi igrice koje nisu primerene njegovom-njenom uzrastu.
  • Nemojte detetu ispod 10 godina (poželjno ni starijoj deci, ali teško sprovodljivo u praksi) dozvoliti da igra nasilne video igrice.
  • Ako možete pronadjite igrice koje može da igra više igrača. Tako možete provesti i vreme sa vašom decom družeći se i igrajući se sa njima, a i deca se mogu igrati medjusobno.
  • Neke od najnovijih igrica uključuju i dosta fizičkog kretanja, simulacije sportskih aktivnosti i sl. Upoznajte se sa takvim igricama i podstičite igranje takvih igrica.
  • Obratite posebnu pažnju na broj sati koji dete provodi igrajući se. Predugo igranje svakodnevno može da donese niz problema izazvanih repetitivnim pokretima kao što su karpal tunel sindrom ili problemi sa vidom.
  • Ako spadate u grupu roditelja koja redovno ili povremeno igra video igre, obratite pažnju na to da ono što je prikladno za nas odrasle nije i za decu i ukoliko igrate igrice sa nasilnim sadržajem potrudite se da to ne radite u prisustvu deteta.

Umesto prepuštanja izbora deci, pokušajte da usmerite decu ka igricama koje im mogu koristiti. Pregledajte rejtinge i opise igrica, informišite se koje su igrice mentalno stimulativne, korisne i zanimljive, možda povezane sa gradivom koje trenutno obradjuju u školi i sami predložite detetu igricu.  Ili još bolje – nadjite vremena da se igrate zajedno: najnovija istraživanja pokazala su da zajedničko igranje video igrica pozitivno utiče na jačanje veza izmedju članova porodice.

mr Nikolina Ljepava

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More