IzdvajamoSaopštenja za javnost

Saopštenje za javnost povodom rezultata konkursa Ministarstva zdravlja za finansiranje projekata nevladinih organizacija

Udruženje RODITELJ ovim putem izražava svoje zaprepašćenje rezultatima konkursa Ministarstva zdravlja za finansiranje projekata nevladinih organizacija. Čini se da se praksa netransparentne i  pobratimske raspodele budžetskih sredstava nastavlja, bez ikakve vizije i bez ikakvih jasnih prioriteta.

Ministarstvo zdravlja sprovelo je konkurs „Podsticanje aktivnosti stručnih organizacija, saveta i udruženja“  u kojem je jasno navelo prioritetna polja, ali, osim prioriteta, nije objavilo nikakve kriterijume za selekciju.  Pored netransparentnog postupka, interesantna je i činjenica da anonimno udruženje koje postoji manje od godinu dana dobija podršku za 6 (šest) projekata, a da se udruženja poput Komore mladih bave prevencijom melanoma. Zahtevamo od Ministarstva zdravlja da objavi kriterijume po kojima je doneta odluka i izvršen izbor organizacija i projekata za finansiranje.

Udruženje RODITELJ se aktivnostima vezanim za promociju dojenja bavi punih 5 godina. Prvi smo organizovali obeležavanje Nedelje dojenja onako kako se obeležava u celom svetu, okupljanjima majki i dece, uz dovodjenje stručnjaka i savetnica za dojenje u direktni kontakt sa njima.

Ove godine biće organizovana peta Nedelja dojenja. Udruženje RODITELJ organizovalo je i  brojne okrugle stolove, savetovanja, diskusije na ovu temu, Nedelja dojenja je obeležavana javnim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Užicu, putem sajta www.roditelj.org  godinama funkcioniše volontersko online savetovalište, organizovana su javna savetovanja u okviru roditeljskog info centra, a za delovanje na promociji dojenja Udruženje RODITELJ nagrađeno je plaketom i srebrnom medaljom Svetske organizacije za promociju dojenja (WABA).

Ostaje nejasno kako projekat koji ima zvaničnu podršku UNICEF-a (preporuka, .pdf, 263 kb), Instituta za javno zdravlje (preporuke, .doc, 30kb i 25kb), servisa „Halo beba“ i drugih stručnih organizacija i pojedinaca ne zavređuje podršku Ministarstva. Naravno, Nedelja dojenja će i ove godine biti obeležena – sa ili bez podrške Ministarstva zdravlja. Udruženje RODITELJ će svoju misiju sprovoditi i dalje, bez obzira na gorak ukus ovakve odluke resornog Ministarstva.

Odluka o raspodeli sredstava nalazi se na adresi: http://www.minzdravlja.info/downloads/2010/Maj/Maj%202010%20Odluka%20NVO.pdf

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More