Nedelja dojenja

Roditelj

Udruženje Roditelj je prvo u Srbiji počelo s obeležavanjem Svetske nedelje dojenja, koja se tradicionalno obeležava prve sedmice avgusta. U tom, međunarodno određenom terminu u više od 120 zemalja sveta promoviše se dojenje javnim okupljanjima majki koje doje, manifestacijama i medijskom kampanjom posvećenoj dojenju.

Za šest godina koliko se bavimo popularizacijom dojenja u Srbiji, čini se da smo stvorili lepu tradiciju  koja na jednom mestu ujedinjuje  informisanje i edukaciju, podizanje svesti i medijsku podršku, stručne saradnike i roditelje i buduće  roditelje.

Ostvarili smo saradnju s velikim brojem zdravstvenih institucija, čiji stručnjaci se rado uključuju u naše akcije promocije dojenja. Još srećniji smo zbog velikog interesovanja i odziva koji naš rad na promociji dojenja ima među roditeljima, jer su njima informacije najpotrebnije. Prema našim istraživanjima i statistikama, dojenje jer jedan od najčešćih i najvećih problema prvih meseci posle porođaja.

Naš trud da se Srbija nađe među onima koji su na zanimljiv, lep i edukativan način obeležili Nedelju dojenja, Waba je nagradila plaketom i srebrnom medaljom.

U avgustu 200.  godine po prvi put je materijal WABA-e preveden na srpski jezik, a naša zemlja upisana u registar onih koji javnom manifestacijom obeležavaju ovaj značajan datum.

I dalje smo na usluzi roditeljima da pomognemo savetom iz iskustva, ako imate bilo kakvo pitanje u vezi s dojenjem, obratite se našem Savetovalištu za dojenje.

Pogledajte kako smo prethodnih godina radili na promovisanju dojenja kao najzdravijeg načina ishrane:

2006

  • Beograd – “Dojite s ponosom”

U Beogradu smo u avgustu 2006. godine  po prvi put obeležili Svetsku nedelju dojenja zajedničkom velikom akcijom sa časopisima “MAMA ” i ¨Trudnoća¨na Kalemegdanu u bašti Paviljona ” Cvijeta Zuzorić¨. Pogledajte najavu .

Akcija “DOJITE S PONOSOM”  odnosila se na informisanje o prednostima dojenja, istovremeno baveći se i tematikom dojenja na javnim mestima za koje kod nas u zemlji, na žalost još uvek važe brojne predrasude. Pogledajte izveštaj s akcije.

  • Beograd, Novi Sad – Nacionalna nedelja dojenja u oktobru

Nacionalna nedelja dojenja u Beogradu i Novom Sadue obeležena je dojenja  tribinama na temu dojenja: Dobrobiti i problemi kod dojenja u Beogradu i Majčino mleko bez konkurencije u Novom Sadu.

Osim tribina izložene su i fotografije dojenja pristigle na  Prvom konkursu za najlepšu fotografiju dojenja – u Beogradu u holu Skupštine grada a u Novom Sadu na SPENSU. Tom prilikom deljeni su i materijali i brošure o prednostima i značaju dojenja, a u Beogradu su proglašeni i pobednici konkursa za najlepšu fotografiju dojenja. Opširnije o novosadskim i beogradskim dešavanjima.

2007

Beograd – 4. avgust, akcija “Dojite s ponosom”

Volonteri Udruženja na Nedelji dojenja 2007

Udruženje RODITELJ je 4. avgusta, u restoranu Venecija na Zemunskom keju, drugu godinu za redom akcijom “Dojite s ponosom” obeležilo Svetsku nedelju dojenja.  Prisustvovao je veliki broj roditelja, stručnih saradnika i medija, a planove nam nije pokvario ni letnji pljusak. Više o akciji pročitajte ovde.

  • Novi Sad, septembar i oktobar, akcija  “Dojite s ponosom”

Udruženje RODITELJ Novi Sad nastavilo je s tradicijom foto konkursa za najlepšu fotografiju dojenja. Više o konkursu pogledajte ovde.

Javna akcija je održana 6. oktobra u Spensu i  odvijala se u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine i Domom zdravlja Novi Sad. Pogledajte  najavuviše informacija o akciji.

2008

  • Beograd: 4.8.2008.  Na Tašmajdanu obeležena Svetska nedelja dojenja

Manifestacijom u Tašmajdanskom parku, uz prisustvo više stotina roditelja i dece, Udruženje je  treću godinu za redom  obeležilo Svetsku nedelju dojenja u Srbiji. Akcija je održana uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a uz pokroviteljstvo ZLATIBOR VODE. Pročitajte ceo tekst .

Na manifestaciji su dodeljene i nagrade s konkursa za najlepšu fotografiju dojenja koji smo ogranizovali.

dojenje
Najlepše je tik do srca!
  • Novi Sad, oktobar 2008 – Nacionalna nedelja dojenja

Već tradicionalno, održan je Konkurs za najlepšu fotograciju dojenja.

  • Novembar 2008. – Srebrna medalja za RODITELJ

Iz Malezije, sedišta Svetske alijanse za promociju dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) stigla nam je sjajna vest – Udruženje građana RODITELJ nagrađeno je srebrnom medaljom za manifestaciju obeležavanja Svetske nedelje dojenja! Pročitajte više

2009

Beograd – Četvrta nedelja dojenja na Tašmajdanu

Udruženje RODITELJ je početkom avgusta 2009. godine u Tašmajdanskom parku četvrti put obeležilo Svetsku Nedelju dojenja u Srbiji. Svi koji podržavaju dojenje imali su priliku da razmene iskustva, trudnice i majke da dobiju savete o dojenju i ishrani bebe od stručnih saradnika. Pročitajte više

Po prvi put smo raspirali i KONKURS za najinteresantnije natpise za majice na temu dojenja

  • Užice –  6. avgust, Obeležena Nedelja dojenja

Udruženje RODITELJ u Užicu je obeležilo Nedelju dojenja 6.avgusta 2009. godine manifestacijom u holu Pozorišta, u vidu savetovališta pedijatara, babica i ginekologa, kao i video bim podrškom i premijernom trkom mališana na itison trakama, čuvenom Puzijadom!

2010

Uz prisustvo velikog broja roditelja, dece i zdravstvenih radnika, Udruženje je obeležilo peti put za redom Svetsku nedelju dojenja u Srbiji.

 

Svi koji podržavaju dojenje imali su priliku da razmene iskustva, a sve trudnice i majke da dobiju savete o dojenju i ishrani bebe od stručnih saradnika iz beogradskih domova zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije, Gradskog zavoda za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova.

U okviru aktivnosti posvećenih obeležavanju Svetske nedelje dojenja,  Udruženje RODITELJ ove godine je po prvi put organizovalo i obuku za vršnjačke savetnice za dojenje. Vršnjačka savetovališta za dojenje postoje u velikom broju zemalja sveta, a u u okviru njih, mame koje imaju praktično iskustvo sa dojenjem pružaju savete i podršku mamama koje se sa problemima i nedoumicama vezanim za dojenje po prvi put susreću.

Nedelja dojenja 2010

Zahvaljujući sponzorima, trudnicama i bebama podeljeni su prigodni pokloni, a posebne nagrade po izboru stručnog žirija Udruženja RODITELJ, dodeljene su okviru nagradnog konkursa “Torba puna želja”. Prvu nagradu dobila je Sonja Bila, drugu nagradu Iva Dopuđ Petković a treću Marija Obradović.

Manifestacija je održana uz podršku Gradskog sekretarijata za zdravstvo i pokroviteljstvo Gradske opštine Zemun, a pridružila se i Rosa voda koja je podržala osnivanje i razvoj prve Banke humanog mleka u Srbiji.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More