MedijiPress clipping

Alarmantno: Srpkinje nerado doje

BEOGRAD – Udruženje „Roditelj“ upozorilo je danas, povodom Svetske nedelje dojenja, da je u Srbiji procenat majki koje doje svoje bebe i dalje neočekivano nizak uprkos stavovima stručnjaka da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenčad.

Podaci iz prethodnih godina su poražavajući i pokazuju da je u Srbiji manje od 20 odsto majki svojim mlekom hranilo bebe, navodi se u saopštenju.

Svetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) tokom ovogodišnje Nedelje dojenja ukazaće na značaj ranog početka dojenja bebe koje je poželjno najkasnije sat od rođenja. Takvo ponašanje, navode stručnjaci, može da sačuva život milion beba.

Udruženje „Roditelj“ apelovalo je na sva porodilišta u Srbiji da „odmah po rođenju stave bebu tamo gde joj je najlepše – na majčine grudi“. Nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta obeležava se u 120 zemlja sveta, a u Srbiji će biti obeležena po drugi put.

Ovogodišnja akcija Udruženja Roditelj „Dojite s ponosom“ ima za cilj informisanje trudnica i mladih majki o prednostima dojenja kao najboljeg i najzdravijeg izvora hrane za novorođenče, ali i o dojenju u javnosti za koje, kako se navodi, u Srbiji još važe brojne predrasude.

To udruženje oraganizovaće u subotu na Zemunskom keju u Beogradu „najveći i najlepši zajednički ‘ručak’ za bebe koje se hrane majčinim mlekom“.

Udruženje Rodtelj bavi se problemima roditelja i dece, planiranja porodice, pravnim savetima, inicijativama i humanitarnim akcijama, a okuplja oko sto članova iz Srbije i sveta.

rtv.co.yu, avgust 2007

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More