IzdvajamoSaopštenja za javnost

Apelujemo: Ne manipulišite decom u oglašavanju

deca i televizija, reklame

Saopštenje za javnost

Udruženje RODITELJ najoštrije osuđuje svaki oblik manipulacije decom u reklamne svrhe i zahteva od svih nadležnih instanci da posebnu brigu posvete najmlađim članovima našeg društva kako ni oni, a ni i njihovi roditelji u budućnosti ne bi bili izloženi kampanjama, poput one koja se odnosi na stambene kredite Erste bank a.d. Novi Sad.

Zaštitno lice ove kampanje je Maja, petogodišnja devojčica koja nam se svakodnevno kroz elektronske medije, ali i sa bilborda i plakata obraća pitanjem: Je l’i ti imaš svoj stan? Poruka koja na ovaj način komunicira isključivo materijalne vrednosti, neprimerena je psiho-socijalnim karakteristikama deteta predškolskog uzrasta.

deca i televizija, reklame
Još nemamo nadzorno telo koje bi reagovalo u slučajevima zloupotrebe dece u marketingu

Izvor fotografije

Jasno je da su u savremenoj trci za profitom deca neretko predmet manipulacije. Iako je oblast oglašavanja u Srbiji delimično uređena propisima, a u Zakonu o oglašavanju posebno poglavlje posvećeno zaštiti najmlađih, on je, ipak, ostao nedorečen.

Planiranim izmenama ovog zakona najpre je potrebno precizno definisati pojam deteta, što nije učinjeno postojećom regulativom. Neophodno je i pojačati nadzor nad emitovanjem reklamnih sadržaja u svim oblicima koji se odnose na decu, ili se ne odnose direktno na njih, ali su u njima glavni akteri upravo deca. Takođe, načela oglašavanja koja se odnose na decu neophodno je dodatno dopuniti etičkim normama koje proističu iz različitih međunarodnih dokumenata koje je naša država potpisala i na čiju primenu se obavezala.

Udruženje RODITELJ predlaže da se u novom Zakonu o oglašavanju posebna pažnja posveti monitoringu reklamnih sadržaja kroz uvođenje nezavisnog tela koje bi imalo diskreciono pravo da zabrani emitovanje svakog oblika reklame (ne samo onih u elektronskim i štampanim medijima) koji nije u skladu sa utvrđenim načelima zaštite dece u oblasti oglašavanja.

Deca, za razliku od odraslih, nemaju izgrađene mehanizme imuniteta prema takozvanim „alatima marketinga“, pa je potrebno dodatno uticati na nivo odgovornosti, pre svega, marketinških agencija i samih oglašivača. U suprotnom, sav teret kontrole biće u rukama roditelja koji neće biti u mogućnosti da decu zaštite od pristupa svim savremenim kanalima za slanje reklamnih poruka.

Upravni odbor Udruženja RODITELJ

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More