DogađajiMagazin

Broj 116 000 – za prijavu nestale dece

Nevladina organizacija ASTRA, koja se bavi problemom nestanka dece, vodi Evropski broj za nestalu decu u Srbiji 116 000.

Kako bi što informacija o postojanju broja za prijavu stigla do što više roditelja, ASTRA  povodom Međunarodnog dana nestale dece, 24. maja u 12 časova, organizuje dečiju priredbu u kalemegdanskom parku, na kojoj će  nastupati hor Dečijeg kulturnog centra, Dance Factory hor, grupa dečaka Pakleni Ribnikari i dečije pozorište ZIT.

11217975_1604300136494684_3012618432950799107_n

– Cilj nam je da što više roditelja informišemo o postojanju broja 116 000, na koji mogu da prijave nestanak deteta, kao i da ih informišemo o ovom problemu. Osnovna aktivnost ASTRE jeste da prilikom prijave nestanka komunicira sa policijom, roditeljima/starateljima, i da obaveštava javnost i sve relevantne aktere kako bi se dete što brže i bezbednije pronašlo – kažu iz ove organizacije.

Kada nazvati 116 000?

ASTRA od 2012. godine  rukovodi jedinstvenim Evropskim brojem za nestalu decu 116 000. Na ovaj način primaju pozive u vezi sa nestancima dece. Najveći broj prijavljenih nestanaka, od ukupnog broja poziva, su nestanci dece koja pobegnu od kuće, ali i roditeljske i otmice od strane trećih osoba.

ASTRA u takvim situacijama komunicira sa roditeljima/starateljima deteta, sa policijom i da obaveštava javnost, uz saglasnost roditelja. Pozivom na broj 116 000 roditelji/staratelji mogu  da dobiju i informacije i savete šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe.

ASTRA evropski telefon za nestalu decu dostupan je 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Svi pozivi koje građani upute sa fiksnih telefona ili domaćih mobilnih mreža su besplatni. Svi građani znaju da mogu dati svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici.

Trenutno se ASTRA bavi inicijativom oca Tijane Jurić, da se uvede „Tijana Alert“, sistem uzbunjivanja javnosti, koji podrazumeva da celokupna javnost bude obaveštena u momentima nestanka deteta, naravno uz saglasnost roditelja/staratelja i policije.  Jer, prvi sati su od krucijalne važnosti za uspešno pronalaženje, tako da bi ovaj sistem sigurno ubrzao celokupni proces potrage.

STVARNO VAŽNO: 116 000

Izveštaje Evropskog broja za nestalu decu možete pročitati ovde http://www.astra.org.rs/evropski-broj-za-nestalu-decu/#top, a  ovde možete pročitati više o dogadjaju koji za roditelje organizuje ASTRA: Pročitajte više o događaju.

Izvor Mamin svet

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More