IzdvajamoKragujevac

Deca ugrožena poplavama odmarala se na selu

Tokom letnjeg raspusta udruženje RODITELJ Kragujevac organizovalo je boravak grupe dece predškolskog uzrasta iz Paraćina, čije su porodice ugrožene poplavama u objektima seoskog turizma u selu Žunje.

Sedmodnevnim boravkom dece u objektima seoskog turizma, uz pružanje usluga punog pansiona i organizovanje sportskih i kulturnih aktivnosti dece, radilo se na sprečavanju pogoršanja psihičkog stanja dece i njihovih roditelja, ublažavanja i smanjenja dugoročnije psihičke i socijalne posledice trauma izazvanih poplavom uz ubrzavanje oporavka i uspostavljanje uobičajenog načina funkcionisanja porodica u poplavljenim područjima.

Objekti u kojima su deca boravila su izuzetno funkcionalni i pre svega moderno opremljeni. Izgrađeni su u starom šumadijskom stilu, te se i po svojoj arhitekturi uklapaju u kulturno nasleđe šumadijske regije. Hrana je organskog porekla, proizvedena u domaćinstvima koja pružaju usluge smeštaja, a dnevni meni pravljen je prema željama i potrebama dece, u dogovoru sa vaspitačima.

Sportsko – rekreativni sadržaji kao što su trčanje i jutarnja gimnastika, prepreke na drveću, jednostavan orijentiring u prirodi i dr. omogućili su deci  dа nаuče i neke osnovne veštine koje su vezаne zа bezbedаn borаvаk u prirodi.

Kroz raznovrsne sportsko – rekreativne, edukativne i kulturno – zabavne sadržaje, u prirodnom udruženju, druženjem i radom u grupama kod dece je pospešen razvoj mentalnih i motoričkih sposobnosti, kao i osećaj za solidarnost i timski duh.

detalj

Kroz zdravu ishranu i boravak u prirodi kod dece je razvijana samostalnost, oslobađanje od strahova vezanih za prirodne pojave, kao i uspešnija socijalizacija sa vršnjacima. U okviru edukativnih i psiholoških radionica, kroz slobodne i zanimljive teme, različite od onih koje se obrađuju u redovnom programu predškolskih ustanova kod dece je razvijana sposobnost snalaženja u različitim situacijama.

Rezultati evaluacije sprovedene tokom i posle boravka dece, kroz razgovor sa vaspitačima i roditeljima pokazuju pozitivne promene u ponašanju dece, posebno u interakciji između odraslih i dece i između same dece (manje agresije, više saradnje i uzajamne tolerancije). Osmesi na licima i zadovoljstvo dece najveća su nagrada za naš trud da makar i u maloj meri ublažimo njihovu patnju izazvanu poplavama.

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More