Image default
Izdvajamo Kragujevac

Deca ugrožena poplavama odmarala se na selu

Tokom letnjeg raspusta udruženje RODITELJ Kragujevac organizovalo je boravak grupe dece predškolskog uzrasta iz Paraćina, čije su porodice ugrožene poplavama u objektima seoskog turizma u selu Žunje.

Sedmodnevnim boravkom dece u objektima seoskog turizma, uz pružanje usluga punog pansiona i organizovanje sportskih i kulturnih aktivnosti dece, radilo se na sprečavanju pogoršanja psihičkog stanja dece i njihovih roditelja, ublažavanja i smanjenja dugoročnije psihičke i socijalne posledice trauma izazvanih poplavom uz ubrzavanje oporavka i uspostavljanje uobičajenog načina funkcionisanja porodica u poplavljenim područjima.

Objekti u kojima su deca boravila su izuzetno funkcionalni i pre svega moderno opremljeni. Izgrađeni su u starom šumadijskom stilu, te se i po svojoj arhitekturi uklapaju u kulturno nasleđe šumadijske regije. Hrana je organskog porekla, proizvedena u domaćinstvima koja pružaju usluge smeštaja, a dnevni meni pravljen je prema željama i potrebama dece, u dogovoru sa vaspitačima.

Sportsko – rekreativni sadržaji kao što su trčanje i jutarnja gimnastika, prepreke na drveću, jednostavan orijentiring u prirodi i dr. omogućili su deci  dа nаuče i neke osnovne veštine koje su vezаne zа bezbedаn borаvаk u prirodi.

Kroz raznovrsne sportsko – rekreativne, edukativne i kulturno – zabavne sadržaje, u prirodnom udruženju, druženjem i radom u grupama kod dece je pospešen razvoj mentalnih i motoričkih sposobnosti, kao i osećaj za solidarnost i timski duh.

detalj

Kroz zdravu ishranu i boravak u prirodi kod dece je razvijana samostalnost, oslobađanje od strahova vezanih za prirodne pojave, kao i uspešnija socijalizacija sa vršnjacima. U okviru edukativnih i psiholoških radionica, kroz slobodne i zanimljive teme, različite od onih koje se obrađuju u redovnom programu predškolskih ustanova kod dece je razvijana sposobnost snalaženja u različitim situacijama.

Rezultati evaluacije sprovedene tokom i posle boravka dece, kroz razgovor sa vaspitačima i roditeljima pokazuju pozitivne promene u ponašanju dece, posebno u interakciji između odraslih i dece i između same dece (manje agresije, više saradnje i uzajamne tolerancije). Osmesi na licima i zadovoljstvo dece najveća su nagrada za naš trud da makar i u maloj meri ublažimo njihovu patnju izazvanu poplavama.

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More