Press clipping

Deci zabranjeno da nose hranu na izlete

Voditelj:
A kada se spomenu dečiji izleti i ekskurzije kojima je sada sezona većina roditelja pomisli na pakovanje hrane za put da im deca kako kažu ne bi bila gladna. To pravilo međutim ne važi za mališane iz PU Radosno detinstvo u Novom Sadu jer je njima zabranjeno nošenje bilo kakve hrane pa čak i one koju deca dobijaju inače u vrtićuima za užinu.

Ivana Stojanović:
Od kada je u martu jedan dečak Radosnog detinstva dobio alergijsku reakciju na kikiriki doneta je odluka o zabrani unošenja hrane. Izuzeti nisu ni grickalice ni slatkiši. Iako se u vrtićima konzumiraju keks i sokovi prilikom odlaska na izlete čak ni to ne mogu da spakuju deci.

Sagovornik 1:
To ne bih odobrila. Stvarno da deca budu gladna.

Sagovornik 2:
Mislim da je bolje sprečiti nego lečiti. Ipak su to deca.

Sagovornik 3:
Zašto ne? To je nekvarljiva roba koja bi mogla da se nosi da deca grickaju.

Reporter:
U Udruženju roditelj podržavaju zabranu donošenja hrane u vrtiće ali odluka da se ona ne nosi na izlete je neprihvatljiva.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Da li će sva deca doručkovati? Da li će hteti da jedu doručak? Da li neće? Kako će se ponašati? Možda neki ogladne tokom puta? To su sve veoma različite dečije navike i mislim da u jednom ovako novom dobu ne treba ih izgladnjivati. Treba raditi na tome da steknu zdrave prehrambene navike.

Reporter:
Takvu odluku Radosno detinstvo donelo je da bi moglo da kontrolišu hranu jer su deca njihova odgovornost i kada su organizovani izleti.

Borislav Samardžić, direktor PU Radosno detinstvo:
Poreklo hrane je najbitnija stvar. Mi imamo kontrolisan kvalitet hrane, dobavljači su kontrolisani maksimalno. I to možemo da pratimo i kontrolišemo. Hranu koju vratimo nazad koja je prošla testove kvaliteta puštamo a sve ostalo je pod znakom pitanja.

Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj:
Zašto ne bi naša deca to nosila na ekskurziju kao neku vrstu užine između tog nekog zvaničnog obroka ako već recimo isti taj keks jedu tokom vrtića. To mi je apsolutno neprihvatljivo ja se nadam da predškolska ustanova ima neko bolje opravdanje za to.

Reporter:
Zabrana nošenje hrane važi za sve vrtiće. A svako ko bude spakovao detetu nešto od hrane radi to na svoju odgovornost ističu u Radosnom detinstvu.

IZVOR: RT  Vojvodina 1, 13.10.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More