HPVImunizacijaIzdvajamoZdravlje

Deklaracija nevladinih organizacija, udruženja roditelja i udruženja pacijenata – “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE, STOP HPV”

Deklaracija nevladinih organizacija, udruženja roditelja i udruženja pacijenata

“STOP RAKU GRLIĆA MATERICE, STOP HPV”

 

U Srbiji godišnje 1200 žena oboli od raka grlića materice, a više od 600 umre. Da li Srbija, zemlja sa negativnim prirodnim priraštajem može da dozvoli da svakog dana dve žene umru od karcinoma grlića materice, kada rešenje problema postoji?

04.juna 2018. godine u Palati Srbija, više od deset udruženja pacijenata, kao i vodeće nevladine organizacije i udruženja roditelja, potpisalo Deklaraciju (pdf, 519 KB) kojom zahtevaju od nadležnih državnih organa, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije i drugih institucija u sistemu zdravstva da pokrenu sveobuhvatnu aktivnost na prevenciji karcinoma grlića materice i oboljenja izazvanih Humanim papiloma virusom.

Potpisnici, među kojima su Udruženje Roditelj kao inicijator, kao i udruženja za borbu protiv melanoma, karcinoma jajnika, karcinoma pluća, hepatitisa, kardiovaskularnih, reumatskih i drugih bolesti, traže od nadležnih započinjanje procesa HPV imunizacije dece školskog uzrasta u Srbiji, kao i osnaživanje skrininga za rano otkrivanje karcinoma grlića materice – bolesti koja se može i mora prevenirati! U Deklaraciji se takođe ističe želja potpisnika da pomognu nadležnim organima u promovisanju procesa imunizacije.

Potpisivanju su prisustvovali Prof. dr Slavica Djukić Dejanović, Ministarka u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku, dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, predsedstavnici Republičke stručne komisije za ginekologiju, Instituta za javno zdravlje Srbije, kao i brojni pacijenti, članovi udruženja potpisnika Deklaracije.

Obraćajući se prisutnima, Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, Ministarka u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku je istakla da je ovo pravi primer saradnje između državnih institucija i nevladinih organizacija, gde se objedinjujući snage države i građana stvara prostor za društveno odgovorno ponašanje i bolje zdravlje svih. – “Rak grlića materice ne predstavlja samo javno-zdravstveni problem, već i društveni i populacioni problem. Ove poražavajuće podatke o broju obolelih i umrlih žena od raka grlića materice u našoj zemlji moramo zajednički da menjamo. Moramo da radimo na informisanju mladih o značaju reproduktivnog zdravlja i to kroz: edukaciju u školama, razvoj mreže savetovališta za reproduktivno zdravlje mladih, kao I podizanju svesti o značaju kontracepcije i vakcinacije, jer sve to vodi ka njihovom lakšem odrastanju i usvajanju pozitivnog odnosa prema zdravlju.” – istakla je Slavica Đukić Dejanović.

Ispred udruženja, potpisnika Deklaracije, obratila Gordana Plemić predsednica udruženja Roditelj – “Naša zemlja je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, a statistika je još poraznija imajući u vidu da protiv ovih oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi. Ovom deklaracijom tražimo od nadležnih da unaprede proces prevencije ovih oboljenja pre svega započinjanjem preporučene HPV imunizacije dece, koja je i prepoznata pravilnikom o imunizaciji, ali i unapređenje procesa skrininga kao metode sekundarne prevencije. Sa druge strane, mi kao potpisnici ove deklaracije, ćemo se potruditi da pomognemo donosiocima odluka i zajednickim snagama podignemo svest i znanje naših građana o ovoj temi” – zaključila je Gordana Plemić

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More