Press clipping

Diskriminacija žena

Znate da smo pričali o odnosu žena i muškaraca kada su u pitanju zarade i zaposlenost na 8. mart. Mi smo tu temu nastavili. Žene zaposlene u našoj zemlji zarađuju 16% manje od kolega muškaraca na istim poslovima, a stopa nezaposlenosti žena je za polovinu veća od stope nezaposlenosti muškaraca.

Spiker2
Ko je posebno ugrožen? Mlađe žene koje ukoliko žele da zasnuju porodicu retko koji poslodavac želi da ih zaposli.


Creative Commons License photo credit: Cia de Foto

Reporter
Pre jednog veka žene širom sveta podigle su glas i zatražile su veća prava, bolje uslove života i rada i ravnopravnost. U Srbiji je sve više poslodavaca koji traže od radnica da potpišu kako neće rađati decu u određenom vremenskom periodu.

Nataša Zavađa, Unija poslodavaca
Vrlo često se obraćaju i žene koje faktički očekuju da Unija poslodavaca Srbije preduzme određenu meru prema poslodavcima koji se nesavesno ponašaju u smislu napredovanja, razvoja karijere, jednake dostupnosti treninga.

Reporter
Nažalost činjenica da je veliki broj ljudi bez posla omogućava poslodavcima da se tako ponašaju.

Dragana Soćanin, Udruženje Roditelj
Trudničko i porodiljsko i nije toliko veliki problem zato što to ipak država nadoknadi u nekoj meri, a poslodavcu je jako veliki problem kada žena kasnije odsustvuje sa posla zbog bolesti deteta.

Reporter
Diskriminisani radnik može da se obrati poverenici za zaštitu ravnopravnosti tako što u pisanoj formi podnese pritužbu. Postupak je besplatan. U pritužbi treba da se navedu ime osobe koja je diskriminisana, po kom osnovu i dokazi.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Nakon što se podnese pritužba mi ispitujemo da li ona sadrži sve neophodne elemente. Nakon toga pritužba se upućuje onome za koga se tvrdi da je izvršio diskriminaciju i on ima rok od 15 dana da se izjasni o okolnostima i činjenicama u vezi sa tim.

Reporter
Zakonom o zabrani diskriminacije propisano je da će poslodavac koji naružava jednake mogućnosti oba pola za zasnivanje radnog odnosa biti kažnjen sa 100000 dinara.

Izvor: emisija Dobro jutro, TV Pink, 15.08.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More