Izdvajamo

Do 15. februara rok za podnošenje zahteva za povrat PDV na bebi opremu

Od 1. do 15. februara je rok za drugi turnus povrata PDV na dečiju opremu. Roditelji koji su sakupljali račune za kupljenu bebi hranu i opremu treba u ovom roku da predaju Poreskoj upravi zahteve za povrat PDV-a. Rok za izdavanje rešenja od strane Poreske uprave je 30 dana od datuma predavanja zahteva, a rok za isplatu novca je 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za trezor.  Praktično, roditelji koji podnesu zahtev za povrat PDV-a na bebi opremu, novac mogli da očekuju najkasnije 45 dana od datuma podnošenja zahteva.

 Na koje proizvodBebi PDVe možete da ostvarite pravo na PDV-a?

 1. krevetac
 2. kolica
 3. stolica za hranjenje
 4. autosedišta
 5. zamena za majčino mleko
 6. kašice
 7. pelene
Da biste ostvarili pravo na povrat PDV-a, morate ispuniti sledeće uslove:
 • da imate prebivalište na teritoriji Republike Srbije
 • da Vaše dete nije starije od dve godine
 • da ukupna primanja Vaše porodice nisu veća od 80.000 dinara mesečno
 • da ne posedujete nekretninu vredniju od 23,4 miliona dinara (oko 200.000 evra)
Ograničen je i ukupan iznos PDV-a koji može biti vraćen, u toku detetove prve godine života možete da vratite PDV u iznosu do 40.000 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 30.000 dinara.

PROCEDURA

Kupac hrane i opreme za bebe ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB, odnosno Zahteva kupca hrane i opreme za bebe za refundaciju PDV organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More