IzdvajamoZdravlje

Do dugačkih pantalona – obeležavanje Svetskog dana dece niskog rasta

Povodom Svetskog dana dece niskog rasta, Udruženje „Roditelj“ organizuje konferenciju za novinare „Do dugačkih pantalona“, u petak, 17. septembra od 10 časova u foajeu malog pozorišta „Duško Radović“ (Aberdareva 1, Beograd) 

Nizak rast znači da je telesna visina deteta ispod donje granice normale za uzrast i pol i najčešće predstavlja porodičnu odliku ili je posledica konstitucionalno usporenog rasta. Međutim, nizak rast može biti prouzrokovan različitim poremećajima zdravlja i što je veće odstupanje telesne visine, to je veća verovatnoća da dete ima neki od patoloških oblika niskog rasta.

Niska telesna visina roditelja najčešće objašnjava nizak rast deteta, ali to ne sme biti razlog da se dete ne uputi endokrinologu čim se uoči poremećaj. Rano otkrivanje uzroka poremećaja rasta i razvoja koji mogu uspešno da se leče, poboljšava krajnji ishod i omogućava bolju prognozu lečenja.

Na ovu temu govoriće:

  • Gordana Plemić, predsednica udruženja „Roditelj“
  • Doc. dr  Maja Ješić, pedijatar, endokrinolog, Univerzitetska dečja klinika
  • Iva Omrčen, pacijentkinja, potpredsednica NORBS
  • Ljubivoje Ršumović, književnik i pesnik
  • Nenad Radović, glumac pozorišta „Duško Radović“

Deca sa nedostatkom hormona rasta se leče injekcijama hormonom rasta koje u našoj zemlji finansira RFZO. Međutim, osnovni preduslov uspešne terapije je što ranije postavljanje dijagnoze i postizanje maksimalne visine pre početka puberteta. Rano otkrivanje poremećaja rasta značajno poboljšava prognozu u pogledu mogućnosti dostizanja normalne telesne visine u onim poremećajima rasta u kojima postoji efikasan način lečenja.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More